Ακούγεται και διαβάζεται τουλάχιστον ως άκυρο. Ακόμη και αν πάει κάπου ο νους, στο τέλος δε βγάζει άκρη. Στο τέλος πάντα, ακόμη και αν βρούμε κάποιο νήμα λογικής, λέμε «Πότε πρόλαβε να αλλάξει τόσο ο κόσμος;» και ευτυχώς, κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία. Ποιά ακριβώς είναι η σχέση μαγειρικής και διαβάσματος; Ναι, είναι οι συνταγές και τα βιβλία που τις περιέχουν. Από αυτήν τη σχέση ξεκινάνε και τελικά καταλήγουν και σε άλλες.
Ο νέος σύντροφος του κάθε σπιτιού.
Η μαγειρική είναι από τις λίγες δραστηριότητες στη ζωή από τις οποίες είμαστε το ίδιο εξαρτημένοι από αυτήν, είτε την κατέχουμε, είτε όχι. Η τηλεόραση, πάντα είχε κάποιες εκπομπές μαγειρικής, συνήθως μέσα σε κάποια άλλη εκπομπή.
Εδώ και λίγα χρόνια, κάθε κανάλι που…σέβεται τον εαυτό του, έχει τουλάχιστον 2-3 εκπομπές μαγειρικής και καθημερινές και του Σαββατοκύριακου. Οι εφημερίδες από την άλλη, για μια δεκαετία, ήταν το συμπλήρωμα των «δώρων» τους. Βιβλία, DVD, τουριστικοί οδηγοί και μέσα σε όλα αυτά, κάποιες ολιγοσέλιδες εκδόσεις με συνταγές.
Σήμερα, υπάρχουν ολόκληροι τόμοι που έχουν ως εξώφυλλα τους Σεφ ή τους ζαχαροπλάστες που προτείνουν τις συνταγές. Οι Σεφ, για κάποιον μυστήριο λόγο, έχουν γίνει σταρ. Όχι γιατί παρουσίαζουν τις συνταγές τους σε εκπομπές, αλλά γιατί παρουσιαστές άλλων εκπομπών και δημοσιογράφοι, τους παίρνουν συνεντεύξεις με τις ώρες. Τα βιβλία, παραμένουν… στη βιβλιοθήκη.
Πολλά βιβλία, πάρα πολλά βιβλία…
Η εποχή που τα βιβλία και οι εφημερίδες «συντρόφευαν» αποκλειστικά τα μάτια των αναγνωστών, έχει παρέλθει. Στην Ελλάδα βέβαια, δεν ξέρουμε αν ήρθε και ποτέ τέτοια εποχή…Παρόλα αυτά, υπήρξε σίγουρα μια εποχή που περιοδικά, πάσης φύσης και παντός περιεχομένου, γέμιζαν τα μανταλάκια των περιπτέρων.
Σήμερα, ακόμη και σε ιατρεία, βιβλία με συνταγές, κρατούν συντροφιά. Οι εκδόσεις είναι πάμπολλες, τα πρόσωπα που εκδίδουν συνταγές γίνονται ολοένα και περισσότερα και έτσι έχουν αρχίσει και ακούγονται δειλά-δειλά κάποιες φωνές που λένε «δε λέμε πάλι καλά που τουλάχιστον έτσι διαβάζουμε και τίποτε…». Όχι. Με τίποτε όμως. Η προσφορά που μπορεί να έχει στο μυαλό μας μια επεξεργασία πληροφοριών, είναι ανάλογη με αυτό που διαβάζουμε.
Το να αυξήσει κάποιος τη δεξιότητά του στη μαγειρική, διαβάζοντας, παίρνοντας ιδέες ή αποστηθίζοντας συνταγές, είναι κάτι αναμενόμενο. Θα ήταν μάλιστα επικίνδυνο, αν δεν μας προσφέρονταν τα παραπάνω. Σε κάθε πρίπτωση, διάβασμα με διάβασμα, έχει διαφορά.
Σελίδα… του Σεφ;
Βέβαια, αν σε κάποιο βιβλιοπωλείο βλέπεις ξαφνικά κάποιον Σεφ να υπογράφει βιβλία και αυτόγραφα, όλο και κάποια νέα συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει. Αφού οι συνταγές σελιδοποιούνται τότε είναι και βιβλία. Είναι όμως ο Σεφ συγγραφέας; Είναι το ίδιο συγγραφέας με εκείνον που αναλαμβάνει να γράψει σε ένα χαρτί τις οδηγίες χρήσης ενός προϊόντος. Δεν υπάρχει ίχνος ειρωνείας εδώ.
Ένας Σεφ, χρησιμοποιεί το βιβλίο ως εργαλείο για την καταγραφή συνταγών.Ο Σεφ, έχει να πει για κάποια συνταγή. Ο συγγραφέας, έχει να σου πει μια ιστορία. Το αν αυτή η ιστορία είναι καλή, ή το αν τη λέει καλά, είναι άλλη συζήτηση. Το ίδιο ισχύει και με τον Σεφ και τις συνταγές του.
Από την αρχή λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικά πράγματα. Αν αυτά συγχέονται, τότε δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν. Πρώτον, αυτοί που συγκρίνουν και μιλούν για νίκη των συνταγών επί των συγγραφέων, έχουν ξεχάσει να σκέφτονται.
Το δεύτερο που μπορεί να συμβαίνει, είναι να ξέρουν πολύ καλά αυτό που σκέφτονται και απλά να θέλουν να συνεχίσουν να προωθούν κάτι που εδώ και κάποια χρόνια βρίσκεται σε άνοδο. Σκεφτείτε τον κορυφαίο Σεφ του κόσμου, να προσπαθεί να κάνει «πόλεμο» στον Όσκαρ Ουάϊλντ… Ασύνδετο, τουλάχιστον.
Προσοχή, σε σούπες και σαλάτες…
Κάτι που ισχύει για όλα τα πράγματα που μπαίνουν στο μυαλό μας, αφορά τη σειρά με την οποία μπαίνουν και τακτοποιούνται. Η λογοτεχνία και η αγάπη για το βιβλίο, θα αντικατασταθεί από τη μανιώδη έκδοση συνταγών, όσο η πρώτη θα υποκαταστήσει την ανάγκη μας για φαγητό. Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρχουν πολλοί που να νομίζουν οτι οι ίδιοι οι Σεφ ξεκίνησαν τα βιβλία συνταγών για να «πλήξουν» ή να αντικαταστήσουν τους συγγραφείς. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη περίπτωση. Αν στο μυαλό μας είναι λογικό το να διαβάζουμε συνταγές και να νομίζουμε οτι «διαβάζουμε» όπως θα διαβάζαμε βιβλίο, τότε καταφέραμε και φτιάξαμε μια σαλάτα ή μια σούπα… Γενικά, καλό είναι να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές. Να μην τα μαγειρεύουμε, όπως θέλουμε…
Φωτό από: wikipedia