Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, για πολλούς ιστορικούς, ήταν απλά, το β’ επεισόδιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πράγματι, θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν ένα αιματηρό «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης (κυρίως) για το ποιός θα επικρατήσει στη Γηραιά Ήπειρο. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, άλλαξε μια και για πάντα τη ζωή της ανθρωπότητας καθώς όσα έλαβαν χώρα σε αυτόν αλλά και όσα ακολούθησαν, επηρέασαν καθοριστικά την πορεία της ανθρωπότητας.
Το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ταυτόχρονα…η αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
- Από την άποψη της αρχής των εχθροπραξιών, η εισβολή της Γερμανίας στο Ντάντσιχ της Πολωνίας, η 1η Σεπτεμβρίου 1939, θεωρείται η ημερομηνία έναρξης της καταστροφής.
- Παρόλα αυτά, η αιτία της αρχής βρισκόταν στην περιβόητη Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1919, όπου και η Γερμανία συνθηκολόγησε με τους Συμμάχους με ταπεινωτικούς όρους.
- Άλλωστε, κατά την άνοδό του, ο Χίτλερ χρησιμοποίησε το σλόγκαν «μας μαχαίρωσαν πισώπλατα», αναφερόμενος στη Συνθήκη των Βερσαλλιών και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική καταστροφή της Γερμανίας.
Η γερμανική κοινωνία, εξαθλιωμένη από τους όρους των Βερσαλλιών, ήταν έτοιμη…να δεχτεί τον Χίτλερ.
- Οι ακραίες φωνές, ακούγονται ελκυστικές, όταν υπάρχει εξαθλίωση. Αυτό ήταν και το μεγάλο δίδαγμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Ένας δεκανέας του γερμανικού στρατού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επίδοξος ζωγράφος, κατάφερε να δημιουργήσει ένα κίνημα το οποίο έμελλε να αλλάξει την ιστορία της Ευρώπης. Ο Χίτλερ, προσπάθησε προετοιμάζοντας για έναν πόλεμο τη Γερμανία, να αναθερμάνει την οικονομία της.
Οι χώρες που κατέκτησαν οι Ναζί.
- Η εισβολή στην Πολωνία, ήταν και η αφορμή να κηρύξουν τον πόλεμο στη Γερμανία οι Βρετανοί και οι Γάλλοι. Μέχρι τότε, προσπαθούσαν να κατευνάσουν τον Χίτλερ και η μία χώρα έριχνε το «μπαλάκι» στην άλλη για το ποιά θα τον σταματήσει.
- Ο Χίτλερ ακολούθως, κατέκτησε τη Δανία. To 1940 η Γερμανία κατέκτησε το Βέλγιο και τααυτόχρονα, εισέβαλε στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο. Η περίφημη γαλλική Γραμμή Μαζινό, αχρηστεύτηκε από τους Γερμανούς καθώς εισέβαλαν στη Γαλλία από το Βέλγιο και μέσα σε 15 μέρες, οι Ναζί βρέθηκαν στο Παρίσι. Η Γαλλία, έχασε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περίπου 600.000 πολίτες της.
- Στις αρχές του Απρίλη του 1940, ο Χίτλερ εισέβαλε και στη Νορβηγία. Ακολούθησε το νότιο μέτωπο με εισβολές στην Γιουγκοσλαβία και στην Ελλάδα.
Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
- Στις 7 Δεκεμβρίου 1941, οι Ιαπωνέζοι Καμικάζι κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού στόλου που ήταν αγκυροβολημένος στο Περλ Χάρμπορ και έτσι οι ΗΠΑ εισήλθαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Τα μοιραία λάθη του Χίτλερ αναφορικά με το μέτωπο που άνοιξε το χειμώνα του 1944 με την ΕΣΣΔ, οδήγησαν τους επόμενους μήνες τη Γερμανία σε περικύκλωση από τους Συμμάχους.
