Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τολμάμε να μπούμε σε έναν… «Θαυμαστό, καινούριο κόσμο»;

Στην εποχή του, ο Βολταίρος, προσπάθησε να κάνει μια «προφητεία». Είπε λοιπόν πως «το πλήθος των βιβλίων και των αληθειών που γράφονται εκεί, κάποια στιγμή θα αγγίξουν έναν αριθμό, που δε θα επιτρέπει την ανάγνωση των βιβλίων, αλλά μόνο κάποιων αποσπασμάτων τους». Αν βάλουμε στην εξίσωση και τον χρόνο, ο οποίος μόνο διαθέσιμος δεν είναι, μπορούμε να επαληθεύσουμε έστω και τώρα… πως η εποχή που έβλεπε ο Βολταίρος, είναι η σημερινή… Αυτή τη φορά, μπορούμε να μπούμε στα άδυτα ενός «Θαυμαστού, καινούριου κόσμου».

  1. Να κάνεις λάθη δικά σου, όχι άλλων…

Στο πασίγνωστο βιβλίο του, «Θαυμαστός, καινούριος κόσμος», ο Άλντους Χάξλεϋ, μας δίνει πολλά «ορεκτικά» τροφής για σκέψη. Ειδικά σε θέματα που αφορούν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις αλλά και σε όσα αφορούν την αντίληψή μας για τους συνανθρώπους μας. «Κάποιος πιστεύει κάτι, μόνο και μόνο επειδή κάποιος άλλος, συνήθισε να πιστεύει…». Πόσες και πόσες φορές έχεις ακούσει αστήρικτα πράγματα. Περισσότερα «συνθήματα», παρά επιχειρήματα; Όταν κάνεις την απόπειρα να ρωτήσεις γιατί κάτι θεωρείται δεδομένο, ακούς συχνά την απάντηση… «Γιατί έτσι γίνεται». Πολλά, πάμπολλα πράγματα που βλέπουμε και θεωρούμε αδιόρθωτα, μένουν έτσι γιατί πολύ απλά, γίνονται «κληροδοτήματα». Τα περισσότερα λάθη είναι κληροδοτήματα…

  1. Μόνος, αλλά σε κόσμο θαυμαστό.

Κάπου αλλού, ο Χάξλεϋ μιλάει για τη μοναξιά. Όταν νιώθεις μοναξιά, πριν στεναχωρηθείς, μπορείς και να σκεφτείς μήπως υπάρχει κάποια άξια δικαιολογία που μπορείς να υπομείνεις, μέχρι να βρεις την παρέα που επιθυμείς. «Αν κάποιος είναι διαφορετικός, τότε είναι σίγουρα μόνος». Πολύ δυνατή στήριξη. Στον «θαυμαστό, καινούριο κόσμο», υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι δε χωράς πουθενά, όχι γιατί είσαι κανέναν πνεύμα αντιλογίας… Απλά, δε σου αρέσουν οι προεπιλογές και έτσι προτιμάς την παρέα του εαυτού σου. Υπομονή λοιπόν γιατί η μοναξιά του να κάνεις ό,τι κάνουν χωρίς να σου αρέσει, είναι απείρως μεγαλύτερη…

  1. Όλα είναι όμορφα, άσχημα ή και ουδέτερα. Τίποτε όμως, δεδομένο.

Μέσα στο βιβλίο αυτό, ο Χάξλεϋ, ντύνεται και ως Νοστράδαμος! Η λογοτεχνία, η γνώση του πάνω σε θέματα τεχνικής εξέλιξης και οι ιατρικές του γνώσεις, δίνουν άλλη αξία στις τολμηρές προβλέψεις που κάνει. Ένα άλλο πράγμα που μας απασχολεί και είναι αιτία πολλών δεινών, είναι η εκτίμηση των πραγμάτων. Τι αξία έχει κάθε πράγμα για μας; «Οι άνθρωποι έχουν μια μοναδική ικανότητα να ορίζουν τα πράγματα ως δεδομένα».

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, ο Χάξλεϋ μεταμορφώνεται σε Σφίγγα και αφήνει αυτό το άινιγμα… Δεδομένα, μπορεί να είναι και κάποια λάθη, για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω. Θυμόμαστε καλά οτι ο Σωκράτης μας έλεγε να εξετάζουμε τα πάντα. Μη φοβάστε, αν σας πούνε «ψείρες», να ξέρετε πως αυτοί που θα σας πουν έτσι, την έχουν πατήσει άπειρες φορές αλλά δεν έβαλαν μυαλό. Από την άλλη πλευρά, οτιδήποτε έχεις και είσαι, δεν είναι δεδομένο. Ακόμη και αν δε θυμάσαι, πάντα κάποιος κόπος και κάποιος πόνος σε οδήγησε σε αυτό που είσαι. Όλα έχουν την αξία τους!

  1. Πρόσεχε τι λες και τι ακούς…

Στα λόγια δε δίνουμε σημασία, ή έστω έτσι λέμε για να παριστάνουμε τους πρακτικούς… Δεν είναι όμως έτσι. Οι λέξεις είναι σκέψεις και οι σκέψεις, πράξεις. Αν βρίσεις κάποιον, μπορείς να πας στο δικαστήριο επειδή έπραξες παράνομα. Οι λέξεις είναι «σφαίρες» και «λουλούδια» ταυτόχρονα. Το να ξέρεις τι θα πεις, πότε θα το πεις και πώς θα το πεις, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη τέχνη. Ο Χάξλεϋ, αναφέρει την εξής λαμπρή παρομοίωση. «Οι λέξεις είναι σαν τις ακτίνες X αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Διαπερνούν τα πάντα. Ακόμη και όταν τις διαβάσεις, μπορείς να τρυπηθείς». Την ίδια σημασία, έχουν τα παραπάνω και στο πώς απορροφάς τις λέξεις άλλων… Πρόσεχε ποιές ακτίνες σε διαπερνούν…

  1. Η αρέσκεια… να είναι δικό σου καθήκον.

Πάντα μας κουράζει ο χρόνος των υποχρεώσεων και λατρεύουμε τον χρόνο των δικαιωμάτων. Θέλουμε χρόνο ελεύθερο για να κάνουμε αυτά που μας αρέσει. Προσπαθούμε να ισορροπούμε μεταξύ των «πρέπει» και των «θέλω». Αν τα θες όλα δικά σου, μπορείς να κάνεις τις υποχρεώσεις σου, επιθυμίες. Προσοχή! Εσύ πάντα επιλέγεις τις υποχρεώσεις σου, π.χ στην εργασία σου. Εσύ, παρέα με το απρόβλεπτο, χαράσσετε, τη ζωή σου! Η… γνώμη του Χάξλεϋ, είναι η ακόλουθη: «Αυτό είναι το μυστικό της ευτυχίας και της κάθε αρετής. Να σου αρέσει αυτό που πρέπει να κάνεις». Να αγαπάς τις υποχρεώσεις σου, όσο και τον εαυτό σου…Όταν η υποχρέωση φτάσει να σου δίνει αληθινή χαρά και όχι να τη βλέπεις σαν βάρος, τότε έχεις την καλύτερη θέα…

  1. Κάθε μέρα, είναι… σήμερα.

Οι άνθρωποι, είμαστε τα όντα που είναι αναβλητικά. Αυτό είναι μια αλήθεια. Όσα περισσότερα περνούν από τα χέρια σου, τόσο και πιο αναβλητικός γίνεσαι. Ουσιαστικά, δε γίνεται να έχεις ιεραρχία σε όσα κάνεις και να μην αναβάλλεις. Πολύ απλά, δε γίνεται. Ασχολείσαι πρώτα με αυτό που είναι πιο πάνω στη λίστα ιεραρχίας. Και το τι είναι πρώτο κάθε φορά, αλλάζει…

Κάποια πράγματα ωστόσο, δεν παίρνουν αναβολή! Ένα από αυτά, είναι η ευχαρίστηση, η απόλαυση και η ψυχαγωγία. Πράγματα που σε κρατούν υγιή! Ο Χάξλεϋ, δεν είναι υπέρμαχος της αναβολής της απόλαυσης και στον θαυμαστό του κόσμο μας προτρέπει: «Να μην αφήνεις για αύριο, την απόλαυση που μπορείς να ζήσεις σήμερα». Είναι το δώρο της μέρας, η ουσιαστική ανταμοιβή όλων των άλλων αναβολών που κάνεις λόγω κούρασης… Ένα ταμπελάκι που λέει: «Σήμερα, να μην ξεχάσω να ζήσω».

 

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates