PETS, ΦΥΣΗ

Τα 5 τρομερά και φοβερά όντα του βυθού!

Post by: 04/08/2019 0 comments

Τις περισσότερες φορές, η θάλασσα αποτελεί για μας το συνώνυμο του καλοκαιριού και των διακοπών. Καθώς απολαμβάνουμε την απεραντοσύνη της θάλασσας, γαληνεύουμε! Καλώς ή κακώς, όπως μαθαίνουμε από μικροί, τη θάλασσα χρειάζεται να την σεβόμαστε! Στον βυθό της υπάρχει ζωή που είναι απειλητική για τον άνθρωπο και μάλιστα, τα ατυχήματα που οφείλονται σε αυτά, έχουν φτάσει τα 50 χιλιάδες το χρόνο! Ποιά πλάσματα είναι τρομερά για τον άνθρωπο;

 

1. Κωνικό ΣαλιγκάριΤα μεγάλα πλάσματα είναι επικίνδυνα όμως δε χρειάζονται όλα τα πλάσματα να είναι “θηρία” για να απειλήσουν. Απ’ έξω, το κωνικό σαλιγκάρι έχει αστραφτερά χρυσοκίτρινα κοχύλια όμως ό,τι φαίνεται πολύ ωραίο δε σημαίνει ότι είναι και ακίνδυνο.

Το κωνικό σαλιγκάρι ζει μέσα στη θάλασσα και θεωρείται από τα πιο τοξικά πλάσματα της φύσης. Το τσίμπημά του απελευθερώνει μια νευροτοξίνη η οποία προκαλεί έντονο πόνο και αν δεν υπάρξει αγωγή με αντίδοτο, μπορεί σε λίγες μέρες να γίνει μοιραίο για τον άνθρωπο,  καθώς το δηλητήριο αυτό, δρα ύπουλα. Το τσίμπημά του διαπερνά ακόμη και πλαστικά γάντια.

 

2. Το ψάρι-πέτραΤο ψάρι αυτό (stonefish) θεωρείται το πιο επικίνδυνο ψάρι στον πλανήτη μας αναλογικά με το μέγεθός του. Πρόκειται για ένα μικρό ψάρι που χρησιμοποιεί καμουφλάζ και κρύβεται καθώς κάθεται ακίνητο σε πέτρες μέσα στη θάλασσα. Το απίστευτο που συμβαίνει με αυτό το ψάρι είναι ότι μπορεί να ζήσει μια ολόκληρη μέρα εκτός θαλάσσης.

Σε περίπτωση που δεν ληφθεί έγκαιρα το αντίδοτο, το ψάρι-πέτρα μπορεί να σκοτώσει καθώς τα ραχιαία αγκάθια του έχουν νευροτοξίνη που παραλύει το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

 

3. ΚυβομέδουσαΤο είδος αυτό Μέδουσας (box-jellyfish) ζει στη Βόρεια Αυστραλία. Ευθύνεται για 60 θανάτους Αυστραλών και για κακή μας τύχη, φέρει το πιο ισχυρό δηλητήριο στον πλανήτη μας. Τα πλοκάμια της απελευθερώνουν κατά το τσίμπημά της, μια τοξίνη η οποία μπορεί να επιφέρει το μοιραίο μέσα σε ένα δεκάλεπτο.

Πολλοί άνθρωποι την ονομάζουν “Σφήκα της Θάλασσας” καθώς η απώλεια της τοξίνης συνοδεύεται με το θάνατο της Μέδουσας. Όμως, μπορεί να προλάβει να πάρει μαζί της μέχρι και 70 ανθρώπους.

 

4. ΚαρχαρίαςΊσως όταν ακούμε “κίνδυνος στη θάλασσα” είναι η πρώτη μας σκέψη! Ο καρχαρίας είναι πραγματικά ο φόβος και ο τρόμος του βυθού. Η αναζήτηση θερμών υδάτων τον βγάζει προς τα έξω.

Δυστυχώς, παρά τις προφυλάξεις που παίρνονται σε παραλίες Ειρηνικού, Ινδικού και Ατλαντικού Ωκεανού, τα συμβάντα επίθεσης καρχαριών σε ανθρώπους παραμένουν πάμπολλα και αρκετά από αυτά, είναι θανατηφόρα. Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί ο Λευκός Καρχαρίας να είναι ο πιο επικίνδυνος, όμως κατά τραγική ειρωνεία, δε έχει εμάς για στόχο. Μας μπερδεύει με φώκιες ή άλλα πλάσματα της θάλασσας και μας επιτίθεται. Το είδος καρχαρία που συνειδητά επιτίθεται σε ανθρώπους, είναι ο Ταυροκαρχαρίας!

 

5. ΜπαρακούνταΤο Μπαρακούντα έχει δεκάδες είδη! Βγαίνει σε πολλές εκδοχές! Πρόκειται για ένα μακρόστενο ψάρι το οποίο έχει δόντια που μοιάζουν με τα δόντια τού κροκόδειλου! Είναι απίστευτα επικίνδυνο και πολύ επιθετικό.

Όπως και ο Λευκός Καρχαρίας, έτσι και το Μπαρακούντα μπερδεύεται και επιτίθεται σε ανθρώπους. Υπάρχουν κάποια είδη που συνειδητά επιτίθενται σε ανθρώπους! Αυτό που μπερδεύει το Μπαρακούντα είναι το φως. Συνήθως κυνηγά ψάρια που έχουν έντονα χρώματα και λαμπιρίζουν. Έτσι, αν δουν ανθρώπους που έχουν χρώματα ή μεταλλικά αντικείμενα, τα περνάνε για ψάρια και επιτίθενται! Στη Φλόριντα των ΗΠΑ έχουν καταγραφεί αρκετά τέτοια περιστατικά! Το κακό δεν σταματά στο δάγκωμά τους. Κάποια είδη Μπαρακούντα, έχουν και δική τους νευροτοξίνη η οποία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον άνθρωπο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, να τον κάνει να υποφέρει για μήνες!

Φωτό από: www.balikavciligi.org

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons