Το βιβλίο και η ανθρώπινη επικοινωνία (επισκέψεις σε φιλικά σπίτια ας πούμε) φαίνεται να κερδίζουν κάποιο έδαφος ξανά. Η αγορά του βιβλίου, λόγω της οικονομικής κρίσης, μπορεί να έχει πέσει όμως οι βόλτες στις βιβλιοθήκες και στα αναγνωστήρια, καθώς και οι ανταλλαγές βιβλίων και τα bazaars, έχουν πυκνώσει. Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα για τις δανειστικές βιβλιοθήκες της χώρας μας.
- Στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 500 δανειστικές βιβλιοθήκες (δημόσιες και δημοτικές).
- Οι περισσότερες δανειστικές βιβλιοθήκες (δημόσιες και δημοτικές) ανοίγουν το πρωί στις 09:00 π.μ. και κλείνουν στις 19:00 μ.μ. H λειτουργία τους γίνεται σε καθημερινή βάση, ενώ συνήθως μία καθημερινή μέρα της βδομάδας, η απογευματινή ώρα που οι βιβλιοθήκες κλείνουν, είναι πριν τις 19:00π.μ. (π.χ στις 15:00 μ.μ.).
- Πολλές είναι οι βιβλιοθήκες που δεν αρκούνται στον απλό δανεισμό βιβλίων αλλά λειτουργούν και για τη δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων που σχετίζονται βέβαια με το βιβλίο. Για παράδειγμα, συγγραφείς βιβλίων, που παρουσιάζουν σε εκδήλωση βιβλιοθήκης κάποιο έργο τους, συνήθως σε αυτήν της καταγωγής τους ή του τόπου διαμονής τους.
- Ο δανεισμός βιβλίων, ποικίλει σε αριθμό βιβλίων που μπορεί κάποιος να δανειστεί, (έχει να κάνει και με την ποσότητα τίτλων που έχει κάποια βιβλιοθήκη) αλλά και η χρονική διάρκεια. Οι περισσότερες βιβλιοθήκες, δανείζουν μέχρι και 2 βδομάδες δίνοντας το δικαίωμα να ανανεώσουμε ακόμη μια φορά τον δανεισμό των ίδιων βιβλίων.
Τι προσέχουμε στις βιβλιοθήκες!
Συνήθως, οι βιβλιοθήκες μάς δανείζουν βιβλία με μια κάρτα την οποία βγάζουμε δίνοντας την ταυτότητά μας και έναν λογαριασμό της Δ.Ε.Η. Επομένως, προσέχουμε να μη χάσουμε την κάρτα μας η οποία είναι προσωπική. Από εκεί και μετά, όπως είναι φυσιολογικό, προσέχουμε πολύ τα βιβλία, δε σημειώνουμε επάνω, δεν τα φθείρουμε και το πιο σημαντικό, δεν τα χάνουμε γιατί υποχρεούμαστε να τα αντικαταστήσουμε. Στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης, απαγορεύεται να κάνουμε φασαρία ή να μεταφέρουμε τροφές και υγρά.
4 υπέροχες βιβλιοθήκες στην Αθήνα!
Ας το δούμε σαν ένα νέο «χόμπι». Ας το κάνουμε πράξη και ας γραφτούμε στο «γυμναστήριο του μυαλού»! Στην Αθήνα, υπάρχουν μεταξύ πολλών, τέσσερις βιβλιοθήκες που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να γίνει μέλος!
- Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας: Στην Πανεπιστημίου, βρίσκεται η βιβλιοθήκη που στεγάζει όλο το ελληνικό πνεύμα και την πορεία του ανά τους αιώνες. Το κτίριο, είναι το περίφημο της Αθηναϊκής τριλογίας που σχεδίασε ο Θεόφιλος Χάνσεν. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν 4.500 χειρόγραφα εντός της! Κάθε Παρασκευή από τις 14:30 μέχρι τις 15:30, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις!
- Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου: Βρίσκεται στο Κουκάκι στην Αθανασίου Διάκου 4 και περιλαμβάνει 19.000 ηλεκτρονικές εγγραφές βιβλίων και 5.000 τόμους.
- Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: Βρίσκεται στην οδό Μασσαλίας 22 στον 4ο όροφο και διαθέτει πάνω από 35.000 τίτλους στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και μια ψηφιακή βάση δεδομένων που διαθέτει πάνω από 65.000 βιβλία. Επίσης διαθέτει περίπου 10 εκατομμύρια άρθρα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά.
- Βιβλιοθήκη Γαλλικού Ινστιτούτου: Βρίσκεται στην οδό Σίνα 31 και είναι ό,τι πρέπει για γαλλόφωνους, λάτρεις της γαλλικής λογοτεχνίας ή γι’ αυτούς που θέλουν να μάθουν τη γαλλική γλώσσα. Διαθέτει και οπτικο-ακουστικό υλικό και μεθόδους εκμάθησης της γαλλικής.
Φυσικά, μπορείς να επισκεφτείς και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, τη Βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, τη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Θερβάντες, τη Βιβλιοθήκη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και πολλές άλλες…
Φωτό από: The Best News