MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Ταξιδεύοντας με νόημα! 5 λατρεμένα μυθιστορήματα που σε πάνε αλλού.

Post by: 01/03/2021 0 comments

Βιβλία που έχουν μέσα τους ταξίδια, είναι πάμπολλα. Αριστουργήματα που οι ιστορίες του εκτυλίσσονται μέσα από περιπετειώδη ταξίδια φυγής, είναι ακόμη λιγότερα. Πέραν όμως από τη φυγή, τα έργα αυτά μας δίνουν κουράγιο αλλά και τα βαθιά νοήματα που σπανίζουν στην εποχή μας!

1. Μόμπι Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ
Γενεές – γενεών ανατράφηκαν με αυτό το «παραμύθι». Υψηλά νοήματα για μικρούς και μεγάλους, δίνονται ενώ ένα μεγάλο ταξίδι εξελίσσεται. Η ιστορία του Αχάαβ, καπετάνιου φαλαινοθηρικού πλοίου, που έχει πάθει εμμονή κυνηγώντας τον Μόμπι Ντικ, τη φάλαινα που του έκοψε το πόδι. Την ιστορία, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται ο ναύτης Ισμαήλ. Στο βιβλίο, φαίνεται η σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Ακόμη καλύτερα, το πόσο η φύση επιτρέπει στον άνθρωπο να «ανακατευτεί» στο έργο της! Το βιβλίο, έκανε ακόμη ένα ταξίδι. Στον κινηματογράφο! Ο Γκρέγκορι Πεκ, έπαιξε το ρόλο του λίγο ματαιόδοξου Αχάαβ. Ευκαιρία να μάθουμε τη θάλασσα και την φύση, μέσα από τον Μόμπι Ντικ!

2. Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Ιούλιος Βερν
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Ιουλίου Βερν και ένα από εκείνα που η περιπέτεια και το ταξίδι, είναι στα καλύτερά τους! Ένα θαλάσσιο «τέρας», σκορπά τον τρόμο κάτω από το νερό. Ο Ειρηνικός Ωκεανός διασχίζεται από αυτό το «τέρας», που είναι μια προφητεία! Ο «Ναυτίλος», είναι ένα υποβρύχιο! Θησαυροί, θάρρος για υπέρβαση των δυσκολιών που δίνει η φύση αλλά και μέρη μαγικά σαν την Κεϋλάνη, όλα μαζί, στις είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα…

3. Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, Ιούλιος Βερν
Το «φευγιό» πρέπει να κατοικούσε μέσα στην ψυχή του Ιουλίου Βερν. Στο λατρεμένο αυτό μυθιστόρημά του, παρακολουθούμε ένα ταξίδι: Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε 80 μέρες! Όχι απευθείας! Από τη Μεσόγειο, ακολουθώντας περίπου τον «Δρόμο του Μεταξιού», ο Φιλέας Φογκ από το Λονδίνο και ο Γάλλος υπηρέτης του, Πασπαρτού, φτάνουν στην Ιαπωνία και από εκεί στο Σαν Φρανσίσκο και τελικά στη Νέα Υόρκη από όπου παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Ένα στοίχημα, είναι το ταξίδι. Έτσι ξεκίνησε και ο Φιλέας Φογκ! Όλοι οι πολιτισμοί της Ασίας, όλες οι καλές «φωτογραφίες», βρίσκονται σε εκείνες τις σελίδες!

4. Ομήρου Οδύσσεια
Αν όχι το μεγαλύτερο, σίγουρα, από τα μεγαλύτερα ποιητικά έργα της ανθρώπινης ιστορίας. Το έγραψε ο Όμηρος. Στο επίκεντρο, ο πολυμήχανος Οδυσσέας, που κάνει τα πάντα για να γυρίσει από την Τροία, μετά τη λήξη του Τρωικού πολέμου, στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για τα διδάγματα που προσφέρει η Οδύσσεια. Αρκεί να σκεφτούμε, πως οι αρχαίοι Έλληνες της κλασικής περιόδου, το είχαν σαν μάθημα «υποχρεωτικό». Ταξίδι και ανυπομονησία, περιπέτεια και μάχη για επιβίωση ενάντια σε όλες τις κακουχίες, επιβραβεύει τον μεγάλο «συνταξιδιώτη» του Οδυσσέα, το μεγάλο του μυαλό! Βέβαια, το στίγμα της Οδύσσειας το έδωσε με ένα ποίημά του και Κωνσταντίνος Καβάφης. «Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στο δρόμο.». Τι άλλο θα μπορούσε να είναι το νόημα των ταξιδιών!;

5. Τα Χρονικά της Νάρνια, Κ. Σ. Λιούις
Άλλου τύπου ταξίδια! Ταξίδι του μυαλού και ταξίδι στο χρόνο! Μπορεί να θεωρείται και αυτό ένα έργο που στοχεύει κυρίως στην παιδική ψυχή, όμως μάλλον τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα Χρονικά της Νάρνια, αριθμούν 7 βιβλία τα οποία ξεκίνησαν να γράφονται από τον Λιούις το 1938 και τελείωσαν 1949! Μας θυμίζει κάτι;;;Τόλκιν! Πέραν από το γεγονός ότι ήταν πολύ καλοί φίλοι, το κοινό χαρακτηριστικό των έργων τους, είναι να περάσουν τα δικά τους μηνύματα για τον πόλεμο! Τα αδέρφια Πέβενσι, ανακαλύπτουν ένα χρονοντούλαπο! Μέσα σε αυτό, ο κόσμος είναι διαφορετικός στην όψη, σχεδόν εξωτικός! Όμως και σε αυτό τον κόσμο, υπάρχει πόλεμος. Τα μηνύματα του Λιούις, βαθιά. Ωστόσο, το ταξίδι για ένα παιδί, μπορεί να γίνει ακόμη και όταν είναι σε ένα σπίτι μακριά από τους γονείς για να σωθεί από τον πόλεμο! Εμείς, οι ενήλικες, μπορούμε να ταξιδεύουμε στο μυαλό μας!

Φωτό από: varuas.deviantart.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons