Το μήλο του Νεύτωνα θεμελίωσε την αρχή της βαρύτητας.
Πρόκειται για μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες που μάθαμε στο σχολείο. Πολλές φορές όμως οι ιστορίες είναι μπερδεμένες με τον μύθο και το θρύλο. Η διάσημη ιστορία για το πώς φτάσαμε στην ανακάλυψη της βαρύτητας έλαβε χώρα στη Βρετανία και δεν είναι όπως ακριβώς την γνωρίζουμε. Τί έγινε λοιπόν τελικά; Πώς ο Νεύτωνας θεμελίωσε επιστημονικά τη βαρύτητα;
Μια πράσινη μηλιά!
Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά, όπως λέει και η παροιμία. Βέβαια, το μήλο δεν έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα όπως έχουμε μάθει. Έπεσε στο έδαφος την ώρα που ο Νεύτωνας καθόταν με την πλάτη του στον κορμό της μηλιάς.
Το μήλο δεν ήταν χρώματος κόκκινου όπως παρουσιάζεται στα σκίτσα καθώς η συγκεκριμένη μηλιά έβγαζε πράσινα μήλα! Η έμπνευση και η φαεινή ιδέα, ήρθε στον Νεύτωνα καθώς σκέφτηκε την ελεύθερη πτώση που πραγματοποίησε το μήλο πέφτοντας στο έδαφος. Η μηλιά αυτή βρισκόταν έξω από το σπίτι του Νεύτωνα στο Γκράνθαμ της Αγγλίας και υπάρχει ακόμη και σήμερα, όπου βέβαια, αποτελεί ένα δέντρο-αξιοθέατο! Η μηλιά και το πράσινο μήλο που έπεσε από αυτήν, βοήθησαν το Νεύτωνα στο να ολοκληρώσει την επιστημονική του τεκμηρίως,η όμως δεν ήταν αυτά που την ξεκίνησαν. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός οτι χρειάστηκε 21 ολόκληρα χρόνια για να τεκμηριώσει επιστημονικά τη θεωρία του για τη βαρύτητα, μετά την πτώση του πράσινου μήλου. Η ιστορία με το μήλο έγινε γνωστή περίπου 3 δεκαετίες μετά το θάνατό του όταν και την εξιστόρησε ο φίλος του Ουίλιαμ Στάκλεϊ.
Η μηλιά ανήκε σε ένα σχετικά σπάνιο είδος μηλιάς. Ονομάζεται Flower of Kent και παράγει πράσινα μήλα. Η ιστορία γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αν σκεφτούμε πως ο Νεύτωνας είχε καταφύγει στο Γκράνθαμ όπου βρισκόταν το σπίτι του, λόγω της επιδημίας πανώλης που είχε ξεσπάσει και είχε καταστήσει το Κέιμπριτζ όπου σπούδαζε, επικίνδυνη περιοχή για την υγεία του.
Πολλές μελέτες, πολλές συζητήσεις και ένας τσακωμός!
Λέμε πολύ συχνά ”το μήλο της έριδος”. Όπως αναφέρθηκε, ο Νεύτωνας έκανε παραπάνω από 20ετία για να θεμελιώσει τον Νόμο της Βαρύτητας. Το πράσινο μήλο, έπεσε δίπλα του, το έτος 1666 και η επιστημονική του δημοσίευση, έγινε το 1687 στο έργο του ”Philosophiae Naturalis Principia Mathematica”.
Η επιστημονική έρευνα δεν έγινε μόνο από τον Νεύτωνα. Όπως συμβαίνει σήμερα με κάθε σοβαρή και εκτεταμένη επιστημονική έρευνα, υπήρχε μια ομάδα επιστημόνων που μελετούσαν την βαρύτητα και συνεργάζονταν με τον Νεύτωνα. Οι Έντμοντ Χέϊλι, Κρίστοφερ Ρεν και Ρόμπερτ Χούκ αποτέλεσαν τους κύριους συνεργάτες του Νεύτωνα. Υπήρχε ολόκληρο αρχείο βασισμένο στην αλληλογραφία του Ισαάκ Νεύτωνα με τον Ρόμπερτ Χούκ. Πότε τελικά ξεκινάμε να κάνουμε λόγο για το ”μήλο της έριδος”; Ο Ρόμπερτ Χούκ κατηγόρησε ανοικτά τον Νεύτωνα οτι έκανε λογοκλοπή εις βάρος του και οτι χρησιμοποίησε ιδέες του και γραπτά του για να θεμελιώσει επιστημονικά της βαρύτητας! Ποτέ άλλοτε ένα πράσινο μήλο δεν δημιούργησε τόσα πολλά και έντονα γεγονότα, στα οποία οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα επιστημονική μας πρόοδο ως ανθρωπότητα.
Ο Νεύτωνας απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας πως ο επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας ήταν αυτός και ο Χούκ, όπως και όλοι οι άλλοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τη βαρύτητα, πλαισίωναν την ομάδα επιστημονικής έρευνας.
Φωτό από: Brewminate