Το ερώτημα «γιατί διαβάζω», είναι ένα από εκείνα τα ερωτήματα που έχουν χιλιάδες και ταυτόχρονα καμία απάντηση. «Διαβάζω γιατί μου αρέσει», λέτε –προτρέχοντας- όλοι οι βιβλιοφάγοι και σίγουρα με αυτήν την απάντηση, δε χρειάζεστε άλλους λόγους για να πειστείτε να διαβάσετε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και οι σκεπτικοί ως προς το διάβασμα και εκείνοι που είναι σχεδόν σίγουροι ότι το διάβασμα είναι χάσιμο χρόνου, ειδικά στην εποχή μας.
- Για να φύγεις έξω από σένα και να γυρίσεις σε σένα, διαφορετικός.
Βλέποντας όλο και περισσότερο τις ζωές μας εξαρτημένες από το αποτέλεσμα, εξετάζουμε τα πράγματα όλο και περισσότερο με βάση το πόσο χρήσιμα είναι και όχι το πόσο ποιοτικά. Η ποιότητα άλλωστε, έχει αργά πόδια. Πώς αλλιώς να απολαύσεις έναν περίπατο…; Διεισδύοντας μέσα σε άλλους ανθρώπους, (φανταστικούς ή αληθινούς) γινόμαστε «άλλοι» και κατά την επιστροφή μας στον εαυτό μας, έχουμε πλέον φωτίσει και άλλες πλευρές μας.
- Γιατί κάνει καλό στην ψυχολογική σου – και όχι μόνο – υγεία.
Όσοι πίστευαν από πριν πως το διάβασμα κάνει καλό στην ψυχοσωματική τους υγεία, είχαν και έχουν δίκιο! Έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ της Αγγλίας, απέδειξαν πως οι άνθρωποι που διαβάζουν λογοτεχνία, ενεργοποιούν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου που ενδοσκοπεί και επανεξετάζει τις εμπειρίες. Σα να λέμε, φυσική αυτογνωσία. Άλλωστε, η βιβλιοθεραπεία, αποτελεί βασική πρακτική στην ψυχανάλυση και πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ειδικών.
- Μα γιατί άλλο;;! Για να μάθω!
«Η γνώση είναι δύναμη» υποστήριζε ο Francis Bacon και αυτό μεταφράζεται αρχικά σε επιβίωση και μετά σε καλύτερη ζωή. Το κάθε καλογραμμένο βιβλίο, πέραν από τις γνώσεις που σου δίνει ανάλογα το θέμα με το οποίο πραγματεύεται, σε εισάγει και στο «σκεπτικό» του εκάστοτε θέματος.
- Για να με κρατά συγκεντρωμένο, ενώ… αφαιρούμαι!
Απίστευτο και όμως αληθινό! Δεν είναι όνειρο των όσων διαβάζουν. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, έχεις ήδη πάρει μεταξύ άλλων, το καλύτερο αγχολυτικό. Αποδεδειγμένα καλύτερο από μια βόλτα στα μαγαζιά και βέβαια το zapping στην τηλεόραση, η συντροφιά ενός βιβλίου μας χαλαρώνει και μας αποκαλύπτει την αληθινή συγκέντρωση του νου μας. Αυτό που λέμε «αφηρημάδα», είναι πλέον σίγουρο σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες ότι αποτελεί ένα τρόπον τινά «format στο σκληρό μας δίσκο».
- Γιατί μαθαίνω να μπαίνω μέσα στο μυαλό των άλλων, χωρίς να τους γνωρίζω.
Ένας από τους πολλούς μύθους που έχουν «δαιμονοποιήσει» το βιβλίο, είναι ότι είναι υποκατάστατο της ανθρώπινης συντροφιάς και ως εκτούτου, αφορά μοναχικούς και ιδιόρρυθμους ως προς την κοινωνικότητά τους, ανθρώπους. Πέρα για πέρα λάθος. Το βιβλίο, μπορεί να προετοιμάσει το «εγώ» μας για να γίνει «εμείς»! Με αυτόν τον τρόπο, ο δεσμός μας με το καλό βιβλίο μας βοηθά στην κατάκτηση της αληθινής και ανθρώπινης επικοινωνίας.!
- Γίνομαι πιο πιστός, επειδή… έχω μάθει να αμφιβάλλω. Δε χρειάζεται να δω για να πιστέψω!
Ειδικά στα μυθιστορήματα, αφού αναπτύσσω ισχυρούς, αόρατους δεσμούς με τα πρόσωπα της ιστορίας ή το δημιουργό ενός έργου, αναπόφευκτα, ακολουθώ τη βούλησή του. Σχεδόν, τον παρακολουθώ. Η έλλειψη πραγματικής εικόνας, κάθε άλλο παρά κακό μου κάνει. Το ένστικτο μας θωρακίζεται πάντα όταν τα μάτια μας είναι κλειστά! Σε έναν κόσμο ανακατεμένο από αλήθεια και φαντασία, μπαίνουμε στην υπόθεση και τη ζούμε έχοντας «τυφλή» εμπιστοσύνη στον οδηγό μας που είναι ο συγγραφέας και η πλοκή του. Μαθαίνουμε να έχουμε πίστη στο ένστικτό μας. Μέσα από τις αμφιβολίες και τα σενάρια, γυμνάζουμε τη διαίσθησή μας.
- Για να «συναντηθώ» με πολύ μεγάλες προσωπικότητες!
