MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Τα 4 πασίγνωστα μυθιστορήματα που δίνουν και tips επιχειρηματικότητας!

Post by: 25/05/2020 0 comments

Για άλλη μια φορά, η λογοτεχνία αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από πηγή ομορφιάς, σε έναν κόσμο που είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Αποδεικνύεται και χρήσιμη! Ακονίζοντας το συνδυαστικό κομμάτι της σκέψης μας, μπορούμε να βρούμε αριστουργηματικές και απλώς γραμμένες σκέψεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα!

1. Ο Μάγος του Οζ, συμβουλεύει…
Στο Μάγο του Οζ, υπάρχει ένα εξαιρετικό απόσπασμα που, πέραν των τρομερών συμβολισμών, του δίνει και συμβουλευτική αξία. Δεν είναι «παραμύθι»… «Για μένα, τα λεφτά είναι κατώτερα σε αξία από τον ανθρώπινο νου, καθώς θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν άνθρωποι με λεφτά και χωρίς μυαλό, που δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν και άνθρωποι χωρίς λεφτά που όμως έχουν μυαλό και μακροημερεύουν». Αν το πάρουμε από την πλευρά μιας συμβουλής, αυτό που διδασκόμαστε είναι πως το κεφάλαιο είναι η βάση ενός ανοίγματος. Η πρωτοτυπία της ιδέας και το σχέδιο, είναι αυτό που θα χτίσει τους «ορόφους» πάνω σε αυτή τη βάση. Στην πραγματικότητα, η κεφαλαιακή επάρκεια βοηθά στην εκτέλεση μιας ιδέας. Ο σχεδιασμός, παραμένει νοητός. Όπως δε μιλάω όταν δεν έχω κάτι να πω, έτσι δεν «πετάω» λεφτά αν δεν έχω συγκεκριμένη ιδέα και σχέδιο.

2. «Έμμα» της Τζαίην Ώστεν
Μέσα στο ιδιότυπα έξυπνο έργο της Jane Austen, υπάρχει μια διαπίστωση με δόση παραπόνου όπου λέει: «Η επιχειρηματικότητα, ξέρεις, μπορεί να φέρνει κέρδη σε λεφτά αλλά φέρνει σπάνια κέρδη όσον αφορά τη φιλία». Κυνική παραδοχή! Θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε τάξη, ως εξής: Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι κατεξοχήν απρόσωπος και ανταγωνιστικός. Τα πρόσωπα του κόστους και του οφέλους είναι εκείνα που φαίνονται περισσότερο. Οι επαγγελματικές σχέσεις, σίγουρα δεν πρέπει να μπλέκονται με τις διαπροσωπικές καθώς στο τέλος, οι δεύτερες θα είναι εκείνες που θα πληγούν. Παρόλα αυτά, η εξισορρόπηση των επαγγελματικών με τις καθαρά ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να διαχωρίζονται. Η φιλία, οφείλει να προκύψει και όχι να «εκβιαστεί» για χάρη διαμοίρασης συμφερόντων. Φιλία που είναι κολλημένη από συμφέρον, είναι σίγουρα μεταμφιεσμένη έχθρα, ή θα καταλήξει εκεί.

3. O Τέρυ Πράτσετ και οι Νευρικές του Μάγισσες
Στο βιβλίο αυτό, ο πνευματώδης μυθιστοριογράφος, μας υπενθυμίζει κάτι πολύ σημαντικό που αφορά έμμεσα την επιχειρηματικότητα. «Είναι γνωστό πως το βασικό στοιχείο της επιτυχίας είναι το να μην ξέρεις ότι αυτό που προσπαθείς, δεν γίνεται!». Μάλιστα! Η λεγόμενη άγνοια κινδύνου. Η αντίφαση που πλαισιώνει το επιχειρηματικό δαιμόνιο, είναι πως ενώ η βασική μέριμνα είναι να μειώσεις το ρίσκο, τα κέρδη και η επιτυχία έρχονται με την ανάληψη ρίσκων! Επίσης, την επιτυχία ή την αποτυχία μιας επιχείρησης καθορίζει η ιδέα. Η καινοτομία έρχεται με την άγνοια κινδύνου και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ! Αν πιστεύεις ακράδαντα σε κάτι, μην το αφήσεις ποτέ. Ο συνεχής υπολογισμός του ρίσκου, φέρνει κορεσμό όχι μόνο στη δική σου επιχείρηση αλλά και συνολικά στην οικονομία. Η πεπατημένη είναι χρήσιμη αλλά τη διαφορά την κάνει το σαφάρι! «Το να ζεις επικίνδυνα» πολλές φορές κρατάει τα κλειδιά για την επιτυχία!

4. Sherlock Holmes…Προσλαμβάνοντας έναν ντετέκτιβ για την επιτυχία μας.
Ο Κόναν Ντόυλ, από το 1927, φαίνεται να έχει πιάσει το νόημα της επιχειρηματικότητας! Στο βιβλίο του : «The Case-Book of Sherlock Holmes», αναφέρει το εξής απλό και περιεκτικό: «Τα πάντα είναι καλύτερα από τη στασιμότητα». Όταν παραπονιέσαι ή απορείς και λες γιατί δεν έχεις τα κέρδη που είχες υπολογίσει να έχεις, ενώ έχεις κάνει τα πάντα, σκέψου ότι πέρα από την υπομονή, έχεις άλλον έναν τεράστιο σύμμαχο! Την κινητικότητα! Η επιχειρηματικότητα σε «διατάζει» να είσαι ευέλικτος και συνεχώς κινητικός. Αυτό που οφείλεις να προσέχεις είναι να μην περιπέσεις στον κορεσμό. Ο κορεσμός είναι σημαντικότερος εχθρός και από τους ανταγωνιστές σου. Δοκιμές που θα σε οδηγήσουν σε λάθη, είναι πάντα διδακτικές! Το μόνο που δεν διδάσκει στην επιχειρηματικότητα, είναι η αδράνεια.

Φωτό από: Exam-Practice

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons