Δεν είναι κάποιου είδους μυστικό το ότι οι γυναίκες θεωρούνταν για αιώνες το «ασθενές φύλο». Ίσως ακόμη και σήμερα να θεωρείται κάπως έτσι αν και όσο η ανθρωπότητα εξελίσσεται, η μυϊκή δύναμη τείνει ολοένα και περισσότερο να μας χαιρετήσει μια για πάντα και να αντικατασταθεί από την πνευματική. Πέρασαν αρκετές δεκαετίες ώστε να αναγνωριστούν τα δικαιώματα και οι ικανότητες των γυναικών. Κάποιες γυναίκες, αποδείχθηκαν καθοριστικές στο να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση όλες οι γυναίκες του κόσμου.
-
Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας.
Πρόκειται για μία χαρισματική προσωπικότητα που πέρασε από τον κόσμο και έγινε σύμβολο όχι μόνο για τις γυναίκες. Η Τσαρίνα Αικατερίνη, όχι μόνο κατάφερε να σπουδάσει σε εποχή που ήταν σχεδόν απαγορευτικές οι σπουδές για τις γυναίκες, αλλά σπούδασε στη Ρωσία! Πανέξυπνη, ραδιούργα όποτε το έκρινε σκόπιμο και γεμάτη πίστη σε αρχές όπως η δικαιοσύνη και η ισότητα μεταξύ των φύλων, προέβη σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία και την κατέστησε πανίσχυρη αυτοκρατορία. Παρόλο που ο δυναμισμός της και οι ικανότητές τις θεωρούνταν «γένους αρσενικού», η Αικατερίνη δεν έχασε ποτέ τη θηλυκότητά της. Για πολλούς μελετητές, μάλλον το παράκανε…Η ανάπτυξη του φεμινιστικού κινήματος στον κόσμο, στηρίχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στη μνημόνευση της προσωπικότητάς της, η οποία ακροβατούσε με δεξιοτεχνία ανάμεσα στον κυνισμό της πολιτικής και στην τρυφερότητα της θηλυκότητας.
-
Βασίλισσα Βικτώρια.
Το όνομα της Αγγλίδας Βασίλισσας, συνδέθηκε με μια ολόκληρη εποχή. Ενώ βρισκόταν στη ζωή, ο τύπος, τα εγχειρίδια που ασχολούνταν με την πολιτική αλλά και ο κόσμος ονόμαζε την περίοδο ως «Βικτωριανή». Γεννήθηκε το 1819 και μέχρι το θάνατό της, (1901) η Αυτοκρατορία της Μεγάλης Βρετανίας, διπλασιάστηκε (Ινδία, Καναδάς, Ειρηνικός, Αυστραλία πέρασαν στο αγγλικό στέμμα) και οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές τη χώρα. Βασίλεψε για 63 έτη! Στα χρόνια της εξελίχθηκε η Βιομηχανική Επανάσταση η οποία άλλαξε τις κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις. Αν και βασίλισσα, προσπάθησε να δώσει περισσότερες συνταγματικές ελευθερίες οι οποίες θα συμβάδιζαν με την «αγγλική προέλαση στα κύματα». Η Βασίλισσα Βικτώρια, το 1878 στήριξε την Οθωμανική Αυτοκρατορία η οποία είχε χάσει από τη Ρωσία προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα, την Κύπρο…Όπως και η Μεγάλη Αικατερίνη, η Βικτώρια επηρέασε όσο λίγες προσωπικότητες το πολιτικό γίγνεσθαι του κόσμου.
-
Ιωάννα της Λωραίνης.
Αρκετά πιο πίσω χρονικά, η Ιωάννα της Λωραίνης έζησε για να αφυπνίσει έναν ολόκληρο λαό και να γίνει το γυναικείο σύμβολο αυταπάρνησης και ηρωισμού. Σύμφωνα με τους μύθους που έχουν περικυκλώσει τη φήμη του ονόματός της, η Ζαν Ντ’ Αρκ, είχε οραματιστεί τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και την Αγία Αικατερίνη να την προτρέπουν να αναλάβει αγώνα κατά των Άγγλων και να ανατραπεί η απεχθής Συνθήκη του Τρουά. Ο Κάρολος Ζ’ της έδωσε το δικαίωμα να διοικήσει μια ομάδα στρατιωτών για να υπερασπίσει την Ορλεάνη. Τελικά, κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του Καρόλου. Όταν έπεσε στα χέρια των Άγγλων , κατηγορήθηκε ως «ανδρόγυνο» και αιρετική καθώς επαναλάμβανε συνεχώς πως επικοινωνεί με το Θεό και της υπαγορεύει τις κινήσεις της. Υπέστη μαρτυρικό θάνατο και τα τελευταία της λόγια ήταν «Σηκώστε ψηλά τον Σταυρό» (προκειμένου να τον βλέπει μέσα από τις φλόγες). Η υστεροφημία της αποκαταστάθηκε και το 1920 ανακηρύχθηκε σε Αγία. Η Γαλλία, την τιμά ακόμη και σήμερα ως προστάτιδα της χώρας!
-
Μαρί Κιουρί.
Αν στον χώρο της πολιτικής οι γυναίκες αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες που ξεπέρασαν οι πρηγούμενες καταξιωμένες γυναίκες, στο χώρο της επιστήμης τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Η πνευματική και η επιστημονική σκέψη την περίοδο που έζησε η μεγάλη Μαρί Κιουρί, ήταν προνόμιο του ανδρικού φύλου. Η Μαρία Σαλομέα Σκλοντόφσκα γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1867 και έζησε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Μέχρι την ηλικία των 11 ετών, είχε χάσει τη μητέρα της και την αδερφή της. Παρόλα αυτά, το λαμπρό αστέρι που κουβαλούσε δεν την άφησε. Μετά από πολλές δυσκολίες, κατάφερε να σπουδάσει θετικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης όπου έφτασε να γίνει η πρώτη καθηγήτρια πανεπιστημίου στο φημισμένο γαλλικό πανεπιστήμιο. Παντρεύτηκε τον Γάλλο φυσικό Πιέρ Κιουρί. Ανακάλυψε το Ράδιο και το Πολώνιο. Το 1903 βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής. Μετά από 8 χρόνια, κατέκτησε και το Νόμπελ Χημείας. Πέθανε το 1934 εξαιτίας της έκθεσής της στη ραδιενέργεια και έπειτα από πολλές περιπέτειες που πέρασε με την υγεία της.
-
Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ο Φρανσουά Μιττεράν, είχε πει για την Θάτσερ: «Η Θάτσερ δεν είναι καλή παρέα ούτε σαν γυναίκα, ούτε σαν άντρας». Φόβος και τρόμος για τους πολιτικούς της αντιπάλους. Η παιδεία που έλαβε από την οικογένειά της, συνέβαλε πολύ στην ατσάλινη πειθαρχία που τη συντρόφευσε σε όλη της τη ζωή. Έγινε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας το 1979, θέση που κράτησε μέχρι και το 1990. Η «Σιδηρά Κυρία», συνδέθηκε τόσο με την αυστηρή οικονομική πολιτική και τον περιορισμό των συνδικάτων, όσο και με τον Πόλεμο των Φώκλαντ. Η Θάτσερ πέθανε στις 8 Απριλίου 2013. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με πολλούς εχθρούς και λίγους φίλους, ωστόσο, έχει ταυτιστεί με το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα.
Φωτό από: www.businessinsider.com