Ας είμαστε ειλικρινείς! Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν στις σχέσεις του με το βιβλίο όσοι δεν διαβάζουν, είναι η έκταση. Αυτοί οι φίλοι μας, πάσχουν από μια ασθένεια που λέγεται τη λένε «σελιδοφοβία» και όχι βιβλιοφοβία! Άλλωστε, θα έχεις παρατηρήσει πως αρκετοί, ευχάριστα κάθονται να σε ακούσουν να τους κάνεις περίληψη το τελευταίο βιβλίο που διάβασες αλλά όταν τους το προτείνεις και σε ρωτήσουν πόσες σελίδες είναι…τότε…εξαφανίζονται! Αν θέλεις να φέρεις κάποιον κοντά στο διάβασμα, δεν τον αποθαρρύνεις, τονίζοντάς του οτι με ύφος πως «δε διαβάζει», αλλά του στήνεις «παγίδες»!
Τζώρτζ Όργουελ, η Φάρμα τωνΖώων.
Αυτή και αν είναι «βιβλιοπαγίδα» για κάποιον που δε διαβάζει! Στην κυριολεξία, το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί σε μία μέρα καθώς τόσο ο αριθμός των σελίδων του (144 σελ.) όσο και το περιεχόμενό του, βοηθούν για να το ολοκληρώσεις πολύ σύντομα. Όλος ο κόσμος την πολιτικής και ο τρόπος που λειτουργούν οι κοινωνίες κάτω από τις πάγιες παθογένειες, ερμηνεύονται μέσα από απίστευτες αλληγορίες από τον Όργουελ. Σήμερα, θα το δεις εντελώς διαφορετικά το βιβλίο, σε περίπτωση που το έχεις διαβάσει στα παιδικά σου χρόνια!
Σουν Τσου, Η Τέχνη του Πολέμου.
Ακόμη λιγότερες σελίδες, (λιγότερες από 100) οι οποίες όμως, μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή – προς το θετικό βέβαια. Την εποχή που άκμαζε η αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα, κάπου στον 5ο αιώνα π.Χ, ένας πολεμιστής με φιλοσοφική παιδεία, γράφει ένα έργο που έμελλε να γίνει διαχρονικό, σωστή «Ιερή Βίβλος» της στρατηγικής. Δεν είναι μόνο για τον συμβατικό «Πόλεμο» γραμμένο. Σήμερα ειδικά, σύγχρονες μελέτες αλλά και πρακτικές, τόσο στη διοίκηση επιχειρήσεων όσο και στη λήψη αποφάσεων σε κάθε επαγγελματικό πεδίο, εδράζουν πάνω στην «Τέχνη του Πολέμου». Λίγες σελίδες, όμως χρυσές σελίδες. Άλλο ένα tip για κάποιον που δεν διαβάζει πολύ. Έχει τεράστια πρακτική αξία.
Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, Σημειώσεις από το Υπόγειο.
Λες και ήξερε ο «αρχιερέας της λογοτεχνίας» οτι στο μέλλον αρκετοί δε θα έρχονταν σε επαφή με τα έργα του λόγω πολλών σελίδων. Το αριστούργημά του «Σημειώσεις από το Υπόγειο», αριθμεί λιγότερο από 220 σελίδες. Ποιός τη χάρη σου! Θα έρθεις σε επαφή με τον Ντοστογιέφσκι και θα ολοκληρώσεις έργο του το πολύ σε 5 μέρες, ειδικά σε εποχή που έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο, χωρίς να στερείς τον εαυτό σου από μη αναγνωστικά χόμπι! Το βιβλίο πραγματεύεται το αν είναι εφικτή η αυτογνωσία και σε περίπτωση που είναι, αν είναι αυτό κάτι καλό για τον άνθρωπο ή όχι. Σπουδαίες σκέψεις που μας ανοίγουν δρόμους από έναν κορυφαίο συγγραφέα!
Ζόζεφ Κόνραντ, Η Καρδιά του σκότους.
Λίγο πάνω από τον αριθμό σελίδων του «Σημειώσεις από το Υπόγειο» (κοντά στις 250 σελ.) ο Κόνραντ εξιστορεί την απάνθρωπη πλευρά του «εκπολιτισμού» που έλαβε χώρα από δυτικές χώρες κατά τον 18ο και 19ο αιώνα μέσα από μια ιστορία. Συγκεκριμένα, ασχολείται με το Κονγκό και το πώς πολιτεύτηκαν εκεί οι Βέλγοι. Οι εικόνες είναι παραστατικές, χωρίς να κουράζουν και το μόνο που χρειάζεται έιναι αντοχή στην ωμή αλήθεια που αυτές προσφέρουν. Το βιβλίο, έγινε η σημαία συμπαράστασης της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της βελγικής κτηνωδίας στο Κονγκό.
Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον, Η Παράξενη υπόθεση του Δρος Τζέκυλ και του Κύριου Χάϊντ.
Στις μέρες που η λεγόμενη βιοηθική βρίσκεται στο κέντρο της συζήτησης μεταξύ επιστημόνων, κοινωνίας και κρατών για το αν έχει αυτή όρια και ποιές επικίνδυνες καταστάσεις μπορεί να επιφέρει η κατάχρηση της επιστημονικής γνώσης, ο Στήβενσον γίνεται διαχρονικός. Δεν είναι μόνο ο Φρανκεστάϊν που μας θυμίζει που μπορεί να φτάσει ο αλαζονικός πειραματισμός του ανθρώπου. Σε λιγότερες από 170 σελίδες, ο Στήβενσον έφερε στη λογοτεχνία μια πολύ πρωτότυπη ιστορία που μας παρουσιάζει τι εγκλήματα μπορούν να γίνουν από τον άνθρωπο, όταν φορά τον μανδύα της επιστημονικής έρευνας.
Φωτό από: Femme d’Influence