Skip to content Skip to sidebar Skip to footer


7 πράγματα που λίγοι ξέρουν για την Απόβαση στη Νορμανδία!

Λίγες μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας απέβησαν τόσο καθοριστικές για το μέλλον αυτής, όσο η Απόβαση στη Νορμανδία. Χάρη στην Απόβαση στη Νορμανδία, οι ναζί δέχτηκαν το καίριο πλήγμα για την μετά από ένα έτος ολοκληρωτική τους ήττα. Η Απόβαση στη Νορμανδία έγινε στις 6 Ιουνίου 1944 και υλοποιήθηκε χάρη στην συμμετοχή 130 χιλιάδων στρατιωτών. Αρχηγός όλης της επιχείρησης ήταν ο Αμερικανός στρατηγός (και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ) Ντουάϊτ Αίζενχάουερ. Τις χερσαίες επιχειρήσεις είχε αναλάβει ο Βρετανός Μοντγκόμερι. Ας δούμε ορισμένα πράγματα που αφορούν αυτή τη μεγάλη πολυεθνική επιχείρηση.

 

1. Περίπου 10 χιλιάδες από τις 130 χιλιάδες στρατιώτες, είτε σκοτώθηκαν είτε αιχμαλωτίστηκαν.

2. Η δυσκολία της Απόβασης στη Νορμανδία δεν ήταν μόνο επιχειρησιακή. Όφειλε να γίνει κάτω από άκρα μυστικότητα ώστε να αιφνιδιαστεί ο εχθρός. Ο Τέρενς Ότγουεϊ ήταν στρατηγός και μαζί με την μονάδα του είχαν επιφορτιστεί με το καθήκον απόβασης στο Μερβίλ. Για να ελέγξει την εχεμύθεια των ανδρών του, έστειλε 30 πανέμορφες γυναίκες ώστε να “ψαρέψουν” στα μπαρ πληροφορίες για την Απόβαση. Κανείς από αυτούς όμως δεν “τσίμπησε”!

3. Στις 28 Απριλίου 1944, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να κάνουν μια δοκιμή-πρόβα της Απόβασης στη Νορμανδία. Θα γινόταν στο Ντέβον της Μεγάλης Βρετανίας. Ένα λάθος όμως απέβη μοιραίο καθώς οι Γερμανοί αντιλήφθηκαν τις φορτωμένες συχνότητες και τορπίλισαν τα 8 πλοία που μετέφεραν Αμερικανούς στρατιώτες και πολεμοφόδια. Για πάρα πολύ καιρό δεν έγινε γνωστή αυτή η μοιραία δοκιμή. 

4. Η μυστικότητα που έπρεπε να πλαισιώνει την Απόβαση στη Νορμανδία, σχετιζόταν και με τους κωδικούς που είχαν δημιουργήσει οι Σύμμαχοι. Οι ακτές της Νορμανδίας είχαν κωδικοποιημένες ονομασίας όπως “Γιούτα”, “Ομάχο”, “Χρυσός”. Αν κάποιος είχε πολλές πληροφορίες, χρησιμοποιούσε τον κωδικό “Φανατικός”. Η επιχείρηση ονομάστηκε “Ποσειδώνας” και η μάχη “Επιχείρηση Κυρίαρχος” (Operation Overlord). Ένα σταυρόλεξο στην εφημερίδα Telegraph έβαλε ”φωτιά” ανησυχίας στους Συμμάχους καθώς εμπεριείχε 3-4 κωδικούς. Ωστόσο, μετά από έρευνα της Μi5 τίποτε ενοχοποιητικό δεν βρέθηκε για τον δημιουργό του σταυρόλεξου.

5. Ο Ντουαϊτ Αϊζενχάουερ είχε συντάξει ένα γράμμα το οποίο είχε δώσει εντολή να ανοιχτεί μόνο σε περίπτωση αποτυχίας της επιχείρησης. Μέσα σε αυτό το γράμμα αναλάμβανε πλήρως την ευθύνη της αποτυχίας και μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τους στρατιώτες του. Ένα εκ παραδρομής λάθος, δείχνει ότι το γράμμα γράφτηκε σε ψυχική κατάσταση μεγάλης ανησυχίας καθώς η ημερομηνία έγραφε 5 Ιουλίου και όχι 5 Ιουνίου.

6. Μπορεί ο Ουίνστον Τσώρτσιλ να έχει μείνει στην ιστορία με βάση όσα απεικονίστηκαν στην υπέροχη ταινία ”The Darkest Hour”, όμως η ανησυχία του ήταν πολύ μεγάλη για όσα αφορούσαν την Απόβαση στη Νορμανδία. Στη γυναίκα του, την παραμονή της επιχείρησης είπε “Αύριο το πρωί μπορεί να ξυπνήσεις και να είναι ήδη σκοτωμένοι 20 χιλιάδες άνθρωποι”.

7. Αναφορικά με την υλοποίηση της επιχείρησης,ο Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ παραδέχτηκε πως τον πόλεμο τον κέρδισε ένας άνδρας! Φυσικά εννοούσε τον Άντριου Χίγκινς ο οποίος σχεδίασε τα αμφίβια πλοία τα οποία εκτέλεσαν την Απόβαση στη Νορμανδία.Τα πλοία αυτά, έμειναν στην ιστορία ως “πλοία Χίγκινς”.

 

Φωτό από: KCET

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates