PETS, ΦΥΣΗ

5 εξαφανισμένα είδη ζώων που μπορούμε να κλωνοποιήσουμε.

Post by: 27/10/2019 0 comments

Η κλωνοποίηση μπήκε στη δημόσια συζήτηση την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα. Το περιβόητο πρόβατο Dolly ξεκίνησε μια τεράστια συζήτηση για τη σχέση που έχει ή που πρέπει να αποκτήσει η επιστήμη με την ηθική. Κατά πόσο ο άνθρωπος μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει στη φύση; Ποιά όρια υπάρχουν; Δύο λογοτεχνικά έργα, “Φρανκενστάϊν” και “Μόμπι Ντικ” μάς υπενθυμίζουν τα όρια της ανθρώπινης σχέσης με τη φύση. Ας δούμε όμως πόσο κοντά είμαστε στη δημιουργία Jurassic Park και ποιά ζώα μπορούμε να ξαναφέρουμε…στη ζωή.

1. ΣμιλόδονταςΟ Σμιλόδοντας ανήκε στην κατηγορία αιλουροειδών και είναι ο…”παππούς” του λιονταριού . Ανήκε σε μια υπο-οικογένεια των ”μαχαιρόδοντων”. Πέραν από τα κοφτερά δόντια που είχε, ο Σμιλόδοντας, είχε δύο πολύ μεγάλα δόντια δεξιά και αριστερά της άνω γνάθου του που του έδωσαν και το όνομά του (δόντια κοφτερά και μεγάλα σαν σμίλες).

Οι επιστήμονες διαθέτουν DNA από τα πολλά οστά που έχουν βρει διάσπαρτα στη γη. Το ζώο αυτό ήταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας της εποχής του και ζούσε περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το μέγεθός του ήταν μικρότερο από του λιονταριού (1μ. ύψος και 1,5μ. μήκος) παρόλα αυτά ήταν ένας τρομερός θηρευτής. Μπορεί να το δούμε σύντομα στη ζούγκλα;; Θα δείξει!


2. Μαλλιαρός Ρινόκερος
Το πιο κοντινό σε συγγένεια είδος αυτού του παράξενου ζώου, είναι Ρινόκερος της Σουμάτρας. Πρόκειται για ένα ζώο που οι επιστήμονες συνάντησαν μέσω των πολλών οστών που έχουν βρει κατά μήκος της Ασίας. Έζησε την περίοδο των Παγετώνων, περίπου 3,5 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ζύγισε 3-4 τόνους και είχε ύψος περίπου 2 μέτρα και το μήκος του έφτανε ακόμη και τα 4 μέτρα.

Η περιοχή στην οποία σύχναζε ήταν τα παγωμένα υψίπεδα των Ιμαλάϊων και το πυκνό του τρίχωμα τον προστάτευε από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Από τη στιγμή που, στην εποχή μας, οι πάγοι φαίνεται πως λιώνουν και ήδη η πολική αρκούδα θεωρείται απειλούμενο είδος, θα ήταν μάλλον παράλογο να επαναφερθεί στη ζωή μέσω κλωνοποίησης, αν και υπάρχει η δυνατότητα!


3. Ο Θυλακίνος
Ο Θυλακίνος είχε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εξέλιξης μέχρι που εξαφανίστηκε τον 20ο αιώνα. Πολλά είναι τα είδη που εξαφανίζονται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως άλλωστε και το κινέζικο δελφίνι.

Ο Θυλακίνος ονομάστηκε και Τίγρης της Τασμανίας (καθώς είχε λωρίδες μαύρες στην πλάτη του) ή ως Λύκος της Τασμανίας και ήταν σαρκοφάγο. Ζούσε στην Νέα Ζηλανδία, στην Ηπειρωτική Αυστραλία πριν τον βρετανικό εποικισμό, στην Τασμανία και στη Νέα Γουϊνέα και είχε μήκος 1,5 μέτρα ύψος περίπου μισό μέτρο και βάρος 30 κιλά. Οι επιστήμονες μπορούν να το επαναφέρουν στο κάδρο της ζώσας πανίδας μέσα από κλωνοποίηση!


4. Τα Μοά
Πρόκειται για δίποδα πτηνά που δεν είχαν δυνατότητα να πετάξουν. Οι άνθρωποι που κατοίκησαν τη Νέα Ζηλανδία προκάλεσαν την εξαφάνιση 9 ειδών αυτού του είδους όρνιθας. Πιο συγκεκριμένα, οι περίφημοι Μαορί την είχαν για εύκολο φαγητό και χρησιμοποιούσαν το δέρμα της για ρουχισμό και εργαλεία. Αυτό το πτηνό είναι εξαφανισμένο εδώ και 7 περίπου αιώνες και οι επιστήμονες το έχουν σε λίστα αναμονής για την επανεμφάνισή του στην πανίδα της Ωκεανίας.


5. Το Μαμούθ
Είναι το ζώο εκείνο που, μαζί με τους δεινόσαυρους, συνοδεύει κάθε συνειρμό μας που έρχεται με τη λέξη “Παγετώνες”. Ζούσε σε παγωμένες εκτάσεις και συντρόφευε τον παλαιολιθικό άνθρωπο. Ο άνθρωπος φαίνεται να ήταν επιζήμιος για την πανίδα από εκείνα τα χρόνια που δεν μπορούσε να επηρεάσει την κλιματική αλλαγή. Η ανάγκη για τροφή και για ένδυση, έκανε τους ανθρώπους να κυνηγούν Μαμούθ.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ο ασιατικός ελέφαντας είναι ο ξάδελφος του Μαμούθ και κάποιοι από αυτούς πιστεύουν ότι είμαστε κοντά στην κλωνοποίησή του μέσα από γονιδιώματα που έχουν βρει. Μάλιστα, υπάρχουν επιστήμονες που είναι αισιόδοξοι και για τα αποτελέσματα που θα φέρει μια πιθανή επανεμφάνισή του για την ισορροπία της ασιατικής πανίδας!

Φωτό από: Geek.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons