MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Ρητά και αποφθέγματα του Μενέλαου Λουντέμη.

Post by: 19/08/2019 0 comments

Ο Μενέλαος Λουντέμης αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την πλούσια ελληνική λογοτεχνία. Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία (Γιάλοβα) το 1912. Έζησε όλην την ταραγμένη περίοδο του Ελληνισμού (έφυγε από τη ζωή το 1977). Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτρης Βαλασιάδης. Μεταξύ των σπουδαίων βιβλίων του, είναι το «Τα πλοία δεν άραξαν», «Ένα παιδί μετράει τ’άστρα» και «Λύσσα». Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψιν μας ορισμένα αποσπάσματά του, χαρακτηριστικά παραδείγματα της εξαιρετικής του πένας.

 

1. «Εάν βυθισθούμε, ας βυθισθούμε στον ωκεανόν! Όχι στην σκάφη».
Γεμάτο έξυπνη ειρωνεία, το ρητό αυτό μπορεί να μας ξυπνήσει τη θέληση για ζωή! Τα περισσότερα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και πιστεύουμε οτι θα μας δώσουν χαρά στη ζωή, μας τρομάζουν! Πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα, κάτι που μας τρομάζει! Έτσι μόνο θα αποφύγουμε περίτεχνα τον φόβο της αποτυχίας που μας κρατά δέσμιους. Αυτό που θέλει να πει ο Λουντέμης, ίσως είναι πως καλύτερα να χάσουμε και να αποτύχουμε παρά να μην προσπαθήσουμε καθόλου, στερώντας από τον εαυτό μας περιπέτεια!

 

2. «Όλοι είμαστε άνθρωποι. Άνθρωποι που ήρθαμε να φάμε όχι μόνο το μέλι, αλλά και το κεντρί».
Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε από παιδιά να σκεφτόμαστε σα να μπορούν να γίνουν όλα όμορφα. Κάποια στιγμή αντιλαμβανόμαστε «βίαια» πως ό,τι και αν κάνουμε, όσο και αν προσπαθήσουμε, η ευτυχία δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση. Η αξία της ευτυχίας, φαίνεται όταν αυτή λείπει. Όταν επανέρχεται στη ζωή μας, ολοκληρώνουμε την αξιολόγησή της και την σπουδαιότητα που έχει για τη ζωή μας. Να είμαστε προτετοιμασμένοι οτι θα ζήσουμε πίκρες, θα δούμε πολλές αντιξοότητες, όπως και οτι θα ζήσουμε πολλές και όμορφες χαρές. Αυτή είναι η ζωή!

 

3. «Αν είσαι καλός που είναι οι οχτροί σου;».
Σοφή ερώτηση! Μην περιμένουμε οτι θα μας συμπαθήσουν όλοι! Δεν μας είναι εύκολο να αντιληφθούμε οτι για να μας αντιπαθήσουν κάποιοι άνθρωποι, δε χρειάζεται να τους έχουμε κάνει κακό. Αρκεί να κάνουμε καλά όσα μας αρέσουν! Ναι, το ονομάζουμε ζήλεια! Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιβουλεύονται κάποιον που πετυχαίνει. Είναι πράγματι αληθινό οτι αν δημιουργούμε αντιπάθειες χωρίς λόγο, δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχές. Ας εξετάσουμε πρώτα το ενδεχόμενο του οτι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο! Ικανός, χωρίς αντιπάλους, δεν υπάρχει.

 

4. «Αγαπώ θα πει ότι εγώ αγαπώ. Το τι κάνει ο άλλος, είναι δική του δουλειά».
Μια πολύ όμορφη σκέψη, όμορφα και λογοτεχνικά δοσμένη από τον Μενέλαο Λουντέμη. Δεν είναι όλα τα συναισθήματα αμοιβαία. Πριν αρχίσουμε να δίνουμε σημασία στην αμοιβαιότητα των συναισθημάτων, μας νοιάζει να είναι αληθινά. Τα αυθεντικά συναισθήματα δεν έχουν ανάγκη κάποια ανταπόκριση και όπως είναι φυσιολογικό, δεν αποτελούν κάποιο είδος συναλλαγής. Να μην ξεχνάμε ότι, σε κάθε προσωπική σχέση, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα δικά του συναισθήματα!

 

5. «Μ’ αρέσουν οι άνθρωποι που αποφασίζουν γρήγορα. Σπάζουν το κεφάλι τους και ησυχάζουν».
Αρκετά ειρωνικό, έξυπνο και κυρίως, διφορούμενο. Το να είμαστε πρόχειροι και βιαστικοί στις αποφάσεις μας, είναι πολύ κακό και έχει πάντα σοβαρές επιπτώσεις. Το άλλο άκρο, είναι όταν …σαράντα μέρες κοσκινίζουμε. Η αναποφάσιστη στάση ζωής και η αδράνεια φέρνουν το ίδιο άσχημα αποτελέσματα. Μένουμε στάσιμοι! Αν κάτι το σκεφτόμαστε για καιρό και διστάζουμε, ας πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και ο,τι βγει. Αν κάνουμε λάθος, θα μάθουμε από αυτό! Το χειρότερο είναι να μετανιώσουμε για κάτι που δεν κάναμε!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons