PETS, ΦΥΣΗ

Το πιο βαθύ μέρος της Γης και τα μυστήριά του.

Post by: 15/12/2019 0 comments

Το διάστημα και το σύμπαν γενικότερα, έχουν κλέψει την παράσταση σε ό,τι αφορά τις “εξερευνήσεις” μας εδώ και εξήντα περίπου χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο πλανήτης μας, παραμένει ακόμη άγνωστος και συνεχίζει να μας εκπλήσσει ακόμη και στον 21ο αιώνα. Η άβυσσος και τα απίστευτα βάθη των ωκεανών, συναγωνίζονται το διάστημα σε ενδιαφέρον! Η Τάφρος των Μαριανών, αποτελεί το πιο βαθύ σημείο του Ειρηνικού Ωκεανού αλλά και όλης της Γης. Ποιά μοναδικά πράγματα πλαισιώνουν την ύπαρξη αυτής της Τάφρου;;

1. Ένα Έβερεστ και «κάτι» σε βάθος.
Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη φύση, μάς προκαλεί δέος και θα μάς προκαλεί όλο και περισσότερο, όσο απομακρυνόμαστε από αυτήν και καθόμαστε στο καβούκι μας!

Η Τάφρος των Μαριανών Νήσων βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι το βαθύτερο μέρος των ωκεανών και του ίδιου του φλοιού της Γης. Το Έβερεστ της οροσειράς των Ιμαλαϊων είναι το πιο ψηλό μέρος της Γης με ύψος 8.848μ. Ποιό είναι το πιο βαθύ σημείο της Τάφρου των Μαριάνων; Είναι 11.035 μέτρα και ακόμη…δεν το έχουμε επισκεφθεί καθώς τυπικά, το 2012 ο πασίγνωστος σκηνοθέτης Τζέημς Κάμερον με χρηματοδότηση της εταιρείας ρολογιών Rolex και του National Geographic, έφτασε με υπερσύγχρονο βαθυσκάφος τα 10.902 μ. βάθους. Για να καταλάβουμε το βάθος της τάφρου θα έπρεπε να προσθέσουμε στο Έβερεστ τον αγαπημένο μας Όλυμπο. Αυτή είναι η απόσταση που έχει ο πυθμένας της τάφρου από την επιφάνεια της θάλασσας.

2. Τρομακτική η πίεση για τον άνθρωπο.
Δεν είναι εύκολο να φανταστεί ένας άνθρωπος το πώς θα ένιωθε αν είχε μια εκατοντάδα – περίπου – ελέφαντες πάνω από το κεφάλι του! Αυτό πρέπει να φανταστεί για να υπολογίσει πόση πίεση μπορεί να υποστεί στο βάθος της Τάφρου των Μαριανών που είναι 8 τόνοι ανά τετραγωνική ίντσα.

Το βαθύτερο σημείο της Τάφρου των Μαριανών, εντοπίστηκε από το ερευνητικό σκάφος “Challenger 2” το 1951. Από τότε, οι επιστήμονες ερευνούν τις συνθήκες ζωής σε περιοχές τέτοιου βάθους. Τα ψάρια αλλά και τα βακτήρια που έχουν βρεθεί σε αυτά τα βάθη, είναι τελείως καινούρια για την επιστήμη! Παρόλα αυτά, ακόμη και σε μέρος με τέτοιες συνθήκες πίεσης και απόλυτου σκοταδιού, η ζωή θριαμβεύει! Το πώς αντέχουν τα είδη σε τέτοια πίεση, είναι κάτι που ακόμη ερευνούν οι επιστήμονες!

3. Όλοι και όλοι 3 άνθρωποι κατέβηκαν σε αυτή την άβυσσο!
Το σκάφος ”Τριέστε” με επιβαίνοντες τους πατέρα και γιο Πικάρ, ήταν το πρώτο που έπιασε βάθος 10.912μ. στην Τάφρο των Μαριανών, το 1960. Ο άλλος που έφτασε λίγα μέτρα πιο κάτω, όπως είπαμε, ήταν ο Τζέημς Κάμερον το 2012. Και άλλα σκάφη έχουν προσεγγίσει τα βάθη της Τάφρου των Μαριανών, αλλά ποτέ άλλοτε σε αυτά τα βάθη.

Μέχρι να κάνει έρευνα με εκρήξεις δυναμίτιδας ΤΝΤ το “Challenger 2” και να μάθουμε πως ο πυθμένας της Τάφρου των Μαριανών είναι τόσο βαθύς, η επιστήμη θεωρούσε ότι το βάθος του ήταν περίπου 3 χιλιάδες μέτρα λιγότερα. Το “Challenger 1” ήταν το πρώτο σκάφος που ερεύνησε την Τάφρο των Μαριανών, το 1875.

4. Η παράξενη αναφορά στο ημερολόγιο του Ζακ Πικάρ…
Ο Ζακ Πικάρ ήταν ένας πανεπιστήμονας και οξυδερκής εφευρέτης. Με σκάφος που σχεδίασε ο ίδιος, είχε πάει και στην Στρατόσφαιρα. Ήταν και του ουρανού και της θαλάσσης!

Η περιπέτεια έρευνας της Τάφρου των Μαριάνων όμως το 1960 που μοιράστηκε με τον γιο του, φαίνεται πως ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα! Στο ημερολόγιό του γράφει πως στα μισά της πορείας προς τον πυθμένα, κάπου στα 5 χιλιόμετρα, παρατήρησε ένα εκτυφλωτικό φως το οποίο προερχόταν από ένα αντικείμενο. Δεν κατάφερε να το ορίσει μέχρι αυτό να εξαφανιστεί. Οι θεωρίες συνωμοσίας χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα την καταγραφή του Ζακ Πικάρ για να μας μιλήσουν για εξωγήινη ζωή που επισκέπτεται και τα βάθη της θάλασσας!

Η άγνοιά μας για τις ακριβείς συνθήκες ζωής στα αφιλόξενα βάθη κάτω από τη “Ζώνη του Άδη” (έτσι ονομάζουν οι επιστήμονες τη ζώνη βάθους κάτω από τα 6 χιλιάδες μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) φουντώνει υποθέσεις και σενάρια που αφορούν άλλα είδη ζωής, τέρατα, προϊστορικά όντα που ζουν ακόμη και σήμερα κλπ.

Φωτό από: Arsratio

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons