ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Η ζημιά της τοξικότητας στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους.

Post by: 22/11/2019 0 comments

Όσο μεγαλώνουμε θα παρατηρούμε μονίμως πως ό,τι αξίζει τελικά στη ζωή, είναι ο περίγυρός μας. Οι φίλοι μας, οι σύντροφοί μας και όσοι άνθρωποι είναι της εμπιστοσύνης μας, καθορίζουν όχι μόνο τη διάθεσή μας αλλά και την γενικότερη πορεία μας στη ζωή. Για να καταλάβουμε την αξία τους, είναι χρήσιμο να σκεφτούμε τι δεν έχουμε όταν δεν είμαστε με ανθρώπους της εμπιστοσύνης μας και ποιες ζημιές μπορούμε να πάθουμε.

1. Η καχυποψία που δηλητηριάζει τη ζωή μας.
Η έλλειψη ανθρώπων που να τους νιώθουμε κοντά μας, έχει πραγματικά πολύ αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας. Οι σκέψεις μας «σκοτεινιάζουν» και η θετική ενέργεια σπανίζει. Είναι αναπόφευκτο να έρθουμε σε επαφή (και να εξαπατηθούμε) με «τοξικούς ανθρώπους». Οι τοξικοί άνθρωποι θρέφουν κυρίως ζηλόφθονα συναισθήματα, είναι γεμάτοι αρνητικότητα και κακεντρέχεια. Αν δεν αποκοπούμε αποφασιστικά και άμεσα από τέτοιου είδους σχέσεις, θα τις συνηθίσουμε και τότε θα δηλητηριάσουμε το σκεπτικό μας για κάθε σχέση. Όταν αντιληφθούμε το πόσο μάς κόστισαν οι τοξικές παρέες και σχέσεις, τότε θα γεμίσουμε με καχυποψία. Η καχυποψία δεν επιτρέπει στην εμπιστοσύνη να έρθει στη ζωή μας και έτσι μονίμως θα είμαστε απόμακροι από όλους τους ανθρώπους.

2. Οι κακές συμβουλές.
Ένας από τους πολλούς και σημαντικούς λόγους που θέλουμε ανθρώπους κοντά μας, είναι για να μας φωτίζουν όσα εμείς δε βλέπουμε. Ζητάμε τη γνώμη τους και την άποψή τους για προσωπικά μας ζητήματα. Από το ποιόν δρόμο να ακολουθήσουμε στη δουλειά μας μέχρι το τί να κάνουμε σε έναν τσακωμό με κάποιο σύντροφο ή φίλο. Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν το δικό τους «σχέδιο». Αδιαφορούν για το καλό μας και κοιτούν να φέρουν εις πέρας τους δικούς τους στόχους. Αφού πρώτα μάς πείσουν πως θέλουν το καλό μας, μας προτρέπουν στο να φερθούμε έτσι όπως συμφέρει εκείνους. Εκείνους τους συμφέρει να μεγαλώσουν την εξάρτησή μας από αυτούς, να μας κάνουν να χαλάσουμε τελείως τις σχέσεις μας με άλλους. Σε κάθε περίπτωση παίρνουμε τις χειρότερες δυνατές συμβουλές και κάνουμε κακό στη ζωή μας. Δε θα μας βοηθήσουν να δούμε αντικειμενικά τα λάθη μας, ούτε την πρόοδό μας σε άλλα πράγματα. Η αυτογνωσία μας, δε θα γίνει πραγματικότητα.

3. Μετάλλαξη του εαυτού μας.
Ο Μάνος Χατζηδάκης κάποτε είπε πώς «Αν πάψουν να σε τρομάζουν τα τέρατα, σημαίνει ότι έχεις αρχίσει να τους μοιάζεις». Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα ανθρώπων, που σε όλα τους είναι καλοί και καλοπροαίρετοι, μέχρι που εγκλωβίστηκαν ανάμεσα σε τοξικούς ανθρώπους. Σε αντίθεση με άλλους που ήταν πιο τυχεροί, δεν κατάφεραν να αποκοπούν από τοξικές παρέες και τοξικούς ανθρώπους (φίλους ή συντρόφους) και τελικά, έγιναν και οι ίδιοι έτσι. Είναι ίσως η πιο σοβαρή ζημιά που μπορούμε να πάθουμε αν κρατήσουμε στη ζωή μας τέτοιους ανθρώπους. Συνήθως, οι άνθρωποι που αυτοπαγιδεύονται ξεκινούν από ένα σκεπτικό μόνιμης δικαιολόγησης και συγχώρεσης των τοξικών συμπεριφορών που βλέπουν. Στο τέλος, από την συνεχή δικαιολόγηση, θεωρούν πως είναι αποδεκτές οι τοξικές συμπεριφορές και τελικά, για να επικοινωνήσουν με τους τοξικούς γίνονται και οι ίδιοι τοξικοί. Το παράδειγμα με το χαλασμένο μήλο που μπορεί να χαλάσει όλα τα μήλα που βρίσκονται γύρω του, έχει μεγάλη σημασία για να καταλάβουμε τη ζημιά που μπορεί να μας προκληθεί αν δεν αποφεύγουμε τέτοιου είδους συντροφιές.

Φωτό από: Odyssey

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons