Σίγουρα, κάθε λαός έχει τα δικά του αναγνωστικά πρότυπα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα βιβλία, τα οποία φαίνεται να τα αγαπούν ιδιαίτερα στην Ευρώπη, είτε αυτά διατίθενται στην Ουγγαρία, είτε στη Σουηδία, είτε στις Κάτω Χώρες, ο κόσμος φαίνεται να τους έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Μέσα από τα αναγνωστικά «γούστα», μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τα πράγματα που ενδιαφέρουν τους ευρωπαίους πολίτες. Τι ψάχνουν μέσα από αυτά τα βιβλία;
Ουίλιαμ Σίρερ, Η άνοδος και η πτώση του Γ’ Ράϊχ.
Το τρίτομο έργο του Σίρερ, αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πώς οι ναζι ανήλθαν στην εξουσία. Τα τραύματα της Γηραιάς Ηπείρου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραμένουν βαθιά ακόμη και μετά από 75 περίπου χρόνια. Ειδικά στις μέρες μας όπου τα προβλήματα στην Ευρώπη είναι πάμπολλα και πολυδιάστατα, φαίνεται πως ο Ευρωπαίος πολίτης, ενστικτωδώς επιθυμεί να μάθει πώς ακριβώς μπορεί ένα επικίνδυνο κίνημα να εκμεταλλευτεί τις δύσκολες συνθήκες και να οδηγήσει στο χάος ολόκληρη Ήπειρο. Η ακρίβεια και η ιστορική επιστημονικότητα του Σίρερ, καλύπτει αυτήν την ανάγκη.
Έρικ Λάρσον, Στον κήπο με τα θηρία.
Σε μας, μπορεί να φαίνεται μακρινό παρελθόν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όμως για τους περισσότερους Ευρωπαίους, δεν είναι. Ο Έρικ Λάρσον στο μυθιστόρημά του, πάει λίγο παρακάτω καθώς δεν του αρκεί η ιστορία της ανόδου του Γ’ Ραίχ. Μέσα από αμερικανικά μάτια λοιπόν, (οι πρωταγωνιστές της ιστορίες του είναι ένα διπλωματικό ζεύγος από τις ΗΠΑ στη Γερμανία) περνάει το μήνυμα του πόσο όμορφα και αθώα έμοιαζαν στην αρχή τα όσα ακολουθούσαν οι ναζί. «Η νέα Γερμανία», εντυπωσιάζει τη σύζυγο του Αμερικανού διπλωμάτη. Παρόλα αυτά, όπως το παραμύθι της Χιονάτης, ο Λάρσον μας διδάσκει πως η αρχή του κάθε κακού, μοιάζει στην επιφάνειά του με το λαμπερό μήλο του γνωστού παραμυθιού…
Στήβεν Άμπρόουζ, Στην πρώτη γραμμή.
Πρόκειται για το πασίγνωστο Band of Brothers που σάρωσε σε πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία αλλά και στην μικρή οθόνη. Ο Άμπρόουζ, έκανε κάτι πρωτότυπο. Έψαξε να βρει επιζώντες από έναν πολύ σπουδαίο λόχο Αμερικανών στρατιωτών που πρωταγωνίστησε στην Απόβαση της Νορμανδίας. Μέσα από συνεντεύξεις των επιζώντων, ημερολόγια και προσωπικές μαρτυρίες, εξιστορεί πως μια ομάδα που υπέστη ζημιές σε ποσοστό 150% συνεισέφερε αποφασιστικά στο να τερματιστεί ο πόλεμος και να ηττηθούν οι ναζί.
Μπιλ Μπράϊσον, Ένας Αμερικανός ταξιδεύει στη Βρετανία.
Απίστευτο βιβλίο και επίκαιρο με τα όσα έλαβαν και λαμβάνουν χώρα σχετικά με τη Μ. Βρετανία. Ως «παράξενος» λαός, εμείς οι Έλληνες, μπορούμε να καταλάβουμε αρκετά κάποιες ιδιοτροπίες των Βρετανών που με ακρίβεια και χιούμορ περιγράφει ο Μπράϊσον στο βιβλίο του. Αν κάποιος θέλει να πάει και να εγκατασταθεί στη Μ. Βρετανία, το βιβλίο του Μπράϊσον, αποτελεί έναν υπερ-οδηγό κατανόησης της αντίληψης των Βρετανών που νιώθουν πολύ πιο κοντά τους την Αμερική και την Αυστραλία, παρά τη Γερμανία και τη Γαλλία. Προφανώς, οι Ευρωπαίοι πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν τις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν τη Μ. Βρετανία να έχει καχυποψία για οποιονδήποτε άλλον λαό στην Ευρώπη!
Αλεξάντερ Κάρολαϊν, Η Καρτερία.
Η αποστολή εξερεύνησης του Σερ Σάκλετον στην Ανταρκτική το 1914. Πρόκειται ουσιαστικά για το «θριαμβευτικό» τέλος της εποχής των εξερευνήσεων. Μια εποχή που ο άνθρωπος αποκτούσε αυτοπεποίθηση στη σχέση του με τη φύση. Αν η ζωή των όσων ειδικών επιστημόνων που ζουν στην Ανταρκτική σήμερα είναι πανδύσκολη, σκεφτείτε το 1914…Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το Πλύμουθ της Μ. Βρετανίας και η εξιστόρησή του, βασίζεται σε ημερολόγια και σε πρωτογενές υλικό. Το ταξίδι ήταν ένας «Τιτανικός» με καλό τέλος όμως. Κάποια μέρα, το νερό πάγωσε και το πλοίο βρέθηκε ανάμεσα σε πάγους. Η καταστροφή, φαίνεται και μέσα από εικόνες. Το πλήρωμα σώθηκε τελικά, μέσα από μια απίστευτη περιπέτεια που είχε καλό τέλος χάρη στις γενναίες αποφάσεις του Σάκλετον.
Φαίνεται λοιπόν, πως οι πολίτες χωρών που βρίσκονται στην Ευρώπη, έχουν αρχίσει να διαβάζουν βιβλία στα οποία μπορούν να δουν το παρελθόν της Ευρώπης και πώς αυτό σχετίζεται με τη σημερινή τους ταυτότητα. Είπαμε, τα βιβλία που διαβάζουμε «προδίδουν» τις σκέψεις μας!
Φωτό από: TecMundo