PETS, ΦΥΣΗ

Τι ακριβώς θα συμβεί αν λιώσουν οι πάγοι;

Post by: 07/07/2019 0 comments

Οι επιστήμονες συνδέουν τα όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα με την αλλαγή κλίματος η οποία θα φέρει ανεπανόρθωτες καταστάσεις στη Γη. Η έντονη βιομηχανική δραστηριότητα του  ανθρώπου από τον 20ο αιώνα και μετά κυρίως, έχει κάνει την προστασία του περιβάλλοντος επιτακτική. Το λιώσιμο των πάγων είναι μια από τις τρομερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ποιές συνέπειες έχει;

  1. Άσχημα νέα μέχρι το 2050.
    Η μελέτη των επιστημόνων πάνω στο λιώσιμο των πάγων γίνεται με μεγάλη ακρίβεια. Από το 1979 έως το 2006 στη Γροιλανδία, έλιωσε στρώμα πάγου κατά 30%. Τα άσχημα νέα είναι πως υπολογίζεται πως μέχρι το 2050 θα έχουν λιώσει τελείως οι πάγοι. Μέχρι το 2030 θα έχουν λιώσει πολικοί πάγοι και το λιώσιμο αυτό, θα είναι ικανό να προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας  μέχρι και 65 μέτρα!Η υπερθέρμανση του πλανήτη ως συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας, έφερε μια τρομακτική αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας η οποία παρέμενε σταθερή 3 χιλιάδες χρόνια, μέχρι να έλθει ο 20ος αιώνας.
  1. Ακραία φαινόμενα που θα γίνονται όλο και συχνότερα.
    Η φύση αντιδρά στην ανθρωπογενή παρέμβαση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, έχει αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έρχονται ως αντίδραση της φύσης για να βρει ισορροπία στις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο έργο της.Όπως έχουμε δει και στη χώρα μας αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, τα ακραία φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά. Τα έτη 2016 και 2017 σημαδεύτηκαν μετεωρολογικά από κάτι που μόνο σαν ανέκδοτο θα μας φαινόταν πριν το δούμε. Χιόνισε στη Σαχάρα!
  1. Μετακινήσεις πληθυσμών.
    Δυστυχώς, ένας από τους λόγους που σαν ανθρωπότητα δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καθυστερήσουμε και να ανατρέψουμε την κλιματική αλλαγή, είναι ότι σκεφτόμαστε το περιβάλλον “ρομαντικά” και όχι σαν το πραγματικό μας σπίτι.Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα προκαλέσει με τη σειρά της ντόμινο εξελίξεων. Σε περιοχές όπως η Φλόριντα των ΗΠΑ, σε ακτές της Μεγάλης Βρετανίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, των Κάτω Χωρών, της Αλάσκα, της Σιβηρίας και της Γροιλανδίας, παραθαλάσσιες πόλεις θα γίνουν Βενετίες στην καλύτερη των περιπτώσεων, με τη διαφορά ότι δε θα είναι κατοικήσιμες. Ο πληθυσμός των ανθρώπων που πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ζουν, ανέρχεται – για αρχή – στα 5 εκατομμύρια! Επομένως όλοι οι άνθρωποι που ζουν εκεί, θα πρέπει να αναζητήσουν νέες περιοχές. Φαντάζεστε το Μαϊάμι να γίνει υποθαλάσσια πόλη; Αυτές ακριβώς είναι οι συνέπειες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων.
  1. Ραγδαία αύξηση των ψαριών.
    Το λιώσιμο των πάγων φέρνει ανισορροπία σε κάθε πτυχή της φύσης! Ήδη τα ψάρια και τα θηλαστικά έχουν αυξηθεί στον Βόρειο Παγωμένο. Το λιώσιμο των πάγων θρέφει περισσότερο το πλαγκτόν και έτσι θα επηρεαστεί προς τα πάνω ο πολλαπλασιασμός ψαριών.Αυτή η αύξηση θα φτάσει μέχρι και το 70% λένε οι ειδικοί. Από την άλλη, το λιώσιμο των πάγων θα φέρει τη σταδιακή εξαφάνιση ζώων που ζουν πάνω σε αυτούς. Η πολική αρκούδα έχει ήδη γίνει είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Τη σειρά της, θα πάρει η φώκια, ο θαλάσσιος ελέφαντας και οι πιγκουίνοι.
  1. Ο Αμαζόνιος ως Θάλασσα.|
    Η ανθρώπινη παρέμβαση στον Αμαζόνιο ποταμό, είναι έτσι και αλλιώς ένα θέμα ξεχωριστό. Είναι ο ποταμός που θρέφει τη Βραζιλία. Η χώρα του καφέ, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τεράστια απειλή από το λιώσιμο των πάγων καθώς η πλημμύρα του Αμαζονίου πλησιάζει.Αν πλημμυρίσει ο Αμαζόνιος, τότε τα πράγματα για τη Βραζιλία θα είναι πολύ άσχημα. Μεγάλη έκταση της Βραζιλίας θα καλυφθεί με νερό και ο Αμαζόνιος από ποταμός θα γίνει θάλασσα. Αυτό ας το αθροίσουμε με τις συνέπειες της μείωσης ζωτικών πνευμόνων του πλανήτη που δεν είναι άλλοι από τα δάση. Επίσης ας σκεφτούμε την απειλή προς την πανίδα.

    Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα καταφέρουμε ως άνθρωποι να επιβραδύνουμε όλα αυτά τα δεινά, με την προοπτική να επαναφέρουμε την ισορροπία στον πλανήτη μας ο οποίος απειλείται.

Φωτό από: www.marhub.no

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons