Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Όταν οι πόλεμοι και τα ταξίδια, γίνονται από βιώματα… εμπνεύσεις! (VIDEO)

Η συγγραφή, πέραν από φυσική κλίση και ταλέντο, απαιτεί και εμπειρίες. Όσο πιο δυνατές και έντονες είναι οι εμεπιρίες, τόσο περισσότερο υπακούει σε αυτές και το ίδιο το ταλέντο. Οι πόλεμοι και τα ταξίδια, έχουν την τιμητική τους στην επιρροή δεκάδων συγγραφέων οι οποίοι βίωσαν είτε την φρίκη του πολέμου, είτε τις περιπέτειες ταξιδιών, ή ακόμη και τα δύο! Αναφερόμαστε σε 6 μεγάλους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας οι οποίοι εμπνεύστηκαν από πολέμους και ταξίδια και μας παρέδωσαν αριστουργήματα!

  1. Έρνεστ Χέμινγουέϊ.

Και συγγραφέας και δημοσιογράφος. Και νομπελίστας και βραβευμένος με Πούλιτζερ. Ο δημιουργός των «Ο Ήλιος ανατέλλει ξανά», «Ο Γέρος και η Θάλασσα», «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα», υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς που έγραψαν ποτέ! Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μπόρεσε να προσφέρει υπηρεσίες λόγω της ασθενικής του όρασης (τον απέρριψε ο αμερικανικός στρατός). Παρόλα αυτά, τιμήθηκε για την σπουδαία προσφορά του στον Ερυθρό Σταυρό. Ο τραυματισμός του στον πόλεμο, τον έφερε σε αναρρωτήριο του Μιλάνο όπου γνώρισε τη νοσοκόμα Άγκνες…Το βιβλίο «Αποχαιρετισμός στα όπλα», περιγράφει πολλές από τις εμπειρίες του Χέμινγουέϊ, καθώς και το αποτυχημένο ειδύλλιό του με την Άγκνες… Βέβαια μην ξεχνάμε το «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα», στο οποίο αναφέρεται η κόλαση των πολέμων μέσα από τον Ισπανικό Εμφύλιο.

  1. Πάτρικ Λη Φέρμορ.

Πολλοί ήταν αυτοί που τον αποκαλούσαν «Ιντιάνα Τζόουνς». Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, συγκαταλέγεται σε εκείνους τους συγγραφείς που έγραφαν ταξιδεύοντας και το αντίστροφο. Η ζωή του, ήταν τουλάχιστον συναρπαστική. Μάλιστα, ως αξιωματικός του βρετανικού στρατού, ο Φέρμορ προσπάθησε να οργανώσει την αντίσταση της Κρήτης εναντίον των Γερμανών. Ένας συγγραφέας-περιηγητής λοιπόν! «Η εποχή της Δωρεάς» και το «Ανάμεσα στα δάση και στα νερά», γράφτηκαν για να βάλουν τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες στο χαρτί! Σίγουρα, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ είχε πολλά να μας πει για τα ταξίδια αλλά και για τους πολέμους!

  1. Γκράχαμ Γκριν.

Σπουδαίο συγγραφικό πνεύμα και όχι μόνο! Μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα ανυπότακτο πνεύμα αντιλογίας! Ο Γκράχαμ Γκριν, αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα πριν πάει στην Οξφόρδη. Παρόλα αυτά, όλα ήταν περαστικά, ή έστω μη ενοχλητικά για να γίνει ένας πολύ μεγάλος συγγραφέας. Έργα όπως «Ο ήσυχος Αμερικανός», « Ο άνθρωπός μας στην Αβάνα» και «Το τέλος μιας σχέσης», έκαναν απογείωσαν τον Γκριν σαν συγγραφέα. Ανάμεσα στο 1941 και στο 1943, εργάστηκε για το Φόρειν Όφις στη Σιέρρα Λεόνε. Το μυθιστόρημα «Η Καρδιά του Ζητήματος», ήταν έργο που απέδειξε την επιρροή του από την άγρια και ταυτόχρονα γοητευτική Δυτική Αφρική.

  1. Μάρκ Τουαίην.

Ο Τουαίην, έζησε μέρος του αμερικανικού εμφυλίου και ως εκ τούτου, γνώριζε τι μπορεί να φέρει ο πόλεμος. Αυτό, φάνηκε και αργότερα, όταν αποδοκίμασε με τον πιο έντονο τρόπο τα έκτροπα που έγιναν στις Φιλιππίνες. Ο Τουαίην, μολονότι είχε πολύ χιούμορ στο λογοτεχνικό του ύφος, δεν άφηνε απ’ έξω τα υψηλά νοήματα και διδάγματα. Εργαζόμενος για κάποια εφημερίδα, ο Τουαίην, πήγε στη Χαβάη όπου και έγραψε αρκετά ταξιδιωτικά κείμενα. Αργότερα, έπεισε τον εκδότη του να τον στείλει σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή όπου και εκεί ασχολήθηκε με ταξιδιωτικά κείμενα. Επιστρέφοντας στις Η.Π.Α, και έχοντας γίνει… πλήρης εμπειριών, έγραψε το «Οι αθώοι στο εξωτερικό». «Οι περιπέτειες του Τομ Σώγιερ», παραμένουν αξέχαστες για όλον τον κόσμο!

  1. Χέρμαν Μελβίλ.

Η ζωή του, θα μπορούσε να είναι μυθιστόρημα. Άλλωστε η ίδια η ζωή, είναι η πιο αληθινή… μυθιστοριογράφος! Η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, έσπρωξε τον Μελβίλ στο να γίνει μέλος πληρώματος καραβιού από πολύ νωρίς. Έτσι, η σχέση του με η θάλασσα έγινε πολύ στενή. Τελικά, ο Μελβίλ, προτίμησε να ζήσει σε νησάκια του Νότιου Ειρηνικού, που κατοικούνταν από ιθαγενείς από το να συνεχίσει να εργάζεται στο φαλαινοθηρικό… Η ζωή τον έφερνε από εδώ και από κει… Τα ταξίδια, δεν του λείψανε καθόλου! Έργα όπως το «Τάϊπι» (η φυλή ιθαγενών που συνάντησε στον Ειρηνικό) και «Όμοο», είναι οι σφραγίδες των ταξιδιών και των εμπειριών του Μελβίλ. Πώς γίνεται τελικά, αυτός ο άνθρωπος να μην έγραφε τον «Μόμπι Ντικ»;!

  1. Ιούλιος Βερν.

Τι να πρωτοπείς για έναν άνθρωπο που γεννήθηκε για το ταξίδι και την περιπέτεια. Δεν είχε κλείσει ακόμη τα 11 του χρόνια ο Ιούλιος Βερν και προσπάθησε να το σκάσει με πλοίο!!! Η θάλασσα του ασκούσε μια απίστευτη έλξη και γι’ αυτό βέβαια ήθελε να γίνει ναυτικός. Ο πατέρας του στεκόταν εμπόδιο σε τέτοιες σκέψεις και προτιμούσε να ωθήσει τον γιο του στη νομική. Μέχρι κάποια στιγμή, ο Βερν δημιούργησε τα ταξίδια του… νοερά. Τελικά, τα χρήματα που του απέφεραν το «Ταξίδι στο κέντρο της γης» και το «Από τη Γη στη Σελήνη», τα δαπάνησε για να αγοράσει πλοίο με το οποίο ταξίδεψε σε όλην την Ευρώπη. Τα ταξίδια του από το 1867 και μετά, σπάνια σταματούσαν! «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», είχε τελικά και αληθινές προεκτάσεις!

Φωτό από: dailymail.co.uk

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates