ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

4 πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα που άφησαν άφωνους τους αρχαιολόγους!

Post by: 05/01/2020 0 comments

Η αρχαιολογία είναι η επιστήμη στην οποία οφείλουμε πολλά. Μέσα από αυτήν έχουμε μάθει για το παρελθόν της ανθρωπότητας. Όλοι οι πολιτισμοί που σήμερα θαυμάζουμε, έγιναν γνωστοί χάρη στην αρχαιολογία. Πολλά όμως ευρήματα αντί να δώσουν απαντήσεις, έχουν φέρει περισσότερες ερωτήσεις και πολύ μυστήριο! Ας δούμε τέσσερα τέτοια ευρήματα που κάνουν πραγματικά τη διαφορά!

1. Το «Σούπερ Χεντζ»Το Στόουνχεντζ παραμένει ως ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία στον κόσμο. Πρόσφατα (το 2015) οι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν και άλλους λίθους σε περίμετρο 12 χιλιομέτρων από το Στόουνχεντζ. Έκπληκτοι είδαν πως εκτός από το Στόουνχετζ, ακόμη 17 βωμοί τέτοιου τύπου είχαν φτιαχτεί σε αυτή την περιοχή. Όλα αυτά τα κτίσματα, αποτελούσαν μέρος του λεγόμενου «Σούπερ Χεντζ» το οποίο είχε μήκος 1,5 χιλιόμετρο. Σε λόφο κοντά στο Στόουνχεντζ, βρέθηκε κτίσμα που ήταν περίπου 35 μέτρα ύψος και μάλλον ήταν κατασκευασμένο για τις τελετές των κατοίκων. Όλα αυτά χρονολογούνται το 4000 π.Χ! Οι γνώσεις μας για τις πρώτες απόπειρες των ανθρώπων να δημιουργήσουν πιο εξελιγμένο πολιτισμό, αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ!

 

2. Ο Κέλτης πρίγκιπαςΚοντά στην περιοχή Λαβό της Γαλλίας, βρέθηκε ένας τάφος ενός Κέλτη πρίγκιπα. Αυτό το μνημείο έφερε πολλές νέες γνώσεις για τους Κέλτες. Χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ και είχε πολλά αντικείμενα που μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς μέχρι και για ζητήματα που αφορούν συνολικά την εποχή του Σιδήρου. Το τρομερό της υπόθεσης είναι ότι μέσα στον τάφο, βρέθηκαν αρχαιοελληνικά αντικείμενα, στάμνες για λάδι και για κρασί κτλ. Μια στάμνα από αυτές, είχε μια τρομερή ανάγλυφη παρουσίαση του θεού Διονύσου! Βρέθηκαν και αντικείμενα άλλων λαών της Μεσογείου κάτι που αποδεικνύει ότι οι Κέλτες είχαν ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις με περιοχές της Μεσογείου.

 

3. Ελληνιστικό φρούριο στην ΙερουσαλήμΟ Μέγας Αλέξανδρος άφησε την σφραγίδα του. Μετά το θάνατό του, ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός. Τα Ελληνιστικά Βασίλεια απλώνονταν σε Ασία και Μέση Ανατολή. Στην Ιερουσαλήμ ανακαλύφθηκε το Φρούριο της Άκρας. Οι ανασκαφές είχαν διάρκεια ενός αιώνα και, πριν 3 χρόνια ολοκληρώθηκαν, αποκαλύπτοντας ένα φρούριο-οχυρό μήκους 250 μέτρων και πλάτους 60 μέτρων. Βρέθηκαν βλήματα από μηχανισμούς σφεντόνας και χρονολογείται το μνημείο, κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. Ο Αντίοχος ο Επιφανής, ήθελε να είναι το Φρούριο της Άκρας εκείνο που θα κατέστειλε εβραϊκές εξεγέρσεις.

 

4. Ετρουσκικό ταφικό μνημείοΗ ιστορία των Ετρούσκων προκαλεί γοητεία λόγω του μυστηρίου που έχει ο πολιτισμός τους. Η τύχη έχει παίξει τον δικό της ρόλο στην αρχαιολογία. Οι περισσότεροι αγαπημένοι των αρχαιολόγων, είναι οι αγρότες οι οποίοι λόγω της ενασχόλησής τους με τη γη, συνήθως βρίσκουν πράγματα αμύθητης αξίας. Έτσι λοιπόν, ένας αγρότης έξω από την Περούτζια της Ιταλίας, βρήκε αντικείμενα, τα οποία οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός ετρουσκικού ταφικού μνημείου το οποίο έμεινε ασύλητο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα μαρμάρινο κεφάλι, τμήμα αγάλματος καθώς και άλλα σκεύη μαζί με μια επιγραφή που έγραφε «Λαρίς». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασύλητος τάφος που μελετάται από το 2016, μπορεί να προκαλέσει επανάσταση στη γνώση των Ετρούσκων οι οποίοι κατοίκησαν την κεντρική Ιταλία (ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ.) και η γλώσσα που μιλούσαν δεν έχει κοινές ρίζες με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Πάντως στις ταφικές τους συνήθειες ήταν πολύ προσεκτικοί, θυμίζοντας έντονα τον αιγυπτιακό πολιτισμό!

Φωτό από: Culture Trip

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons