PETS, ΦΥΣΗ

Τι λένε οι επιστήμονες για τα “μυστηριώδη” Νησιά του Πάσχα! Υπάρχουν ή όχι φαινόμενα εκεί;

Post by: 06/10/2019 0 comments

Η λέξη “νησί” δημιουργεί υπέροχους και καλοκαιρινούς συνειρμούς διακοπών! Υπάρχουν όμως κάποια νησιά που αποτελούν εξαιρέσεις. Στα νησιά αυτά, όπως είναι τα Νησιά του Πάσχα, φαίνεται να μην έχει ολοκληρωθεί η λαμπρή περίοδος των ανακαλύψεων και των θαλασσοπόρων. Επιστήμονες αλλά και μη ειδικοί αναρωτιούνται τι συμβαίνει στα πανέμορφα αυτά νησιά με τα τεράστια αγάλματα…

Τα Μοάϊ!

Στα πανέμορφα Νησιά του Πάσχα, βρίσκονται 887 αγάλματα ύψους 10 μέτρων και βάρους 80 τόνων (!) που κοιτούν επιβλητικά προς τη θάλασσα. Αν κάποιοι αναρωτιούνται πώς μπόρεσαν να κατασκευαστούν οι πυραμίδες της Αιγύπτου, τότε για τα όμορφα νησιά της Πολυνησίας μένουν με το στόμα ανοιχτό για το πώς μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ανάμεσα στο 1250 και στο 1500μ.Χ φτιάχτηκαν αυτά τα πέτρινα κεφάλια που λέγονται Μοάϊ.

Τα Νησιά του Πάσχα ανακαλύφθηκαν το 1770 από τον Ολλανδό Γιάγκο Μπρόκιβεν. Δύο επιστήμονες έδωσαν τέλος στις μεταφυσικές εξηγήσεις για τη μεταφορά αυτών των αγαλμάτων στις κορυφές των Νησιών του Πάσχα, αφού απέδειξαν ότι τα Μοάϊ. “περπατούσαν”! Οι Χάνα Μπλόχ και Καρλ Λίπο, δημιούργησαν ένα πιστό αντίγραφο και με σχοινιά το έσυραν σε χωμάτινο δρόμο στη Χαβάη. Η βάση των αγαλμάτων έχει κυρτώματα τα οποία διευκολύνουν τη μεταφορά τους!

Πού πήγαν οι Ραπανόϊ;

Οι Ραπανόϊ κατοικούσαν για αιώνες τα Νησιά του Πάσχα μέχρι να εξαφανιστούν απότομα από την ανθρώπινη ιστορία. Οι θεωρίες για την ξαφνική εξαφάνιση των κατοίκων των Νησιών του Πάσχα, είναι αρκετές αλλά επιστημονική απόδειξη, έως τώρα, έχουν δύο.

Η καταστροφή του οικοσυστήματος των Νησιών του Πάσχα, φαίνεται να είναι η επικρατέστερη θεωρία που εξηγεί την εξαφάνιση των κατοίκων. Οι Ραπανόϊ ήταν εξαιρετικοί γεωργοί, όμως φαίνεται ότι υπέπεσαν σε ένα μοιραίο λάθος. Έκοψαν εκατοντάδες δέντρα και εξαφάνισαν ολόκληρα δάση προκειμένου να δημιουργήσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Θεώρησαν ότι τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν γρήγορα για να αποκατασταθεί η ισορροπία, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Τα δάση μεταξύ άλλων, συγκρατούσαν τις νεροποντές από ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων.

Θεωρίες που θέλουν τους αρουραίους να κατέστρεψαν τις καλλιέργειες  δε φαίνεται να έχουν βάση. Μια θεωρία όμως που έχει επιστημονική βάση, αναιρεί την πρώτη. Σύμφωνα με αυτήν, οι Ραπανόϊ ναι μεν εκκαθάρισαν δάση όμως τα αντικατέστησαν με λιβάδια και λόγω της ηφαιστειογενούς δραστηριότητας, η καλλιέργεια ήταν σχετικά εύκολη. Ο πληθυσμός εξαφανίστηκε σύμφωνα με τους Μπλόχ και Λίπο, από τις επισκέψεις των Ευρωπαίων θαλασσοπόρων.

Αρχαίοι δρόμοι και μυστηριώδης γραφή.

Το υλικό των αγαλμάτων, τα αγάλματα αυτά καθαυτά και ο τρόπος μεταφοράς, σχετίζονται. Φαίνεται λοιπόν ότι οι Ραπανόϊ είχαν ένα “οδικό σύστημα” εντός του νησιού.

Αρχικά υποστηρίχθηκε πως τα αγάλματα μεταφέρονταν μέσα από αυτό το σύστημα. Τα πετρώματα για τα αγάλματα, μεταφέρονταν από το ηφαίστειο όμως το οδικό σύστημα ήταν κοίλο και δε φαίνεται να βόλευε για τη μεταφορά. Γιατί λοιπόν είχαν φτιάξει αυτούς τους “αρχαίους δρόμους”; Η επικρατούσα θεωρία είναι πως το ηφαίστειο αποτελούσε αντικείμενο λατρείας για τους κατοίκους και είχαν φτιάξει αυτούς τους δρόμους που το έθεταν στο κέντρο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα μυστήρια, στα Νησιά του Πάσχα βρέθηκαν και επιγραφές μιας μυστηριώδους γραφής. Όχι δεν ήταν εξωγήινη όπως αρκετοί πίστευαν, καθώς εξελισσόταν η έρευνα για τα Νησιά του Πάσχα. Η γραφή αυτή δεν έχει κάποιο γλωσσικό νόημα και φαίνεται να υιοθετήθηκε από τους κατοίκους, μετά την επίσκεψη Ευρωπαίων εκεί. Η γραφή χρησίμευε για την καταγραφή καθημερινών πραγμάτων που απασχολούσε τους κατοίκους!

Τα Νησιά του Πάσχα συνεχίζουν να αποτελούν πόλο έλξης ενδιαφέροντος αρχαιολόγων, ανθρωπολόγων, βιογεωγράφων και διάφορων ερασιτεχνών ερευνητών καθώς τα ερωτηματικά γύρω από αυτά, δεν σταματούν να γεννιούνται!

Φωτό από: Plan South America

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons