Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το ειδύλλιο της Ελληνικής Επανάστασης: Μαντώ Μαυρογένους και Δημήτριος Υψηλάντης

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 διαμόρφωσε την ελληνική ιστορία μια και για πάντα. Μια τόσο σημαντική εξέλιξη, επηρέασε όχι μόνο τα σύνορά μας και το νέο μας κράτος αλλά και τις ίδιες τις ζωές όλων όσων συμμετείχαν. Όπως έγινε με τον Καποδίστρια και την Στούρτζα, έτσι και ο Δημήτριος Υψηλάντης με τη Μαντώ Μαυρογένους είχαν την ευκαιρία να ευτυχήσουν όμως η Επανάσταση χρειαζόταν θυσίες.

Η Μαντώ Μαυρογένους γεννήθηκε στην Τεργέστη και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που εκείνη την εποχή ήταν πολύ φιλικό προς τις εκάστοτε απελευθερωτικές ενέργειες. Ο Διαφωτισμός είχε επηρεάσει αποφασιστικά ολόκληρη την Ευρώπη και η ευρωπαϊκή διανόηση έδινε πνευματική τροφή στην κοινή γνώμη η οποία συγκινούνταν όλο και πιο πολύ για επαναστάσεις όπως ήταν η Ελληνική.

Η Μαυρογένους ήλθε στην Ελλάδα και έζησε στην Τήνο όπου ο θείος της ήταν ιερέας και μυημένος στη Φιλική Εταιρεία. Το υποστηρικτικό έργο της ήταν αξιοθαύμαστο καθώς έδωσε όλη της την περιουσία για τον εθνικό αγώνα. Αγόραζε όπλα, χρηματοδοτούσε τις οικογένειες των Ελλήνων που πολεμούσαν και έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να προσφέρει στην Επανάσταση, διεθνοποιώντας το Ελληνικό Ζήτημα με επιστολές της σε όλη την Ευρώπη.

Το 1823 η ζωή της Μαυρογένους αλλάζει, όπως και του άλλου μεγάλου της Ελληνικής Επανάστασης, του Δημήτριου Υψηλάντη. Μεταξύ τους γνωρίζονται και ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένα ειδύλλιο. Ο Δημήτριος Υψηλάντης είχε υπηρετήσει στην Αγία Πετρούπολη σαν στρατιωτικός αξιωματούχος του Τσάρου της Ρωσίας. Πιο πριν, είχε σπουδάσει σε στρατιωτική σχολή της Γαλλίας καθώς καταγόταν από πολύ ισχυρή οικογένεια του Ελληνισμού, ήταν γιος του Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας και αδερφός βέβαια, του Αλέξανδρου Υψηλάντη που ήταν βασικό στέλεχος της Φιλικής Εταιρείας.

Ο Δημήτριος έδωσε όρκο στη Φιλική Εταιρεία το 1818. Η κοινωνία του Ναυπλίου, ήταν ο πρώτος εχθρός του έρωτά τους, καθώς έβλεπε την Μαντώ Μαυρογένους να κοιμάται στη στρατιωτική σκηνή του Υψηλάντη στο στρατόπεδο. Δεν ήταν παντρεμένοι και εκτός αυτού, τα σπίτια τους ήταν ακριβώς δίπλα (στη σημερινή οδό Μουτζουρίδου στο Ναύπλιο). Αυτή η καχύποπτη αντίδραση της κοινωνίας, θα ήταν αφορμή για να σπεύσουν άλλοι να τοΎς χτυπήσουν, πολιτικά.

Ο Ιωάννης Κωλέττης ήταν ουσιαστικά ο εκπρόσωπος των γαλλικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Το σπίτι της Μαυρογένους υπέστη καταστροφές και λεηλασίες δύο φορές, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν παντρεμένη με τον Υψηλάντη. Εκείνη ζήτησε από τον Υψηλάντη να την παντρευτεί και εκείνος υποσχέθηκε να γίνει ο γάμος μετά την Ελληνική Επανάσταση. Ο Κωλέττης βλέποντας δύο τόσο ισχυρούς παράγοντες να είναι έτοιμοι να παντρευτούν, αποφάσισε να διαδώσει ψεύτικες φήμες ότι η Μαντώ Μαυρογένους απατούσε τον Υψηλάντη με τον Μπλάκερ, τον Άγγλο που ήταν αρμόδιος για τον δανεισμό της Ελλάδας. Ανάγκασε την Μαυρογένους να πάει στη Μύκονο και τον Υψηλάντη να μην πάει να τη βρει για να μη χαθεί το κύρος του. Για χρόνια η Μαντώ Μαυρογένους ζούσε στη Μύκονο. Το 1830 επέστρεψε, όμως δε ζούσε πλέον δίπλα στο σπίτι του Υψηλάντη.

Στην πραγματικότητα, ο Κωλέττης ανησυχούσε για το γεγονός ότι και η Μαυρογένους και ο Υψηλάντης ήταν υπέρ των ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα και έτσι θα έβαζαν εμπόδια στο δικό του έργο που ήταν η προώθηση των γαλλικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Το ειδύλλιο είχε άδοξο τέλος καθώς μετά από δύο χρόνια, το 1832, ο Δημήτριος Υψηλάντης αφήνει την τελευταία του πνοή στο Ναύπλιο.

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates