Πρόκειται για μια μέρα που σημάδεψε τον κόσμο: 6 Ιουνίου 1944. Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά μια τόσο μεγάλη επιχείρηση σε κάποιο πεδίο μάχης. Οι Σύμμαχοι με συντονιστή τον Αμερικανό στρατηγό Άϊζενχάουερ, σχεδίαζαν για περίπου έναν χρόνο την απόβαση στις βόρειες γαλλικές ακτές προκειμένου να νικήσουν τους Γερμανούς και να δώσουν τέλος στην φρίκη και στη βαρβαρότητα που για 5 χρόνια κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Στις ακτές της Νορμανδίας, αποβιβάστηκαν 160 χιλιάδες στρατιώτες την πρώτη μέρα, αλλά σε όλη την επιχείρηση που ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου, πήραν μέρος 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Ποιά πράγματα δεν ξέρουμε για την Απόβαση τη Νορμανδία;
Ο Πόλεμος των Κατασκόπων.
Η φρικαλεότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έλαβε χώρα μόνο στα πεδία των μαχών. Ο πόλεμος γινόταν παντού και στα πάντα. Οι κατάσκοποι και οι πληροφοριοδότες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου. Οι Σύμμαχοι, έχοντας τρομερές απώλειες (κυρίως λόγω της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς) προσπαθούσαν να ξεγελάσουν και να αιφνιδιάσουν τους Γερμανούς.
Μια τέτοια επιχείρηση, όπως η Απόβαση της Νορμανδίας, δε θα γινόταν να ξεφύγει από τον κανόνα κατασκοπείας. Οι Γερμανοί ήλεγχαν επιμελώς τα πάντα και είχαν εξελίξει πολύ την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων σε βαθμό που λίγο έλλειψε να καταφέρουν να ελέγχουν τον Ατλαντικό Ωκεανό, λόγω των υποβρυχίων τους και οι Σύμμαχοι, δεν είχαν αποκρυπτογραφήσει τις επικοινωνίες τους.
Απόβαση με ποίηση από τον Βερλαίν (Verlaine).
Στις ραδιοφωνικές εκπομπές του BBC στα γαλλικά, που οι Γάλλοι άκουγαν κρυφά, μεταδίδονταν κωδικά μηνύματα που φαίνοντουσαν ακαταλαβίστικα, ενώ είχαν γραφτεί έτσι που να τα καταλαβαίνουν μόνο οι αποδέκτες τους – ακορατές της ραδιοφωνικής εκπομπής.
Σε αυτή την εκπομπή, το ποίημα του Paul Verlaine που επελέγη για να γίνει η επικοινωνία μεταξύ Αμερικανών, Βρετανών, Γάλλων αντιστασιακών και στρατού της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ήταν…δοκιμαστικό. Δε σημαίνει κάτι άλλο παρά την παρακίνηση για σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές μεταφορές! Το ποίημα σε ελεύθερη μετάφραση: ”Όταν ένα τραγούδι ξεκινά, στα βιολιά του τραγουδιού του Φθινοπώρου”. Το ποίημα έφερε τίτλο “Le Chanson d’automne”, δηλαδή, το Τραγούδι του Φθινοπώρου. Οι Γερμανοί κατάφεραν να διαβάσουν το ποίημα, αλλά πίστεψαν ότι οι Σύμμαχοι απλώς έδιναν κουράγιο στις ομάδες των Γάλλων αντιστασιακών εντός της Γαλλίας, όχι όμως για κάποια εισβολή-απόβαση. Το κρυφό μήνυμα της πρώτης στροφής σήμαινε ότι η Επιχείρηση Κυρίαρχος (Operation Overlord ονομάστηκε αλλιώς η Απόβαση στη Νορμανδία) θα γινόταν εντός δεκαπενθημέρου! Αυτός ο στίχος που ακούστηκε από το BBC την 1η Ιουνίου 1944, ουσιαστικά αποτελούσε σινιάλο πως έρχονται τα σπουδαία!
Δεν συνέβη όμως το ίδιο και για το υπόλοιπο ποίημα. Ο δεύτερος στίχος που εκφωνήθηκε την 5η Ιουνίου 1944, παραμονή της απόβασης, από το ραδιόφωνο του BBC, ήταν ο εξής: “Η καρδιά μου πνίγεται από έναν αργό ήχο, μακρόσυρτο και μονότονο”. Αυτός ο στίχος ανησύχησε ιδιαίτερα τους Γερμανούς, που όμως πίστεψαν ότι αφορούσε άλλα μέρη της Γαλλίας και καλούσαν για σαμποτάζ τον κόσμο. Η υπηρεσία πληροφοριών ενημέρωσε τους ανωτέρους όμως, εκείνοι πίστεψαν πως είναι άλλη μια προσπάθεια των Συμμάχων να τους μπερδέψουν και δεν έδωσαν σημασία! Οι Σύμμαχοι ήταν ήδη 3 ώρες μακριά από τα σημεία απόβασης και η εξαπάτηση είχε ήδη πετύχει! Το κρυφό μήνυμα του δεύτερου στίχου του ποιήματος, σήμαινε ότι εντός του επόμενου 24ώρου, θα γίνει η Απόβαση στη Νορμανδία και να είναι έτοιμοι οι αντιστασιακοί να κάνουν σαμποτάζ σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Οι δυσκολίες της Απόβασης της Νορμανδίας λόγω του Χίτλερ.
Ο Χίτλερ είχε προνοήσει ώστε να έχει παντού καταφύγια και τείχη κατά μήκος των ατλαντικών ακτών. Αυτό το τείχος, που ονομάστηκε ως “Το Τείχος του Ατλαντικού”, δεν αφορούσε μόνο τη Γαλλία.
Από τα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία, μέχρι και τη Νορβηγία (συμπεριλαμβανομένων και των Κάτω Χωρών και τη Δανία) είχε δημιουργηθεί αυτή η γραμμή άμυνας από τον Χίτλερ, έτσι ώστε να μην απειλείται η Γερμανία από κάποια απόβαση ή ναυτικό αποκλεισμό. Ο Στάλιν, στη Διάσκεψη της Τεχεράνης υποστήριξε πως ο μόνος τρόπος να ηττηθεί η Γερμανία, ήταν να γίνει απόβαση στη Γαλλία και αυτό γιατί στη Βόρεια Γαλλία, μπορούσε ο απελευθερωτικός στρατός να έχει σύμμαχο τη Θάλασσα της Μάγχης. Οι Αμερικανοί συμφώνησαν με τον Στάλιν! Όλα αυτά, τέλη Οκτώβρη και αρχές Νοέμβρη του 1943!
Για την Απόβαση της Νορμανδίας χρειαζόταν ένας αντιπερισπασμός.
Από τότε που η ανθρωπότητα πολεμά, η τέχνη της εξαπάτησης είναι συνοδοιπόρος κάθε μάχης! Όπως αναφέρθηκε, ο Χίτλερ είχε χτίσει γραμμή άμυνας στις ατλαντικές ακτές όλης της Ευρώπης ( Από την Ισπανία, μέχρι τον Βόρειο Παγωμένο!) και τις είχε κάνει “φρούριο”. Έτσι, οι Σύμμαχοι είχαν σκοπό να φθείρουν τον Χίτλερ ώστε να έχει διασπορά δυνάμεων σε όλη αυτή τη μεγάλη περιοχή. Άρα, δεν έπρεπε να μάθει ποτέ ο Χίτλερ το πού και πότε θα γίνει η όποια συμμαχική Απόβαση.
Η “Επιχείρηση Σωματοφύλακας” (Operation Bodyguard) είχε σκοπό να παραπλανήσει και να εξαπατήσει τους Γερμανούς ότι η απόβαση θα γινόταν είτε στα Βαλκάνια (από την Ελλάδα) είτε στο Πα-ντε-Καλαί και στη Νότια Γαλλία. Ακόμη, οι Σύμμαχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα χτυπήσουν οι Σοβιετικοί στη Βόρεια Νορβηγία! Ο Χίτλερ έπεσε στην παγίδα και έτσι έστελνε παντού δυνάμεις, μη γνωρίζοντας ότι είχε αποφασιστεί να γίνει η Νορμανδία ο τόπος απόβασης. Μάλιστα, τόσο πολύ πείστηκε ο Χίτλερ από την Επιχείρηση Σωματοφύλακας, που γελούσε όταν αυτή περνούσε στο τελικό της στάδιο. Για έναν ολόκληρο χρόνο, η Επιχείρηση Σωματοφύλακας, είχε στόχο να μπερδεύει τον εχθρό.
Οι Γερμανοί είχαν παρακολουθήσει κινήσεις του αγγλικού στόλου στο Ντόβερ και δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι οι Άγγλοι έκαναν αντιπερισπασμό. Επίσης, οι Γερμανοί πίστευαν ότι ο στρατάρχης Μοντγκόμερι βρισκόταν στο Γιβραλτάρ! (πράγματι, τού έμοιαζε! Οι Άγγλοι είχαν στείλει έναν σωσία του), ενώ ο στρατάρχης Μοντγκόμερι είχε αποβιβαστεί κανονικά στη Νορμανδία χωρίς σοβαρή αντίσταση. Βλέπετε, οι δυνάμεις του Χίτλερ είχαν ποντάρει ότι η απόβαση θα γινόταν στο Πα-ντε-Καλαί.
Οι σύμμαχοι έκαναν ψυχολογικό πόλεμο στους Γερμανούς, μέχρι να πιστέψουν ότι η απόβαση θα γίνει οπουδήποτε αλλού εκτός από τη Νορμανδία. Έτσι, ενώ οι Σύμμαχοι κατευθύνονταν προς τη Νορμανδία, οι Γερμανοί πίστευαν ότι είναι αντιπερισπασμός! Εκεί οι Γερμανοί ”έχαψαν” όλο το παραμύθι που στηνόταν για πάνω από έναν χρόνο εις βάρος τους! Στο Πα-ντε-Καλέ, έπεσαν αλεξιπτωτιστές και οι Γερμανοί πυροβολούσαν κούκλες ντυμένες με στολή αλεξιπτωτιστή, καθώς μέσα στο “σενάριο” της εξαπάτησης των Γερμανών, υπήρχε και η fake απόβαση στο Πα-ντε-Καλέ! Αξίζει να σημειωθεί ότι η Απόβαση είχε και ελληνικά χρώματα καθώς συμμετείχαν τα πλοία ”Κριεζής” και “Τομπάζης” με συνολικό πλήρωμα 155 άτομα!
Φωτό από: iCanvas