ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς βοηθούν οι φίλοι μας τις σχέσεις μας;

Post by: 01/12/2017 0 comments

Λίγοι παράγοντες είναι τόσο σημαντικοί στη ζωή μας όσο αυτός της φιλίας. Οι φίλοι επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής μας. Αν είναι καλοί φίλοι, τις επηρεάζουν θετικά. Μια από τις πολύ σημαντικές πτυχές της ζωής μας που οι φίλοι παίζουν πρωτεύοντα ρόλο είναι οι συντροφικές μας σχέσεις. Τι προσφέρουν οι καλοί φίλοι στις σχέσεις μας; Πώς τις προστατεύουν;

  1. Κοιτούν μέσα από τα μάτια μας.

Το πιο κοινό πράγμα που ζητούμε από τους φίλους μας, είναι η συμβουλή. Συμβουλή για το οτιδήποτε. Ζητούμε τη γνώμη τους επειδή τους εμπιστευόμαστε. Δεν μπορούμε να τα βλέπουμε όλα καθαρά και έτσι ζητούμε μια άλλη γνώμη. Η αληθινά φιλική γνώμη, μπαίνει στη θέση μας. Βλέπει όσα δεν μπορούμε να δούμε εμείς. Όταν ρωτάμε έναν φίλο τι γνώμη έχει για την/τον σύντροφό μας, τότε εκείνος απαντά με βάση τα δικά μας κριτήρια και όχι με βάση τα δικά του.

  1. Μας λένε αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που θα θέλαμε να δούμε.

Πολύ σημαντική αρετή. Ο καλός φίλος σκέφτεται και μιλά με γνώμονα το καλό μας. Η πρόθεσή του είναι εξ’ αρχής καλή. Η διαφορά του καλού φίλου από όλους όσους υποστηρίζουν οτι έχουν καλές προθέσεις, είναι οτι υλοποιεί την καλή του πρόθεση. Το «καλό μας» είναι να ξέρουμε την αλήθεια και όχι να πετάμε στα σύννεφα. Αν κάτι πάει άσχημα στη συντροφική μας σχέση, ο φίλος θα πάρει το μέρος μας ή το μέρος της/του συντρόφου μας καθώς πιστεύει οτι η αλήθεια είναι αυτή που οφείλει στον φίλο του και μόνο αυτήν.

  1. Είναι «πυροσβέστες».

Στη ζωή μας, όλοι έχουμε γνωρίσει τοξικές φιλίες και έχουμε γίνει μέλη τοξικής παρέας. Οι τοξικοί άνθρωποι συνιστούν καταστροφή για τη ζωή μας και βέβαια, υποδύονται τους «φίλους». Δεν έχουν βρει ακόμη τον τρόπο να είναι χαρούμενοι και έτσι δυστυχούν και τους γύρω τους. Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα με την/τον σύντροφό μας, ο καλός φίλος λειτουργεί συμβιβαστικά και προσπαθεί να γίνει ο «πυροσβέστης» στην «πυρκαγιά» που έχει ξεσπάσει. Γνωρίζει οτι ο θυμός που μας έχει κυριεύσει μετά από ένα πρόβλημα που έχουμε με την/τον σύντροφό μας, είναι περιστασιακός και πως όταν κάτι χαλάει…το φτιάχνουμε και δεν το πετάμε.

  1. Μας αφήνουν να κάνουμε λάθη.

Τι γίνεται αν η συμβουλή ενός φίλου δεν εισακουστεί από μας; Πώς αντιδρά ο πραγματικός φίλος; Ένας αληθινός φίλος που νοιάζεται για μας, δεν μας συμβουλεύει για να «κάνει τον έξυπνο», ούτε για να επιβεβαιωθεί και να μας πει «στα έλεγα!». Μας αφήνει να κάνουμε αυτό που θέλουμε και έχουμε αποφασίσει. Η αγάπη του για μας τον κάνει να συνεχίζει να μας συμπαρίσταται και να λέει «αν γίνει κάτι κακό, εγώ εδώ είμαι». Ειδικά στις σχέσεις μας με την/τον σύντροφό μας, το τελευταίο που θέλει ένας αληθινός φίλος είναι να νομίσουμε οτι θέλει να μας κάνει κακό.

  1. Δε μας επιτρέπουν να πατήσουμε την αξιοπρέπειά μας.

Κάποιες φορές τα πράγματα στις σχέσεις με τις/τους συντρόφους μας, πάνε αρκετά άσχημα. Μια ερωτική σχέση μπορεί να μας απογειώσει, μπορεί όμως –δυστυχώς- και να μας συνθλίψει. Εκεί, ο αληθινός φίλος λαμβάνει δράση. Όταν έχουμε εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη και τοξική σχέση, τότε κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μας απομακρύνει από αυτήν και ταυτόχρονα, μας συμπαρίσταται. Στις καλές μέρες μιας σχέσης μας, ο καλός φίλος δεν επεμβαίνει, δεν ανακετέυεται. Όταν, όμως, κρίνει οτι κινδυνεύουμε ψυχολογικά, επεμβαίνει σωτήρια για μας.

Φωτό από: Skyword

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons