ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Η επιρροή των γονιών τού Μ. Αλέξανδρου, Ολυμπιάδας και Φίλιππου, στη ζωή του.

Post by: 19/06/2019 0 comments

Ακόμη και σήμερα, ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρείται ο μεγαλύτερος ηγέτης και στρατηλάτης της ιστορίας. Μέσες-άκρες γνωρίζουμε για τις μάχες, τις τακτικές του και την κατάλυση του Περσικού κράτους. Καμιά φορά όμως ξεχνάμε τον χαρακτήρα του, πίσω από τις ιδιότητες που είχε. Ποιά ήταν η επιρροή που του άσκησαν οι γονείς του και γιατί ήταν αποφασιστική για όσα κατάφερε;

Ο πατέρας του ο Φίλιππος.

Σπάνια θα βρει κάποιος στην ιστορία τον γιο να κληρονομεί τον πατέρα και να τον ξεπερνά. Ο Μέγας Αλέξανδρος κατάφερε να επισκιάσει τον πατέρα του και αυτό μόνο εύκολο δεν ήταν, καθώς ο Φίλιππος κατάφερε να φτιάξει ένα κράτος-πρότυπο για την εποχή του και να φέρει τους Έλληνες ενωμένους.

Ο Μέγας Αλέξανδρος φαίνεται να εξομολογήθηκε με αγωνία στους φίλους του και στους συνεκπαιδευόμενούς του πως ”Ο πατέρας μου κατακτά τα πάντα και δε θα μείνει για μας τίποτε”. Από αυτή του τη φράση και μόνο, αποκάλυπτε τι στόχους είχε ο ατίθασος και μοναδικός του ψυχισμός. Ο Φίλιππος δεν ήταν ένας “στοργικός” πατέρας. Μπορεί να μας έχει μείνει η φράση που είπε αφού ο Μέγας Αλέξανδρος δάμασε τον Βουκεφάλα “Γιε μου ψάξε κάποιο άλλο βασίλειο γιατί αυτό εδώ είναι μικρό για σένα”. Όμως αυτή η έκρηξη εκτίμησης στον Αλέξανδρο δεν ήταν συνεχής. Μάλιστα είναι πολύ γνωστό οτι Φίλιππος έκανε ένα άλλο παιδί, το οποίο προόριζε για βασιλιά.

Η ιστορία μάς αναφέρει ότι ο πατέρας της νέας γυναίκας του Φιλίππου έκανε πρόποση στον επόμενο βασιλιά που η κόρη του θα έφερνε στον κόσμο και κάπου εκεί, ο Αλέξανδρος έγινε πυρ και μανία, πετώντας πράγματα από το τραπέζι και εγκαταλείποντας μετά από δημόσιο τσακωμό το βασίλειο μαζί με τη μητέρα του. Αφού μεσολάβησαν μετά από καιρό κάποιοι, ο Αλέξανδρος επανήλθε πριν τη δολοφονία του Φιλίππου και την ανάληψη της βασιλείας από τον ίδιο.

Η επιρροή του Φιλίππου στον Μέγα Αλέξανδρο ήταν αρκετά μεγάλη, αν και αρκετά παράξενη. Ο Μέγας Αλέξανδρος θαύμαζε τον πατέρα του και ήθελε να του μοιάσει, όμως πάντα κράταγε μια πικρία γιατί ο πατέρας του δεν τον αποδεχόταν όπως εκείνος θα ήθελε. Πάντα πίστευε έπρεπε να τού αποδεικνύει ότι είναι πολύ ικανός και προσπαθούσε μάταια, να κάμψει την αυστηρότητα και την ψυχρότητα του πατέρα του. Ο άστατος και, πολλές φορές, ακραίος χαρακτήρας του Φιλίππου δεν κατοχύρωσε την στοργή που ήθελε ο Αλέξανδρος.

Η μητέρα του η πανέξυπνη Ολυμπιάδα.

Οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά και αυτό επηρέασε πολύ τον Αλέξανδρο ως παιδί. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που στους τσακωμούς των γονιών του ο Αλέξανδρος έκανε τον “διαμεσολαβητή”.

Οι σχέσεις του Αλέξανδρου με την Ολυμπιάδα ήταν και αυτές αρκετά παράξενες. Την αγάπη, την αποδοχή και την αναγνώριση που πάλευε ο Αλέξανδρος να κερδίσει από τον πατέρα του, τις είχε σε παθολογικό βαθμό, δεδομένες από τη μητέρα του… Αυτό, όμως, δεν ηρεμούσε τον Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος φοβόταν πολύ τις εμμονές της μητέρας του με τα φίδια, με τη μαγεία και τον μυστικισμό, που πολλές φορές την έβγαζαν από το πεδίο τής πραγματικότητας. Επιπρόσθετα, τον επηρέαζε αρνητικά σχετικά με τον πατέρα του και τού τόνιζε πως όχι μόνο δεν θα τον αποδεχτεί αλλά δε θα του δώσει καν το βασίλειο που τού ανήκει. Μέσα στο πάθος που είχε για τον Αλέξανδρο, η Ολυμπιάδα συνωμοτούσε μέσα στο βασίλειο εναντίον του Φιλίππου και γι’ αυτό δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι τον Φίλιππο δεν τον δολοφόνησαν οι Πέρσες αλλά κάποιοι συνωμότες της Ολυμπιάδας…

Ο Μέγας Αλέξανδρος αγαπούσε πολύ τη μητέρα του και ας την φοβόταν. Μάλιστα όταν βρισκόταν στην περίφημη εκστρατεία του, διεμήνυε σε όσους ήταν στη Μακεδονία πως αρκεί ένα δάκρυ της μητέρας του για να του προκαλέσει οργή για όποιον τής το προκαλέσει. Η επιρροή της Ολυμπιάδας στον Αλέξανδρο ήταν πολύ ισχυρή, καθώς η πίστη της στη μεταφυσική, έκανε τον Μέγα Αλέξανδρο να την ασπαστεί και εκείνος και να την χρησιμοποιεί μάλιστα ακόμη και στα σχέδιά του. Η πίστη στη μεταφυσική και το κίνητρό του να αποδείξει πράγματα στον πατέρα του και να τον ξεπεράσει, δημιούργησαν μαζί με τον ατίθασο χαρακτήρα του, ένα εκρηκτικό μείγμα οι φλόγες του οποίου έφτασαν μέχρι την Ινδία!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons