Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Έντγκαρ Χούβερ, το FBI και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα όμως συνήθως διαβάζουμε μέσα σε αυτήν, τα μεγάλα γεγονότα. Με αυτόν τον τρόπο αφήνουμε απ’ έξω το “αλατοπίπερο” της ιστορίας, το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον! Μια τέτοια περίπτωση είναι η σχέση του μεγάλου Αμερικανού νομπελίστα λογοτέχνη, του Έρνεστ Χέμινγουεϊ με τον φοβερό και τρομερό προϊστάμενο του FBI, Έντγκαρ Χούβερ!

Ο θάνατος του Χέμινγουεϊ…έφερε στο φως πολλά και ενδιαφέροντα!
Ως γνωστόν, ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας είχε άδοξο τέλος. Σε ηλικία 62 ετών, στις 2 Ιουλίου 1961 ο Χέμινγουεϊ αυτοκτόνησε με ένα όπλο στο σπίτι του στο Άινταχο. Από εκεί και μετά όλοι έψαχναν για τις αιτίες αυτής της πράξης. Η εκκεντρική του προσωπικότητα, το πρόβλημα αλκοολισμού που είχε, η κατάθλιψη που έιχε εμφανιστεί αλλά και η προβληματική σχέση του με τη γυναίκα του, φάνηκαν αιτίες που εύκολα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την αυτοκτονία.

Παρόλα αυτά, ένας καλός φίλος του και παλιός συνεργάτης του διάσημου συγγραφέα, ο Ε.Ι. Χότσνερ, με άρθρο του στους Νιού Γιορκ Τάιμς το 2011, έφερε νέες ιδέες αναφορικά με την αυτοκτονία του Χέμινγουεϊ. Μάλιστα, ο παλιός του συνεργάτης νιώθει ενοχές οτι υποτίμησε την εμμονή του Αμερικανού συγγραφέα αναφορικά με την πιθανότητα να τον παρακολουθούσε στενά το FBI και οι πράκτορες του Έντγκαρ Χούβερ.

Η παρακολούθηση είχε φόντο την Κούβα.
Ο Χότσνερ, ο οποίος έχει γράψει βιβλία αφιερωμένα στη ζωή του φίλου του, έχει φέρει στο φως μια στιχομυθία η οποία έλαβε χώρα ανάμεσα σε αυτόν, τον Χέμινγούεϊ και στον φίλο τους τον Ντιουκ ΜακΜάλεν. Καθώς ο Αμερικανός συγγραφέας τους μάζευε από το αεροδρόμιο του Άινταχο σε επίσκεψή τους λίγους μήνες πριν συμβεί το μοιραίο, ο Χέμινγουεϊ προσπέρασε το μπαρ στο οποίο έπινε τα ποτά του και βιαζόταν λέγοντας πως ” η ζωή μου έχει γίνει μια κόλαση, δείτε τους (…) αυτοί με παρακολουθούν συνέχεια, πήραμε το αυτοκίνητο του Ντιούκ γιατί το δικό μου είναι παγιδευμένο με κοριούς (…) έχουν βάλει παντού κοριούς”.

Ο Χέμινγουεϊ λάτρευε την Κούβα και την επισκεπτόταν συχνά. Μάλιστα, για κάποια περίοδο, έμενε μόνιμα εκεί. Ο Χούβερ από το 1942 είχε ανοίξει φάκελο για τον Χέμινγουεϊ καθώς είχε ξεκινήσει μια αντι-φασιστική οργάνωση με έδρα τη Γαλλία. Η φιλία όμως του Αμερικανού συγγραφέα με τον Φιντέλ Κάστρο και οι υπόνοιες του Χούβερ ότι συνεργάζεται με την ΕΣΣΔ, έβαλαν τον νομπελίστα κυριολεκτικά, στη μαύρη λίστα του Χούβερ. Σύμφωνα με ένα βιβλίο που ανέλυε την δράση της ΚαΓκεΜπε στις ΗΠΑ, ο Χέμινγουεϊ είχε συνεργασία με την ΕΣΣΔ και είχε κωδικό όνομα “Αργώ”. Παρόλα αυτά, δε φαίνεται να είχε πολιτική δράση όταν διέμενε στην Κούβα και αρκούνταν σε διακοπές!

Τελικά δεν ήταν κάποια εμμονή του Χέμινγουεϊ…
Μπορεί όντως ο Αμερικανός συγγραφέας να είχε αρκετά ψυχολογικά προβλήματα, όμως, δεν ήταν ιδέα του ότι παρακολουθούνταν στενά από το FBI. Μάλιστα, μετά το θάνατό του, ο Χούβερ διέταξε έρευνα στο σπίτι του.

Το 1980 ανοίχτηκαν κάποια έγγραφα, τα οποία δικαίωσαν την πίστη του Χέμινγουεϊ είκοσι έτη μετά το θάνατό του. Βρέθηκαν 120 σελίδες, οι οποίες κατέγραφαν τις δραστηριότητές του και την καθημερινή του ρουτίνα. Άλλες 15 σελίδες ήταν “μαυρισμένες” για λόγους υψίστης εθνικής ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση, η αυτοκτονία του Χέμινγουεϊ δεν οφείλεται στο FBI, όμως φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ασταθούς ψυχικής του υγείας, η οποία επιδεινώθηκε τόσο ώστε από τις 30 Νοεμβρίου του 1960 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 1961, εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική (έκανε και ηλεκτροσόκ) 2 φορές.

Η ιστορία είναι σίγουρα δυσάρεστη όμως κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος όταν η μοίρα φέρνει κοντά δύο τόσο εκκεντρικούς και πείσμωνες ανθρώπους όπως τον Χέμινγουεϊ και τον δαιμόνιο Έντγκαρ Χούβερ!

Φωτό από: Chicago Sun-Times

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates