MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Τα μυστικά σύμβολα της Οδύσσειας.

Post by: 01/07/2019 0 comments

Τα Ομηρικά Έπη ήταν εκείνα που δημιούργησαν το μεγαλείο του Ελληνικού Πολιτισμού. Μέχρι να αυξηθεί η βιβλιογραφία και να ακολουθήσει την έκρηξη γνώσης, τα Ομηρικά Έπη ήταν το βιβλίο διδασκαλίας κάθε ανθρώπου! Μην ξεχνάμε πως ο Μέγας Αλέξανδρος, κοιμόταν με την Ιλιάδα στο προσκεφάλι του! Μέσα στην Οδύσσεια υπάρχουν κρυμμένα κάποια σύμβολα, που μπορούν να μας βοηθήσουν στη ζωή μας και στην προσωπική μας εξέλιξη.

Οδυσσέας, σύμβολο αυτογνωσίας.

Η Οδύσσεια είναι ένα έπος που εξηγεί και υμνεί την αυτογνωσία του ανθρώπου! Ο Οδυσσέας είναι το σύμβολο του πολυμήχανου και έξυπνου ανθρώπου που περνά συνεχώς από δοκιμασίες, οι οποίες θα του επιτρέψουν να δει τα όριά του! Ο Οδυσσέας εξερευνεί τον εαυτό του, έχοντας σαν στόχο να γυρίσει στο βασίλειό του, την Ιθάκη όπου ουσιαστικά, θα συναντήσει τον εαυτό του και τις ρίζες του!

Μάλιστα, ο Οδυσσέας δε διστάζει να τα “βάλει” ακόμη και με “θεό”. Ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας (η θάλασσα μπορεί να συμβολίζει την αβεβαιότητα, την απόσταση κτλ) εναντιώνεται στον Οδυσσέα, ο οποίος ξεγέλασε τον γιο του τον Κύκλωπα. Το μήνυμα της Οδύσσειας είναι ότι προκειμένου να βρούμε τον εαυτό μας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες δυσκολίες, να τα βάλουμε με ανώτερες δυνάμεις προκειμένου να φτάσουμε στην υπέρβαση! Έτσι κι αλλιώς, η αυτογνωσία είναι από μόνη της μια υπέρβαση!

Η θάλασσα, σύμβολο νέων οριζόντων.

Η θάλασσα παίζει σημαντικό ρόλο στην Οδύσσεια, όχι μόνο λόγω του Ποσειδώνα. Ο ελληνικός πολιτισμός έφτασε στα πέρατα της τότε γνωστής οικουμένης, λόγω της ναυτοσύνης του.

Η θάλασσα, εκτός από την αβεβαιότητα, την απόσταση και τις δυσκολίες, συμβολίζει ταυτόχρονα και το άνοιγμα του εαυτού μας σε νέες προκλήσεις και ορίζοντες! Το να έχουμε ανοικτό και θαρραλέο πνεύμα, αποτελεί ένα βασικό μήνυμα της Οδύσσειας το οποίο χρειάζεται να λαμβάνουμε καθημερινά υπόψιν μας καθώς έχουμε τόσες προκλήσεις καθημερινά, σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Η οπτική της ζωής των Ελλήνων με φόντο την περιπέτεια, δημιούργησε ένα πνεύμα ελεύθερο, γεμάτο περιέργεια, έτοιμο να ανακαλύψει τον κόσμο! Η επιτυχία σπουδαίων πραγμάτων χρειάζεται ρίσκο! Πώς άλλωστε θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας;  Να ανοιχτούμε στα πελάγη, να αντιμετωπίσουμε Σειρήνες, Συμπληγάδες και όλα τα εμπόδια που συνάντησε ο Οδυσσέας!

Το αγαπημένο ζευγάρι, σύμβολο πίστης και θάρρους.

Η Οδύσσεια έχει να μας προσφέρει έναν ολόκληρο χαρακτήρα ανθρώπου! Μια καινούρια προσωπικότητα, που μπορούμε να την έχουμε ως πρότυπο. Οδυσσέας και Πηνελόπη, συμβολίζουν την πίστη και την υπομονή που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε έναν μεγάλο στόχο. Η Πηνελόπη, δε σταματά να πιστεύει ότι ο Οδυσσέας θα γυρίσει στην Ιθάκη, όπως και ο ίδιος ο Οδυσσέας.

Ο αγώνας μας είναι απαραίτητος για να ανταπεξέλθουμε στα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας. Τίποτε δεν είναι εύκολο και έχουμε ανάγκη από στρατηγική, έμπνευση, πολύπλευρο και πολυμήχανο μυαλό για να υπερνικήσουμε εμπόδια και δυσκολίες. Ο Οδυσσέας και η Πηνελόπη, έφτασαν πολλές φορές σε καταστάσεις που κάποιος θα ονόμαζε “απελπιστικές”. Παρόλα αυτά, ουδέποτε απελπίστηκαν, φανερώνοντας ότι όταν η λογική και ο υπολογισμός, συναντά τη σύνεση, την πίστη, το θάρρος και την υπομονή απέναντι στις αντιξοότητες, η επιτυχία έρχεται από μόνη της!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons