Υπάρχουν βιβλία που φιλοξενούν ιστορίες που είναι κάπως «θολές», είτε επηρεάζουν άμεσα είτε άμεσα την πλοκή και το τέλος και μάλιστα, αφήνουν διάφορα υπονοούμενα, που είναι δύσκολο να παρατηρηθούν με την πρώτη ανάγνωση! Για δυνατούς λύτες λοιπόν!
Ο Τίγρης που ήρθε για τσάι…ήρθε να μας μάθει πολλά ακόμη πράγματα…
Η Τζούντιθ Κέρ, το 1968 έγραψε άλλο ένα παιδικό βιβλίο. Μια τίγρης, μπαίνει στο σπίτι ενός κοριτσιού και αρχίζει και εκμεταλλεύεται τη δύναμή της που έχει δοκιμαστεί στη ζούγκλα. Τρώει όλα τα τρόφιμα, κάνει ζημιές και όλα όσα μπορεί να κάνει. Μια θεωρία, λέει πως η εβραϊκής καταγωγής συγγραφέας, με αυτόν τον τρόπο, συμβολίζει το Ολοκαύτωμα. Βιβλία του πατέρα της Τζούντιθ Κερ, κάηκαν από τους ναζί και ο ίδιος ο πατέρας της, είχε μπει στη μαύρη λίστα του καθεστώτος. Έτσι λοιπόν, η Γκεστάπο, μοιάζει να παίρνει σάρκα και οστά στην τίγρη. Η ίδια η Τζούντιθ Κερ, είχε αρνηθεί να συσχετίσει τους συμβολισμούς.
Τι γίνεται με τον Κύριο Ντάρσι στην Περηφάνεια και Προκατάληψη;
Η Τζέην Όστιν, υπήρξε μια φιγούρα αρκετά φιλελεύθερη για την εποχή της. Παρόλα αυτά, ο πρωταγωνιστής του έργου, ο Κύριος Ντάρσι, μολονότι είναι ρομαντικός και ελκυστικός για το άλλο φύλο, δε φαίνεται ξεκάθαρα από πού έχει πλουτίσει τόσο. Ακόμη καλύτερα, δεν «πειθόμαστε» οτι είναι τόσο πλούσιος μόνο από εμπόριο αγαθών…Τι εννοούμε; Υπάρχουν θεωρίες που θέλουν τον Κύριο Ντάρσι να χρησιμοποιεί το δουλεμπόριο για να πλουτίσει. Τα ζαχαρότευτλα και τα ορυχεία, την περίοδο του 19ου αιώνα, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τη σκλαβιά και τη δουλεία. Μολονότι είναι μια «αδύναμη» θεωρία, η Όστιν καταδίκαζε την ανθρώπινη σκλαβιά.
Ο Φράνκεστάϊν της Μαίρη Σέλλεϋ.
Το θεμελιώδες μήνυμα που περνά η συγγραφέας, είναι η βίαιη εισβολή του ανθρώπου σε πράγματα που αφορούν τη ζωή και το θάνατο και η ίδια η προκλητική ανθρώπινη αλαζονεία. Παρόλα αυτά, η Μαίρη Σέλλεϋ, έγραψε αυτό το βιβλίο, ίσως και για λυτρωτικούς λόγους. Στα 17 της χρόνια, έμεινε έγκυος και βίωσε μια οδυνηρή αποβολή. Το δημιούργημα αυτό, ο Φράνκεστάϊν, ξεκινά το κακό του έργο πάνω σε παιδιά. Στη λογοτεχνία, πολλά αριστουργήματα, έχουν προκύψει από προσωπικό πόνο των συγγραφέων.
Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ, ήταν έγχρωμος;
Το αριστούργημα του Σκοτ Φιτζέραλντ, δίνει πολλά μηνύματα και διαφορετικά. Όλα όμως, κινούνται πάνω σε μια αξία. Στη θέληση και στην επιμονή του ανθρώπου να ζήσει, πέρα από το αν είναι αγαθός ή αν ανήκει στους πονηρούς. Στο έργο του Φιτζέραλντ, υπάρχουν φράσεις όπως «Είμαστε όλοι λευκοί εδώ» (προσβολή προς τον Γκάτσμπυ) και άλλες υπόνοιες που φωτογραφίζουν πως ο ήρωας, ήταν μαύρος. Η αγάπη του για τη Νέα Ορλεάνη, για την τζαζ μουσική καθώς και ο περίφημος τόπος που υπηρέτησε, ονομάζεται Μοντενέγκρο, δηλαδή, Μαύρο Βουνό. Όλα αυτά, μαζί με το καφέ σώμα του Γκάτσμπυ, που περιγράφεται μέσα, δείχνουν πως η αμερικανική κοινωνία της εποχής, δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί κάτι που μόλις μετά τη δεκαετία του 1970, θεωρήθηκε τελικά φυσιολογικό.
Τα έργα της Τζέην Όστιν και η θεωρία των παιγνίων…
Η θεωρία των παιγνίων, έχει πλέον «απότομα» την τιμητική της. Πρόσφατα, ένας από τους θεμελιωτές της, ο νομπελίστας Τζων Νας, πέθανε. Ναι, είναι εκείνος που υποδύεται ο Ράσελ Κρόου στο έργο «Ένας υπέροχος άνθρωπος». Η θεωρία των παιγνίων, είναι μια πολύ ωραία μέθοδος ώστε να μπορούμε να δούμε τις επιλογές μας και αν αυτές σε σχέση με των άλλων τις επιλογές, έρχονται σε αρμονία ή σε ρήξη. Μέσα λοιπόν στα έργα της Τζέην Όστιν, ειδικά στο Μάνσφιλντ Παρκ και στο Περηφάνεια και Προκατάληψη, αυτού του τύπου τα διλήμματα-πλέγματα-σπαζοκεφαλιές, υπάρχουν άφθονα. Καθηγητές που ασχολούνται με τη θεωρία των παιγνίων στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχουν μετρήσει πάνω από 50 σκηνές που αποτελούν τέλεια παραδείγματα διδασκαλίας της θεωρίας. Ήξερε τελικά η συγγραφέας από παίγνια;