Φανταστείτε, το βιβλίο να αποκτά την ικανότητα να σβήνει κάθε «αδικία» που έχει κάνει ο χρόνος! Δε νιώθουμε αδικία που δεν μπορούμε να ζούμε στην ίδια εποχή με το Σωκράτη, τον Σαίξπηρ τον Ντοστογιέφσκι και τόσους άλλους μεγάλους του στοχασμού και της πένας;! Με το να τους διαβάσεις, μπορείς να τους γνωρίσεις μέσα από τη γλώσσα τους και μέσα από το ύφος τους. Ζεις τα όνειρα και τους φόβους τους, τις αμφιβολίες και τις βεβαιότητές τους. Υποψιάζεσαι τις εμπειρίες τους και νιώθεις το ποιοί τελικά ήταν.
- Για να αποκτήσω νέες εμπειρίες.
Διαβάζεις ένα τοπίο που περιγράφει ο Στίβεν Κινγκ, το οποίο ντύνεται με ένα συναίσθημα, χωρίς καν να βιώσουμε τους χαρακτήρες και τις πράξεις των ηρώων. Θες να πάρεις έναν φακό και να βγεις στα σκοτάδια, να ψάξεις μέρη τα οποία ανταποκρίνονται σε αυτά που σκηνοθετεί στο νου του ο μεγάλος συγγραφέας. Διαβάζεις ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και νιώθεις την αλμύρα και τον αέρα να σου ψιθυρίζουν να πας στη θάλασσα και να ανταμώσεις κάποια μικρή πράσινη θάλασσα…
- Θα διαβάσω, γιατί μπορώ να ονειρεύομαι ξύπνιος!
Ο νους μας και η φαντασία μας δε σταματούν να λειτουργούν ακόμη και στον ύπνο μας. Γιατί όμως να περιμένετε να κοιμηθείτε για να ονειρευτείτε; Δεν έχετε μπει ποτέ στον πειρασμό να διαβάσετε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ή τον Χάρρυ Πόττερ; Διαβάζεις μέσα για τοπία και για κόσμους που θα ήθελες να υπάρχουν. Η φαντασία σπρώχνει και επεκτείνει τα όρια του νου και το βιβλίο μας κάνει να κυνηγάμε το…ακατόρθωτο!
- Επειδή ο ψυχολόγος, είναι… ακριβός!
Όταν περνάμε μια «κοιλιά» στη διάθεσή μας και δεν έχουμε τη δύναμη να τραβήξουμε τον εαυτό μας από το καβούκι του, πηγαίνουμε να επισκεφτούμε έναν ειδικό. Οι συναντήσεις μας μαζί του, θα είναι αρκετές και οι καιροί της οικονομικής στενότητας, δεν το επιτρέπουν! Το βιβλίο είναι πιο φτηνό και σίγουρα το ίδιο αποτελεσματικό. Χωρίς να είναι «στημένες» οι ερωτήσεις, βρίσκεις πιθανές απαντήσεις πάνω σε διαλόγους και σε αφηγήσεις ιστοριών. Ψάχνοντας το νόημα της ζωής σας σε μια αρνητική ψυχολογική συγκυρία, μπορεί να πέσετε πάνω στον Χόρχε Μπουκάϊ…
- Διαβάζω επειδή μπορώ αναπτύσσω τις κουβέντες με τους φίλους μου!
Όπως είπαμε, το διάβασμα μας φέρνει κοντά. Το πιο σημαντικό, είναι ότι άμεσα και έμμεσα, ανανεώνει και βελτιώνει, την επικοινωνία και το περιεχόμενο των συζητήσεών μας. Δεν είπαμε να βγείτε και να απαγγέλνετε τους στίχους ή αποσπάσματα πραγμάτων που διαβάσατε…! Ένα απόφθεγμα που αναφέρετε κατά την ώρα που κάνετε χιούμορ ή μια πιο σοβαρή κουβέντα, μπορεί να οδηγήσει σε μια ιδιαίτερα επικοδομητική κουβέντα. Ειδικά πάνω στο χιούμορ, χάνετε πραγματικά όσοι δεν έχετε διαβάσει τους περίφημους αφορισμούς του Όσκαρ Ουάιλντ.
- Γιατί με αυτόν τον τρόπο, έχω έναν φίλο που μπορώ να τον έχω μαζί μου παντού!
Θα έχετε παρατηρήσει σε ταξίδια σας στο εξωτερικό, ή σε ταινίες ότι οι άνθρωποι ενώ επιστρέφουν από τη δουλειά τους με το μετρό ή με το λεωφορείο, βγάζουν ένα βιβλίο από την τσάντα τους και το διαβάζουν. Άλλοι κάθονται σε παγκάκια πάρκων και κάνουν το ίδιο. Δυστυχώς αυτό σπανίζει στην Ελλάδα που είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη στη μελέτη βιβλίων! Το βιβλίο μπορείς να το έχεις παντού και πάντα μαζί σου. Ποτέ δεν ξέρεις ποιά είναι η κατάλληλη ώρα να διαβάσεις! Το βιβλίο, ως ένας μόνιμος και πιστός φίλος!
Συνεχίστε να διαβάζετε λοιπόν όσοι λέτε ότι σας αρέσει και όσοι δεν το συνηθίζετε, ξεκινήστε το και μετά, δε θα σταματάτε! Το διάβασμα δε συνδέεται με πίεση ούτε πρέπει να μας έρχεται στο μυαλό το σχολείο και οι εξετάσεις. Το βιβλίο έχει ομορφιά και όπως κάθε ομορφιά, θέλει εθελοντές!
Φωτό από: www.tidy-books.com