- Στα παράλια της Γαλλίας (Νορμανδία) ξεκινάει στις 6 Ιουνίου 1944 η Απόβαση της Νορμανδίας. Γνωστή και ως «Επιχείρηση Κυρίαρχος» (Operation Overlord). Στη γιγαντιαία αυτή επιχείρηση που έμελλε να είναι η αρχή του τέλους της Γερμανίας, έλαβαν μέρος πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και στόχο είχαν αφενός να αποναρκοθετήσουν τη Θάλασσα της Μάγχης από της γερμανικές νάρκες και να περάσουν συμμαχικά στρατεύματα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αρχηγός της αποστολής, ήταν ο Ντουαϊτ Αϊζενχάουερ.
- Από τα τέλη του Απρίλη μέχρι και τις 9 Μαΐου 1945, η Γερμανία καταρρέει μέρα με τη μέρα. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες των Ναζί πιάνονται αιχμάλωτοι από τους Συμμάχους και στη Μάχη του Βερολίνου, στις 30 Απριλίου του 1945, ο Χίτλερ αποφασίζει μαζί με την Εύα Μπράουν να αυτοκτονήσουν, θέλοντας να αποφύγουν τη μοίρα του Μουσολίνι που βρήκε ατιμωτικό θάνατο στις 27 Απριλίου 1945. Διάδοχο-Καγκελάριο, ο Χίτλερ όρισε τον υπουργό προπαγάνδας και καθηγητή φιλολογίας τον Ιωσήφ Γκέμπελς, ο οποίος αυτοκτόνησε και εκείνος την 1η Μάη 1945.
- Στις 8 Μαϊου 1945, η Γερμανία παραδίδεται άνευ όρων στους Συμμάχους και η 9η Μαϊου, θεωρείται η μέρα Ειρήνης (μετέπειτα μέρα της Ευρώπης).
- Από 17 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 1945, λαμβάνει χώρα η Συνθήκη του Πότσδαμ η οποία προβλέπει το μέλλον της Γερμανίας. Μεταξύ των άλλων όρων που επιβλήθηκαν στη Γερμανία, ήταν η αποστρατικοποίηση και η δημιουργία στα εδάφη της, τεσσάρων ζωνών ελέγχου από ένα Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ, η Κίνα, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία. Μέχρι τις 15 Μαρτίου 1991, η Γερμανία ήταν διαιρεμένη στην Δυτική και Ανατολική καθώς από τα έτη 1947-1949, ξεκινά ο Ψυχρός Πόλεμος.
- Στο «Μέλαθρον της Δικαιοσύνης» της Νυρεμβέργης, στις 20 Νοεμβρίου 1945, ξεκίνησε η Δίκη της Νυρεμβέργης κατά την οποία δικάστηκαν 24 εγκληματίες πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας και 8 οργανώσεις του καθεστώτος. Η σύσταση του δικαστηρίου, έγινε από τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία. Από τους 24, οι 12 καταδικάστηκαν σε θάνατο ενώ συνολικά, ποινές έλαβαν οι 19, μόλις 3 αθωώθηκαν και 2 δεν δικάστηκαν.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος σε αριθμούς.
- Τα θύματα, σε στρατιώτες και άμαχο πληθυσμό, προέρχονταν από 28 διαφορετικές χώρες.
- Η Ελλάδα, έχασε συνολικά (στρατιώτες και πολίτες) πάνω από 400.000, χωρίς να υπολογίζουμε όσους πέθαναν από κακουχίες που οφείλονταν στον πόλεμο.
- Το σύνολο των πολιτών που σκοτώθηκαν στον Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο αγγίζει τα 57 εκατομμύρια ενώ συνολικά, μαζί με τους στρατιώτες και των δύο συνασπισμών (Σύμμαχοι και Άξονας) οι νεκροί απαριθμούνται στα 80 εκατομμύρια.
- Τηρουμένων των αναλογιών με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε οικονομικά 3,3 τρισεκατομμύρια ευρώ!
Φωτό από: holocaustonline.org & sf.co.ua & www.ryot.org & www.ethnos.gr