Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η απίστευτη Επιχείρηση “Κιμάς”: Πώς εξαπατήθηκαν οι Γερμανοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες μάχες που έκριναν πολέμους και καθόρισαν τις τύχες του κόσμου. Υπάρχουν όμως και κάποια στρατηγικά τεχνάσματα ή παγίδες που κρίνουν την έκβαση ενός πολέμου, κι ας μην είναι πολύ γνωστά. Μια από αυτές, είναι η απίστευτη ιστορία που έλαβε χώρα το 1943, το πιο κρίσιμο έτος για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για την παγίδα που έστησαν οι Βρετανοί στους Γερμανούς και που αφορούσε και την Ελλάδα. Το όνομα της επιχείρησης που κατέληξε στην εξαπάτηση των Γερμανών, ήταν “Επιχείρηση Κιμάς”. Στόχος της: να αναγκάσουν τους Γερμανούς να διασπάσουν τις δυνάμεις τους στη Μεσόγειο, ώστε να οργανώσουν καλύτερα την απόβαση που ετοίμαζαν.

Μια τρομερή ιδέα που καθόρισε πολλά!

Οι σύμμαχοι ήθελαν να δημιουργήσουν συνθήκες τέτοιες, που θα επέτρεπαν απόβαση στη Σικελία, που, μαζί με την Κρήτη και τη Μάλτα, αποτελούσε κρίσιμο νησί για τον έλεγχο της Μεσογείου. Έτσι λοιπόν, λόγω της δυσκολίας τής κατά μέτωπον επίθεσης εναντίον των Γερμανών, δύο Βρετανοί πήραν το “ok” από τον Τσώρτσιλ για να προβούν σε ένα τέχνασμα άνευ προηγουμένου. Ο πρώτος ήταν πλωτάρχης του βρετανικού ναυτικού (Μόντεκιου) και ο άλλος αξιωματικός της βρετανικής αεροπορίας (Κόμοντλι). Κωδικό όνομα του τεχνάσματος: “Επιχείρηση Κιμάς”.

Βρήκαν ένα πτώμα, το οποίο φαίνεται να ανήκε σε κάποιον που είχε χάσει τη ζωή του από πνευμονία και του γέμισαν τις τσέπες με πλαστά έγγραφα. Το έντυσαν με στρατιωτικά ρούχα, τον καταχώρησαν σε καταλόγους και στρατιωτικά αρχεία, του δημιούργησαν ταυτότητα. Στις τσέπες του, έβαλαν κάποια χρήματα, τη φωτογραφία μιας γυναίκας, κάποιο γράμμα από τον υποτιθέμενο πατέρα του και δύο ακόμη (ψεύτικα, επίσης) έγγραφα, τα οποία καλούνταν – υποτίθεται – να μεταφέρει ο αξιωματικός σε προϊσταμένους του. Αυτά εξηγούσαν τους λόγους που η Σικελία δεν μπορούσε να γίνει στόχος απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίες τελικά θα εξέταζαν άλλη περιοχή απόβασης όπως ήταν η Πελοπόννησος!!

Και το όνομα αυτού… Γουίλιαμ Μάρτιν!

Ένα βρετανικό υποβρύχιο λοιπόν, μετέφερε το πτώμα που είχαν φτιάξει οι Βρετανοί σε ένα κυλινδρικό κιβώτιο, γεμάτο πάγο, στην περιοχή της Ουέλβα στην Ισπανία και το άφησαν στο νερό. Αυτή ήταν η παγίδα! Έπρεπε να εξαπατηθούν και οι Ισπανοί του Φράνκο – ουσιαστικά, σύμμαχοι των Γερμανών – και οι ίδιοι οι Γερμανοί.

Οι Ισπανοί, αμέσως έδωσαν τα στοιχεία στους Γερμανούς, αφού πρώτα έθαψαν το πτώμα του Ουαλού. Οι Γερμανοί διάβασαν προσεκτικά όλες τις επιστολές και πείστηκαν από τα στοιχεία που είχαν μεθοδικά φτιάξει οι Βρετανοί, οι οποίοι κατασκεύασαν εκ του μηδενός έναν άνθρωπο! Έτσι, ο “κατασκευασμένος” άνθρωπος, Ουαλός αξιωματικός Γουίλιαμ Μάρτιν, μπέρδεψε τους Ναζί!

Την ψεύτικη επιστολή, που στόχο είχε να παραπλανήσει τους Γερμανούς, την είχε υπόψιν ο στρατηγός Αλεξάντερ, ο οποίος υπηρετούσε υπό τις διαταγές του μετέπειτα Προέδρου των ΗΠΑ, Ντουάϊτ Άϊζενχάουερ. Οι Γερμανοί πείστηκαν από την καλά στημένη ιστορία των Βρετανών και ο Χίτλερ στις 15 Μαΐου 1943 (ένα μήνα αργότερα από την εκτέλεση της επιχείρησης “Κιμάς”) διέταξε τη μεταφορά μιας ταξιαρχίας στη Σαρδηνία και άλλης μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων στην Πελοπόννησο!

Φάγαν τον Κιμά!

Οι συμμαχικές δυνάμεις είδαν με έκπληξη και χαρά τη μετακίνηση στρατευμάτων του Χίτλερ προς την Ελλάδα, κάτι που σήμαινε διασπορά δυνάμεων των Γερμανών και λέγεται ότι αναφώνησαν “Φάγαν τον Κιμά!” όταν έβλεπαν τη μετακίνηση των στρατευμάτων.

Στην στρατηγική ο στόχος δεν είναι άλλος από την εξαπάτηση του αντιπάλου. Τέτοιες πρακτικές σαν αυτή των Βρετανών με την επιχείρηση “Κιμάς”, ονομάζονται είτε τεχνάσματα, είτε στρατηγήματα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση διευκόλυνε πολύ τους συμμάχους στο να φέρουν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους τη Μεσόγειο Θάλασσα που ήταν στρατηγικής σημασίας και καθοριστική για την τελική νίκη των Συμμάχων. Το ποιος ήταν στα αλήθεια ο άνθρωπος πίσω από τον Γουίλιαμ Μάρτιν, θα το μάθουμε μετά το 2043, καθώς πρέπει να περάσουν 100 έτη για να αποχαρακτηριστούν τέτοιου είδους πληροφορίες. Πάντως χωρίς να το ξέρει, βοήθησε στην αντιμετώπιση των ναζί!

Φωτό από: Crisis Magazine

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates