Σε όλους τους Έλληνες, το άκουσμα και μόνο του ονόματος του Ιωάννη Καποδίστρια, φέρνει τον συνειρμό της λέξης «ηγέτης». Το όνομα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, διπλωμάτη και πολιτικού, το συνοδεύει ένας μύθος. Χωρίς υπερβολές, το αξίζει και με το παραπάνω. Ας δούμε ορισμένα πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε από τον Ιωάννη Καποδίστρια.
1. Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα την περίοδο της Ενετοκρατίας (11-2-1776). Οι πρόγονοι των γονέων του ήταν εγγεγραμμένοι στη «Χρυσή Βίβλο – Libro d’ Oro» (κατάλογος ευγενών). Η οικογένειά του είχε προσφέρει στον υπόδουλο Ελληνισμό.
2. Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην περίοδο που οι ιδέες της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης κυριαρχούσαν. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα για εκείνον έπρεπε να κρατήσει τις ιδιαιτερότητές της και να αξιοποιήσει τα δυτικά πρότυπα προς όφελός της.
3. Λέγεται ότι ήταν ο σκιώδης πρόεδρος της Φιλικής Εταιρείας και αρχικά δεν επιθυμούσε ένοπλη εξέγερση κατά των Οθωμανών, αναμένοντας διπλωματικές εξελίξεις που θα ευνοούσαν την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο κενό που θα άφηνε η Οθωμανική. Όταν όμως οι οπλαρχηγοί αποφάσισαν την επανάσταση, τη στήριξε με όλες του τις δυνάμεις.
4. Το 1801 έγινε ένας από τους δύο διοικητές της Ιονίου Πολιτείας, σε ηλικία 25 ετών. Το 1807 αποδεικνύει ότι μπορεί να προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες στην πατρίδα καθώς οργάνωσε την άμυνα της Λευκάδας, την οποία ήθελε να καταλάβει ο Αλή Πασάς. Εκεί γνώρισε τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά και τον Μπότσαρη.
5. Το 1809, έλαβε πρόσκληση από τον Τσάρο Αλέξανδρο να αναλάβει αποστολή στην Ελβετία προκειμένου να αποτραπεί η πορεία του Ναπολέοντα προς αυτήν (1813). Το Σύνταγμα και η διοικητική υπόσταση της Ελβετίας σε καντόνια, οφείλονται στον Ιωάννη Καποδίστρια. Από το 1816 μέχρι το 1822 υπηρετεί ως υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, προσπαθώντας πάντα να επηρεάσει τις αποφάσεις του Τσάρου υπέρ της Ελλάδας.
6. Μετά την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, όπου εκλέγεται Κυβερνήτης της Ελλάδας, για 10 μήνες προσπαθεί να κερδίσει τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών για τη νεοσύστατη Ελλάδα. Στις 7-1-1828 φτάνει στο Ναύπλιο. Έκτοτε έδωσε όλη του την ενέργεια και διέθεσε την προσωπική του περιουσία για να δημιουργήσει κράτος και να δώσει τέλος στις εμφύλιες διαμάχες.
7. Ο Καποδίστριας είχε ισχυρούς φίλους στην Ευρώπη, των οποίων τη βοήθεια χρησιμοποίησε για την Ελλάδα. Τέτοιοι φίλοι ήταν ο τραπεζίτης Εϋνάρδος, ο σπουδαίος Γκαίτε κ.α.
8. Ο Μέτερνιχ ήταν ο μεγάλος τους αντίπαλος στην Ιερή Συμμαχία και είχε αναγνωρίσει πως «ο πιο δύσκολος αντίπαλος είναι εκείνος που είναι απόλυτα έντιμος. Ένας τέτοιος είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας».
9. Ο σπουδαίος Έλληνας ηγέτης, για να θρέψει τον εξαθλιωμένο ελληνικό πληθυσμό, έκανε εισαγωγή την πατάτα. Λέγεται πως για να πείσει τον κόσμο για την κατανάλωση της πατάτας χρησιμοποίησε ένα κόλπο. Έβαλε φρουρά έξω από αποθήκες με πατάτες γνωρίζοντας πως η περιέργεια του «απαγορευμένου» θα μαγνητίσει τον κόσμο και τελικά, τα κατάφερε!
10. Στις 27-9-1831 το πρωί, πηγαίνοντας στην εκκλησία στο Ναύπλιο, ο Καποδίστριας δολοφονείται μετά από μακρά σύγκρουση που είχε με τους Μανιάτες και ιδιαίτερα με τους (μετέπειτα δολοφόνους του), τους Μαυρομιχάληδες ως αντίποινα για τη φυλάκιση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Ο θάνατος του Καποδίστρια βύθισε στο πένθος όλο τον ελληνικό λαό και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας πέρασε στην ιστορία ως ένας άνθρωπος που θυσιάστηκε για την πατρίδα του. Η μνήμη του Καποδίστρια τιμάται πανευρωπαϊκά. Τόσο στην Ιταλία και Ελβετία, όσο και στη Ρωσία.
Φωτό από: Curious Greek