Ό,τι ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για την ξηρά, το αντίστοιχο ήταν ο Ανδρέας Μιαούλης για τη θάλασσα! Ηγετική φυσιογνωμία της Επανάστασης του 1821 και του Ελληνικού Αγώνα, ο Μιαούλης, ναύαρχος και πολιτικός, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στη θάλασσα προκαλώντας στους Τούρκους τεράστιες ζημιές.
- Το όνομα «Μιαούλης» φέρεται να προέρχεται από μία εκ των δύο εκδοχών: Η μια έχει να κάνει με το παράγγελμα των κωπηλατών «μια ούλοι». Η δεύτερη αφορά την αγορά ενός τούρκικου πλοίου από τον ήρωα στη Χίο που ονομαζόταν «Μιαούλ».
- Γεννήθηκε στην Εύβοια το 1769 ως Ανδρέας Βώκος και πατέρας του ήταν ο εμποροπλοίαρχος Δημήτριος Βώκος. Εγκαταστάθηκαν στην Ύδρα, όπου πλούτισε από το εμπόριο καλαμποκιού ως καπετάνιος.
- Το 1802 αγόρασε ένα εμπορικό πλοίο στη Βενετία. Κατάφερε να σπάσει τους εμπορικούς αποκλεισμούς των Βρετανών που είχαν επιβάλλει λόγω των Ναπολεόντειων Πολέμων. Ο Ναύαρχος Νέλσων του χάρισε τη ζωή εκτιμώντας την ειλικρίνειά του και τις ικανότητές του.
- Το 1822 γίνεται αρχηγός του υδραϊκού στόλου και αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση.
- Στις 20-2-1822 ο Μιαούλης εκδίωξε τον οθωμανικό στόλο από την Πάτρα και τον κατεδίωξε μέχρι τη Ζάκυνθο. Συμμετείχε στην πυρπόληση της ναυαρχίδας του Καρά Αλή μαζί με τον Κανάρη!
- Οι ηρωικές του πράξεις γίνονται όλο και πιο σπουδαίες μετά το 1824. Στις 15-7-1824 μπήκε στα Ψαρά και νίκησε όσους Τούρκους είχαν μείνει εκεί και που είχαν καταστρέψει το νησί. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους ως αρχηγός όλων των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων συντρίβει τους Τούρκους στη Ναυμαχία του Γέροντα. Ο Μιαούλης ήταν πρωταγωνιστής και στην δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου. Κατάφερε να ανεφοδιάσει το Μεσολόγγι για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.
- Ο Ιωάννης Καποδίστριας του ανέθεσε σαν αποστολή την εκκαθάριση του Αιγαίου από τους πειρατές. Ο Μιαούλης για άλλη μια φορά πέτυχε και συνέδεσε το όνομά του με έναν μύθο που τον ήθελε ανίκητο στη θάλασσα.
- Οι σχέσεις του με τον Καποδίστρια δεν ήταν καλές μετά τα πρώτα δύο έτη της διακυβέρνησης του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Το 1831 ο Μιαούλης πέρασε στην αντιπολίτευση και πολέμησε τον Καποδίστρια. Στις 26 και 27 Ιουλίου 1831 προέβη σε μια πράξη που αμαύρωσε τη φήμη του καθώς αφού κατέλαβε το Ναύσταθμο του Πόρου, πυρπόλησε τα πλοία «Ελλάς» και «Ύδρα» που ήταν τα πιο σημαντικά του ελληνικού στόλου και τα οποία είχαν αποκτηθεί με δάνεια. Η 1η Αυγούστου 1831 ήταν λοιπόν μια μέρα που ο διχασμός έφερε άλλο ένα πλήγμα στην Ελλάδα.
- Ο Μιαούλης ήταν ένας από τους τρείς που παρέδωσαν το στέμμα στο νεαρό Όθωνα και ο ελεώ Θεού βασιλιάς τον σεβόταν ιδιαίτερα. Ο γιός του, Αθανάσιος Μιαούλης έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πέθανε στις 11-6-1835 από φυματίωση. Ετάφη στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά δίπλα στον τάφο του Θεμιστοκλή! Η καρδιά του φυλάσσεται στο Μουσείο της Ύδρας. Προς τιμήν του, κάθε χρόνο διεξάγονται τα «Μιαούλεια».
Φωτό από: www.agiasofia.com