Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κι όμως… η Ελληνική και η Σκανδιναβική Μυθολογία έχουν ομοιότητες!

Η μυθολογία κάθε λαού είναι ουσιαστικά το ψυχογράφημά του! Μέσα στην μυθολογία, μπορεί να βρει κανείς τις δυνατότητες κάποιου λαού, τους φόβους και τις ανησυχίες του αλλά και την πίστη του! Η Ελληνική Μυθολογία προκαλεί ακόμη και σήμερα δέος για το πώς συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση αλλά, και για το πώς συμβολίζει την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Η Σκανδιναβική Μυθολογία και όλες οι σκανδιναβικές δοξασίες που την ακολουθούν, είναι επίσης γοητευτική! Μήπως υπάρχουν κάποια κοινά μεταξύ τους;

Η Τιτανομαχία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Δωδεκάθεο της Ελληνικής Μυθολογίας, δεν υπήρχε πάντα! Για να μπορέσουν οι θεοί να επιβάλλουν τη δική τους τάξη και αρμονία, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, έπρεπε να δώσουν έναν αιώνιο αγώνα με τους Τιτάνες!

Αυτή η μάχη ήταν απροσδιόριστη στο χρόνο και έμοιαζε ατελείωτη. Η μάχη του “καλού” με το “κακό” και η επικράτηση του πρώτου, είναι ξεκάθαρη! Το ίδιο concept υπάρχει και στην Σκανδιναβική Μυθολογία με τους “καλούς” να συνασπίζονται γύρω από τον θεό Όντιν (τον Δία της Σκανδιναβίας) και τους “κακούς” να έχουν σαν αρχηγό τον θεό Λόκι. Η μάχη αυτή θα έφερνε τρία χρόνια γεμάτα δριμύ ψύχος και καταστροφές στη Γη, αυτή η μάχη λέγεται “Ραγκναροκ” και σημαίνει ”η μοίρα των θεών”. Μετά από την επικράτηση του Όντιν, μια νέα Γη αναδύεται από τη θάλασσα, στην οποία θα ζουν οι θεοί και ένα ζευγάρι ανθρώπων!

Το Δωδεκάθεο.

Όταν λέμε πως οι μυθολογίες μοιάζουν, δε σημαίνει πως είναι ίδιες! Η Ελληνική Μυθολογία φαίνεται πως ήταν το πρότυπο και το αρχέτυπο της Σκανδιναβικής. Από εκεί και πέρα, οι υπερβόρειοι λαοί αυτοσχεδίασαν με βάση τις δικές τους δοξασίες.

Η Σκανδιναβική Μυθολογία έχει και αυτή μια δική της ”ομάδα θεών” που χαλιναγωγούν το σύμπαν! Ο Όντιν είναι ο Δίας, με τους ειδικούς να λένε ότι η λέξη ”Όντιν” η ίδια έχει ρίζα από τον Δία της Ελληνικής Μυθολογίας. Παρόλα αυτά ο Όντιν μοιάζει περισσότερο σαν χαρακτήρας με τον Ερμή της Ελληνικής Μυθολογίας καθώς είναι πανούργος, έξυπνος και απίστευτα γρήγορος. Το  σφυρί του Ήφαιστου , του σιδηρουργού και πολυτεχνίτη του Δωδεκάθεου, δεν το κρατάει στη Σκανδιναβική Μυθολογία ο αντίστοιχος ”Ήφαιστος”. Το κρατάει ο Θωρ, γιος του Όντιν, μόνο που αυτό το σφυρί έχει μαγικές ιδιότητες!

Ο Κάτω Κόσμος, η ομορφιά και η σοφία.

Στην Ελληνική Μυθολογία, μετά τη νίκη των Θεών του Ολύμπου στην Τιτανομαχία, ο Δίας μοίρασε την εξουσία στα αδέλφια του. Ο Ποσειδώνας πήρε τη Θάλασσα και ο Άδης τον Κάτω Κόσμο.

Στην Σκανδιναβική Μυθολογία υπάρχει αντίστοιχος Άδης ο οποίος μάλιστα, φαίνεται να σχετίζεται με τη λέξη ”κόλαση”. Ο Χελ ήταν ο αντίστοιχος Άδης για τους Σκανδιναβούς οι οποίοι έδιναν και αυτοί, μεγάλη σημασία στον ανθρωπομορφισμό των θεών όπως και οι αρχαίοι Έλληνες. Μια πολύ ξεχωριστή πτυχή της Ελληνικής Μυθολογίας, είναι η τεράστια σημασία γυναικών-θεών σε αυτήν. Η ομορφιά στην Ελληνική Μυθολογία ήταν δουλειά της πανέμορφης Αφροδίτης. Στη Σκανδιναβική Μυθολογία παρατηρούμε και εκεί θεότητα που έχει σαν αρμοδιότητα τη διατήρηση της ομορφιάς και της αρμονίας! Είναι η Φρέγια! Η θεά Αθηνά σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, “ξεπήδησε” από το μυαλό του Δία, σαν ιδέα! Είναι η θεά της σοφίας και της γνώσης. Στην Σκανδιναβική Μυθολογία προτιμήθηκε και εκεί, θηλυκή θεότητα για να συμβολίζει την σοφία και την ευφυΐα, η θεά Βορ!.

Οι Μυθολογίες Ελλήνων και Σκανδιναβών έχουν μια τρομερή ομοιότητα κυρίως στους συμβολισμούς των θεοτήτων. Από την Ελληνική Μυθολογία λείπει κάποια θεότητα που να είναι τερατόμορφη, όμως πριν την επικράτηση του Δωδεκάθεου, οι Ολύμπιοι χρειάστηκε να φυλακίσουν αρκετά τέρατα όπως τους εκατόχειρες και τον Τυφώνα. Οι Σκανδιναβοί έχουν σε περίοπτη θέση τον Λύκο ο οποίος είτε λέγεται Φένρισουλφ, είτε θα τον δούμε να είναι ο αντίστοιχος θεός Άρης (θεός του πολέμου) και λέγεται Τυρ!

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates