MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Πώς το διάβασμα αυξάνει τη δημιουργικότητα και την κριτική ικανότητα;

Post by: 24/06/2019 0 comments

Η ανάγνωση και μελέτη βιβλίων έχουν αναμφίβολα προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος της προόδου της ανθρωπότητας. Ήταν και είναι τα θησαυροφυλάκια γνώσης. Τι και αν η μορφή τους τείνει να αλλάξει λόγω της τεχνολογίας (e-books, audio books) παραμένουν πηγές δημιουργικότητας και προόδου, κάνοντάς μας εμφανώς πιο έξυπνους και «βαθύτερους» στην επεξεργασία πληροφοριών και γνώσεων.

Η δημιουργικότητα ως δώρο από το διάβασμα.

Το να παραμένουμε δημιουργικοί, είναι πολύ σημαντικό. Δεν έχει να κάνει μόνο με την επιτυχία και την παραγωγικότητά μας. Έχει να κάνει με την ψυχική μας υγεία συνολικά. Για να είμαστε εντός του δημιουργικού κύκλου, υπάρχουν προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες. Γαλήνη, καθαρή σκέψη, τάξη σε όσα θέλουμε να κάνουμε, πράξεις που ακολουθούν τα λόγια μας κ.α. Όλα αυτά, περνάνε από το διάβασμα! Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να προσφέρουμε στον εαυτό μας την ικανοποίηση της δημιουργίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον περίγυρό μας. Κάθε δημιουργία μας, έμμεσα ή άμεσα μεταβαίνει στον περίγυρό μας.

Κατά τη διάρκεια που διαβάζουμε, ο νους μας «φορτώνει» ιδέες χωρίς να κουράζεται. Επεξεργάζεται γνώσεις. Μαθαίνουμε νέα πράγματα τα οποία έρχονται να επικολληθούν πάνω σε όσα ξέρουμε ήδη. Αμέσως μετά, μπορούμε να προχωρήσουμε σε σύνθεση και να βγάλουμε κάτι μπορεί να προχωρήσει παραπάνω. Έναν νέο κόσμο ιδεών μπορεί να μας χαρίσει το διάβασμα. Οι εικόνες που έρχονται στο μυαλό μας από γνώσεις και περιγραφές (ανάλογα το βιβλίο) δίνουν στο νου μας την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται ώστε να επεξεργαστεί και να συνθέσει έναν δρόμο ιδεών, στον οποίο θα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε! Μην ξεχνάμε, πως κάθε λέξη-έννοια που περνάει από τα μάτια και τον νου μας, πλουτίζει τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας. Σκέψεις και συναισθήματα μας οδηγούν στη δημιουργικότητα!

Ο αναγνώστης αποκτά κριτική ικανότητα ξυραφιού.

Ένα μυαλό που έχει εθιστεί στο να επεξεργάζεται και να συνθέτει, γίνεται «οξύ»! Για να είναι ο νους μας υγιής, ευφυής και δημιουργικός, έχει ανάγκη από ισχυρή κριτική ικανότητα. Το διάβασμα των βιβλίων δεν πρέπει να γίνεται παθητικά. Ο ιδανικός αναγνώστης είναι ενεργητικός. Την ώρα που διαβάζει, μοιάζει να διαλέγεται με τον συγγραφέα και τους χαρακτήρες του βιβλίου (αν είναι λογοτεχνικό).

Πώς αυξάνεται, όμως, η κριτική ικανότητα με το διάβασμα; Ως δια μαγείας; Όχι! Πέραν από την μαγεία που έχει από μόνο του ένα βιβλίο, δεν υπάρχει κάποια άλλη. Η κριτική μας ικανότητα ακονίζεται καθώς κάθε πράγμα που διαβάζουμε, μας βάζει σε σκέψεις και αμφιβολίες. Μας έρχονται ερωτήματα και απορίες. Όπως είναι φυσικό, ο διάλογος με τον συγγραφέα και με τους ήρωες, είναι υποθετικός. Έτσι, «μαντεύουμε» και δημιουργούμε σενάρια. Η λογική και η κριτική ικανότητα οξύνονται μέσα από τις υποθέσεις που κάνουμε για κάτι που διαβάζουμε.

Όλοι μας έχουμε καταλάβει οτι οι βιβλιοφάγοι, είναι πολύ πιο «δύσπιστοι» από όσους δεν διαβάζουν πολύ. Η κριτική ικανότητα που αυξάνεται με το διάβασμα, δε μένει μόνο για το διάβασμα. Μας είναι απαραίτητη «προίκα» για κάθε πτυχή της ζωής μας. Στα όσα ακούμε στην εργασία μας, στα όσα βλέπουμε στην τηλεόραση. Ο τρόπος που διαπραγματευόμαστε και η ποιότητα των αποφάσεών μας, επίσης εξαρτώνται από το πόσο καλή κριτική ικανότητα έχουμε. Αν έχουμε υιοθετήσει το διάβασμα σαν τρόπο ζωής, αν έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας τη μελέτη και την ανάγνωση, τότε θα αγγίζουμε υψηλά επίπεδα κριτικής ικανότητας!

Φωτό από: Freepressjournal

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons