ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Ανακαλύψεις, επαναστάσεις, πόλεμοι: τα ιστορικά γεγονότα που άλλαξαν τον δυτικό κόσμο.

Post by: 10/10/2019 0 comments

Τον δυτικό κόσμο τον σημάδεψαν πολλά πράγματα αιώνες πριν, όταν και η Ελλάδα έθεσε τα θεμέλιά του. Στην Αναγέννηση έγινε ένα ακόμη μεγάλο βήμα ώστε οι χώρες της Δύσης να προχωρήσουν αρκετά. Στη σύγχρονη ιστορία όμως; Ποιά γεγονότα καθόρισαν την πορεία της Δύσης που επηρεάζουν ακόμη και το παρόν μας;

Η Τυπογραφία.

Η αρχή της εξόδου του δυτικού κόσμου από τον Μεσαίωνα, ήρθε με μια τρομερή καινοτομία που προσέφερε η επιστήμη. Ο πασίγνωστος Γουτεμβέργιος, το 1440 μ.Χ εφηύρε την τυπογραφία.

Έως τότε, τα βιβλία διαδίδονταν μέσω της υπομονής των αντιγραφέων οι οποίοι εθελοντικά τις περισσότερες φορές, κάθονταν και αντέγραφαν θρησκευτικά ή άλλα βιβλία. Χρειάζονταν χρόνια ολόκληρα για να αντιγραφεί κάποιο βιβλίο, ειδικά αν ήταν ογκώδες όπως η Βίβλος. Η καινοτομία του Γουτεμβέργιου άνοιξε το δρόμο προς τη διάδοση της μάθησης και έτσι, άρχισε σταδιακά να γίνεται η γνώση δικαίωμα όλο και περισσότερων ανθρώπων και όχι προνόμιο των εκλεκτών.

Η Αμερικανική Επανάσταση.

Κανείς δεν ήξερε πως το “λάθος” του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492μ.Χ θα οδηγούσε, 3 αιώνες μετά, στην ίδρυση μιας νέας χώρας η οποία θα γινόταν η μεγαλύτερη δύναμη όλων των εποχών.

Το 1774 η Αμερική διακήρυξε την ανεξαρτησία της ολοκληρώνοντας τον κύκλο της παρουσίας ξένων (ευρωπαϊκών) δυνάμεων στο έδαφός της. Με τις νίκες εναντίον των Άγγλων, το νέο κράτος ιδρύει ένα σύνταγμα του οποίου οι αρχές είναι ένα κράμα αρχαίας Ελλάδας, αρχαίας Ρώμης και Βίβλου. Ο άνθρωπος ως οντότητα αποκτά την αξία που τής αρμόζει και τα θεμελιώδη δικαιώματα της ανθρώπινης ύπαρξης ανοίγουν μια νέα σελίδα για την ανθρωπότητα. Οι ελευθερίες που κατοχυρώθηκαν συνταγματικά στις ΗΠΑ δημιούργησαν εκείνα τα κίνητρα για να μπορεί κάποιος άνθρωπος να πλουτίσει χωρίς να είναι “ευγενής”. Η ανεξαρτησία του νέου αυτού έθνους, επηρέασε αποφασιστικά ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς ο κόσμος έπαψε να έχει ως μόνο κέντρο την Ευρώπη. Έπαψε να βλέπει προς την Ανατολή και στράφηκε στη Δύση.

Ο Μεγάλος “Πόλεμος”.

Το 1914 ξεσπά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η αφορμή της εκκίνησης των εχθροπραξιών που οι ιστορικοί ονόμασαν απλώς ως “Ο Πόλεμος” (για να τονίσουν τη φρικαλεότητά του) ήταν η δολοφονία του Φραγκίσκου Φερδινάνδου, του Αρχιδούκα του Αυστροουγγρικού θρόνου από έναν Σέρβο.

Για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα, η επιστήμη αφιερώθηκε σε έργα φρίκης και ο δυτικός κόσμος (η Ευρώπη) δοκίμασε την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο που προέκυψε από τις Α’ και Β’ Βιομηχανικές Επαναστάσεις. Χημικά όπλα που σκορπούσαν την φρίκη, όπως το αέριο της μουστάρδας και παντός είδους άρματα, έλαβαν χώρα στον πόλεμο μεταξύ δύο “στρατοπέδων” . Από τη μια ήταν η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία και από την άλλη, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Η Ελλάδα έκανε τη σωστή επιλογή και αναδείχθηκε νικήτρια το 1918, όταν και τελείωσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το 1919 με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Γερμανία υποχρεώθηκε σε πολεμικές αποζημιώσεις και ταπεινωτικούς όρους που καλλιέργησαν το κλίμα για νέα σύρραξη. Ο “Πόλεμος” κόστισε συνολικά 19 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο δυτικός κόσμος μπορεί σήμερα να χαρακτηρίζεται ως “πολιτισμένος”, όμως αυτός ο χαρακτηρισμός δεν ήρθε εύκολα. Η Ευρώπη έχει πλούσια ιστορία σε πολέμους και μάχες, όμως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να είναι και ο τελευταίος για την Γηραιά Ήπειρο. Ξεκίνησε το 1939 και τελείωσε με την ήττα των δυνάμεων του Άξονα το 1945. Συμμετείχαν πάνω από 30 χώρες και σκοτώθηκαν περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα κύρια μέτωπα ήταν οι Σύμμαχοι (Αγγλία, Γαλλία, ΕΣΣΔ και ΗΠΑ) και οι Δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).

Η ατιμωτική και ταπεινωτική Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1919 για τη Γερμανία, δημιούργησε τις συνθήκες σε Μόναχο και Βερολίνο για την άνοδο του πιο ακραίου κινήματος που εμφανίστηκε ποτέ στη Γη και που αιματοκύλησε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμη και σήμερα, πολλοί ιστορικοί  δειλιάζουν να απαντήσουν στο ερώτημα “τι θα γινόταν αν κέρδιζαν τελικά οι ναζί;”. Λόγω της φρικαλεότητας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργήθηκαν στο δυτικό κόσμο δομές που έθεταν την ανθρώπινη ζωή ως ύψιστη αξία, κάτι που αποτυπώθηκε και στη Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons