Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πού τα έκανε «σαλάτα» ο Νταν Μπράουν στον Κώδικα Ντα Βίντσι;

Ο Νταν Μπράουν, στις αρχές του 21ου αιώνα, προκάλεσε έναν συγγραφικό «σεισμό». Σε όλα τα μέτωπα. Όχι μόνο γιατί στην ουσία εισήγαγε ένα νέο είδος λογοτεχνίας στο οποίο, ο πρωταγωνιστής είναι ένας «Σέρλοκ Χόλμς» μυστηρίων και γρίφων που έχουν κάποιες ιστορικές ρίζες. Ούτε καν επειδή αναμειγνύεται το είδος του αστυνομικού θρίλερ με αυτό του θρησκευτικού. Τα όσα ανέφερε στο βιβλίο, τα ακόμη περισσότερα που άφησε να εννοηθούν, προκάλεσαν θαυμασμό, ερωτήματα και αντιδράσεις, μέχρι και από το Βατικανό. Παρόλα αυτά, και ενώ ακόμη αναρωτιούνται για το «πόση ιστορική αλήθεια έχει ο Κώδικας Ντα Βίντσι του Μπράουν;», εμείς μπορούμε να βρούμε λάθη σε αυτόν. Ποιά είναι αυτά;

  • Οι Opus Dei. Εδώ, ο Νταν Μπράουν, υπερέβαλε αρκετά. Πρώτον, η ομάδα αυτή, δεν ήταν ομάδα ας πούμε «καπουτσίνων» μοναχών. Δεν μόναζαν με τον τυπικό τρόπο. Ο Σύλλας, στον Κώδικα Ντα Βίντσι, κάνει πολύ μεγαλύτερα βασανιστήρια από αυτά που συνήθιζαν να κάνουν οι ακόλουθοι (Νουμεράριοι) αυτής της σέκτας.
  • Το Κάστρο Rosslyn. Και εδώ, ο Νταν Μπράουν, μπορεί να «καλύψει» το λάθος του από τον πρόλογό του, ο οποίος αναφέρει οτι δεν πρόκειται για ιστορικό βιβλίο. Στην τελευταία ενότητα, ο Μπράουν αναφέρει πως το κτίσμα φτιάχτηκε από τους Ναΐτες Ιππότες και γι’ αυτό υπήρχε εντός του το αστέρι του Δαυίδ. Πολλοί λένε πως το όνομα του κάστρου, το έδωσε έτσι ώστε να «κρύβεται» το Rose Line. Σε κάθε περίπτωση, ο «μυστικός κωδικός» που ο Μπράουν διατείνεται οτι υπάρχει, δεν έχει να κάνει με κάποιο «μυστικό». Είναι μια μελωδία!
  • Το Βατικανό. Θα περίμενε κανείς, το Βατικανό να το πρόσεχε περρισσότερο ο Μπράουν. Δεν το έκανε. Αναφέρει τον Άγιο Πέτρο ως «Καθεδρικό Ναό», που όμως, δεν είναι. Τεχνικά, είναι Εκκλησία. Πέραν αυτού, το Βατικανό, ουδέποτε είχε τέτοια πολιτική δύναμη κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ, κάτι που ισχυρίζεται μέσα στο βιβλίο του ο συγγραφέας. Δε γινόταν λοιπόν, να πιέζει κατά τον τρόπο που εννοεί ο Νταν Μπράουν, τους Γνωστικούς.
  • Η απεικόνιση για το Παρίσι. Ο Μπράουν τα έχει κάνει ολότελα «σαλάτα» με το Παρίσι. Αναρωτιέται κανείς, αν όντως πήγε…Θέτει το Παρίσι ως πόλη που δημιουργήθηκε από τους Μεροβίγγιους. Ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ από τους Γαλάτες. Πέραν αυτού, δεν υπήρξε κάποιος ναός της Ίσιδος…όπως ο Μπράουν λέει.
  • Τα Ευαγγέλια των Γνωστικών. Ο Νταν Μπράουν, θεωρεί πως τα Ευαγγέλια των Γνωστικών (Θωμά, Φιλίππου και Μαγδαληνής) είναι πιο παλιά άρα και πιο έγκυρα και όχι διαστρεβλωμένα όπως τα τέσσερα που γνωρίζουμε. Τα Ευαγγέλια όμως αυτά, (γνωστικά) είναι μεταγενέστερα. Από τον 2ο αιώνα μ.Χ μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. Τα τέσσερα που γνωρίζουμε όμως, χρονολογούνται το πολύ μέχρι τις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Άρα, των Γνωστικών δεν είναι τα παλαιότερα.
  • Το πρόβλημα με την φυλάκιση του Σύλλα. Ο ακόλουθος των Opus Dei, στο έργο, συλλαμβάνεται στη Γαλλία και τελικά, φυλακίζεται στην…Ανδόρρα. Μετά, αφού απέδρασε από τη φυλακή, έφυγε για την Ισπανία, περνώντας…από τα Πυρηναία. Όμως, πέραν από το πρόβλημα της γεωγραφίας, ο Μπράουν ίσως έπρεπε να ρωτήσει κάποιον φίλο του νομικό, ο οποίος θα του έλεγε, οτι δεν μπορείς να δικάσεις-φυλακίσεις κάποιον που συνελήφθει σε επικράτεια άλλου κράτους.
  • Το Κοινό της Σιών. Η μυστική αυτή ομάδα, της οποίας μέλος υποτίθεται ότι ήταν και ο Ισαάκ Νιούτον, δεν έχει ιδρυθεί το 1099 όπως αναφέρει ο Νταν Μπράουν. Η ιστορία πριν το 1956 είναι μύθος, πλαστή και φανταστική. Στην πραγματικότητα είχε ιδρυθεί στη Γαλλία το 1956 και το όνομα «Σιών», δεν αφορά το όρος της Βίβλου, αλλά το γαλλικό, που έχει απλά το ίδιο όνομα.

Φωτό από: o.canada.com

#tsemperlidou.gr, ευτυχία, θετική σκέψη, αισιοδοξία, αυτοβοήθεια

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates