ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι τύποι των σχέσεων σύμφωνα με τον ειδικό J. Bowlby.

Post by: 10/04/2018 0 comments

Όλα είναι καλά όταν μιλάμε περί ανέμων και υδάτων για τις συντροφικές σχέσεις. Όλοι έχουμε απαιτήσεις, παράπονα, φιλοδοξίες και πικρίες. Ξεχνάμε όμως αρκετές φορές να μιλήσουμε ουσιαστικά και συγκεκριμένα. Θέλουμε –δε θέλουμε, υπάρχουν τυπολογίες στις σχέσεις, μπορεί όχι απόλυτες αλλά μας βοηθούν να είμαστε πιο προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι σε αυτό που ζητάμε στις σχέσεις.

  1. Ο ασφαλής τύπος.

Οι άνθρωποι που επιθυμούν τη συναισθηματική ασφάλεια, μπορούμε να πούμε πως δεν πιστεύουν και πολύ στο «τα ετερώνυμα έλκονται». Ψάχνουν ανθρώπους που να έχουν βιώσει και απολαύσει τις συνθήκες ασφάλειας και ζεστασιάς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο κοντά σε πράγματα που αφορούν τη συγχώρεση και την υπομονή καθώς ακόμη και αν όλα πάνε άσχημα, δεν φεύγουν από τη σχέση. Θεωρούν τη σχέση που διατηρούν ως δεσμό, με στόχο τη διάρκεια, να είναι δηλαδή μακροχρόνια.

  1. Ο υπερεμπλεκόμενος τύπος.

Σε αυτόν τον τύπο σχέσης τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με τον τρόπο. Εδώ, δεν υπάρχει η βεβαιότητα οτι η σχέση είναι υγιής, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν σπουδαία προβλήματα. Μια καχυποψία οδηγεί τα άτομα στο να μην ξέρουν αν είναι κατάλληλα το ένα για το άλλο και μέσα στη συναισθηματική επαφή, υπάρχει ο φόβος της φυγής και της διάλυσης της σχέσης. Συνήθως, τα άτομα αυτά έχουν την τάση να φεύγουν τελικά από σχέσεις (μην αντέχοντας τις αμφιβολίες) και να προσπαθούν να βρουν ασφάλεια σε νέες σχέσεις, χωρίς όμως να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  1. Ο απορριπτικός τύπος.

Αν στους παραπάνω δύο τύπους, υπάρχουν συναισθήματα (είτε καλά, είτε φοβικά) σε αυτόν τύπο, υπάρχουν άτομα αρκετά ψυχρά και πολύ λογικά. Δημιουργούν σχέσεις που θεωρούν από την αρχή πως έχουν ημερομηνία λήξης, δεν έχουν ισχυρό και βαθύ δέσιμο. Οι άνθρωποι που δημιουργούν τέτοιου είδους σχέσεις δεν επιθυμούν την στενή επαφή με τους ανθρώπους και είναι αρκετά αυτάρκεις, αυτόνομοι και δεν ανοίγονται στο εκάστοτε έτερόν τους ήμισυ. Μια κάποια σταθερότητα, έχουν όταν βρίσκουν άνθρωπο που τους μοιάζει και όχι κάποιον που ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες.

  1. Ο φοβικός τύπος.

Σε αυτήν την κατηγορία, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα παιδικά μας χρόνια και οι σχέσεις που είχαμε με τους γονείς μας, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχουμε για τις σχέσεις, ειδικά τις συντροφικές. Σε αυτήν την κατηγορία, τα άτομα μολονότι θέλουν σχέση βαθιά και ζεστή (ασφαλή τύπου) θεωρούν οτι δεν μπορεί κανείς να τους κατανοήσει και να εκπληρώσει τις απαιτήσεις τους. Πιο απλά, θα μπορούσαμε να πούμε πως όλα γυρίζουν γύρω από «θέλω αλλά δεν μπορώ». Υπάρχει συνεχώς η ανάγκη ώστε το άλλο μέλος της σχέσης να καθησυχάζει, όμως ο καθησυχασμός είναι πάντα πρόσκαιρος. Αν δεν βελτιώσουν τις φοβίες και δε βρουν τις βαθύτερες αιτίες αυτών των φόβων, συνήθως συνάπτουν σχέσης αρκετά αρνητικές καθώς με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνονται τα όσα έχουν ζήσει σε παιδική ηλικία.

Μην ξεχνάμε πως κανείς τύπος σχέσεων δεν υπάρχει για να θίγει ανθρώπους. Οι κατηγορίες, βοηθούν πάντα στο να ανιχνεύσουμε με ειλικρίνεια από τι υποφέρουμε, να δούμε πιο καθαρά τι ζητάμε από τους εαυτούς μας αλλά και από τους άλλους ανθρώπους, με ποιούς ταιριάζουμε καλύτερα και πως να ζούμε υγιέστερα μαζί τους καθώς η ανθρώπινη επικοινωνία είναι πάντα το Α και το Ω της ολοκλήρωσής μας!

Ο Τζων Μπόουλμπυ (1907-1990) ήταν βρετανός ψυχολόγος, ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, από τους σημαντικότερους ψυχολόγους του 20ου αιώνα.

Ο άνθρωπος που μεγάλωσε με γκουβερνάντες και έβλεπε τη μητέρα του 1 ώρα τη μέρα μετά το απογευματινό τσάι, έγινε γνωστός για την ανάπτυξη της πρωτοποριακής του θεωρίας της προσκόλλησης και για το πώς αναπτύσσεται ένα παιδί.

Φωτό από: Татьяна Яненко

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons