Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι «άρρωστες» ανθρώπινες σχέσεις μέσα από 5 αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Μυθιστορήματα και ανθρώπινες σχέσεις. Το αυτονόητο! Τα περισσότερα, αν όχι όλα, πραγματεύονται ανθρώπινες σχέσεις και όλα τους τα διδάγματα, αφορούν αυτές. Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιας σπουδαιότητας μυθιστορήματα τα οποία μπορούν να μας μείνουν στο μυαλό από τη σχέση μεταξύ κάποιων χαρακτήρων, ή και με τον ίδιο τους τον εαυτό! Πρόκειται για έντονες, παθιασμένες σχέσεις που εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν άρρωστες και δεν είναι ερωτικές!

  1. Σαίξπηρ, Οθέλος: Το μίσος και η εκδίκηση στο κόκκινο.

Στα πρώτα χρόνια του 17ου αιώνα, ο Σαίξπηρ παραδίδει ένα θεατρικό και όχι μόνο αριστούργημα. Τον Οθέλο. Μέσα από το έργο, ο Οθέλος, ένας άκακος και ευγενής Άραβας, καταφέρνει αρχικά να «κλέψει» την καρδιά της γαλαζοαίματης Δυσδαιμόνας, καταπατώντας τα «πρωτόκολλα» σχέσεων της εποχής. Ο Οθέλος, είναι ένας πολύ καλός αξιωματικός και όταν ο Ιάγος βλέπει πως μάλλον σε κάποια άλλη ζωή θα έπαιρνε προαγωγή, σχεδιάζει μια παγίδα για τον ανυποψίαστο Οθέλο, προκειμένου να καταστρέψει την αγάπη του και τη ζωή του. Το μίσος και η ραδιουργία του ματαιόδοξου Ιάγου, μας θυμίζει πάντα πως…δε χρειάζεται να κάνεις κακό σε κάποιον για να σου κάνει εκείνος…αρκεί μια υποψία. Βλέπετε, το κακό ανταποδίδεται αλλά έχει και τη συνήθεια να επιτίθεται και μόνο του…

  1. Βίκτωρας Ουγκώ, Οι Άθλιοι: Ο Ιαβέρης και η μανία καταδίωξης με τον Αγιάννη.

Το πασίγνωστο έργο του Ουγκώ, είναι άξιο αναφοράς και ανάλυσης για πάρα πολλά πράγματα. Πέραν της πληθωρικής και εναλλακτικής ιστορικής γνώσης που μας δίνει για τη Γαλλία του 19ου αιώνα, η σχέση που μπορεί να μας μείνει αλησμόνητη από αυτό το μυθιστόρημα, είναι αυτή του Γιάννη Αγιάννη με τον επιθεωρητή Ιαβέρη. Ο Γιάννης Αγιάννης, προσέφυγε στην κλοπή ενός καρβελιού για να ταΐσει την οικογένειά του αλλά ο επιθεωρητής Ιαβέρης τον συλλαμβάνει. Έκτοτε, τι κι αν πολλά πράγματα άλλαζαν για τον Αγιάννη, ο Ιαβέρης παρέμενε ο ο διώκτης του, ακόμη και αν ο πρώτος πέρασε είκοσι χρόνια στη φυλακή. Εύχομαι να μη σου τύχει ποτέ να ονομαστείς «Μαγδαληνής» για να αποφύγεις κάποιον Ιαβέρη…

  1. Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Αδελφοί Καραμαζόφ: Η άρρωστη σχέση μεταξύ αδελφών και πατέρα.

Ο μεγάλος «ψυχολόγος της πένας», στο τελευταίο του αριστούργημα, προσπάθησε να αναδείξει το βάθος της ανθρώπινης ψυχής. Το μόνο σίγουρο, είναι οτι κανείς δε θα τους ήθελε για αδελφούς…Πρόκειται για 4 αδέλφια τα οποία θα μπορούσαν να είναι ξεχωριστά βιβλία ο καθένας…Ο Ιβάν, κατέχει «μάστερ» στη δημιουργία πλεκτάνης. Ο Αλιόσα είναι ένας θρησκευτικά φανατισμένος «τιμωρός». Οι άλλοι δύο, ο Ντιμίτρι και ο Σμιερντιάκοφ, συνθέτουν το απόλυτο σκοτάδι! Όλοι αυτοί μαζί, εναντίον του πατέρα τους! Η σχέση ενός κακού πατέρα με τα εξίσου «κακά» του δημιουργήματα, οδηγεί στην πατροκτονία…Τέτοιοι «δεσμοί αίματος», μακάρι να υπάρχουν μόνο στον Ντοστογιέφσκι.

  1. Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον, Δρ. Τζέκυλ και Κ. Χάϊντ: Η σχέση καλού και κακού, μέσα μας.

Από αυτό το έργο, ο Κύριος Ρόμπερτ Λιούις Στήβενσον, πέρασε στην αιωνιότητα.  Για οποιονδήποτε άνθρωπο μας φέρεται διπρόσωπα, τον κοσμούμε με τον τίτλο αυτού του βιβλίου. Ο Κύριος Τζέκυλ, έχει ένα φιλόδοξο όραμα. Να ξεχωρίσει την αγγελική με τη δαιμονική πτυχή της ανθρώπινης φύσης. Όσο φιλόδοξο ήταν το πείραμά του, άλλο τόσο αποτυχημένο ήταν. Καλώς ή κακώς, ο άνθρωπος έχει «μικτό βάρος» στην ψυχή του. Όσο και αν προσπαθεί ο δικηγόρος Άθερσον να εστιάσει στα περίεργα και παράξενα πράγματα που βλέπει στον Δρ. Τζέκυλ και στον Κύριο Χάϊντ, (όπως το οτι ποτέ….δεν τους έχει δει μαζί) θα χρειαστεί να διαβάσει ένα σημείωμα για να μάθει την αλήθεια. Αλίμονό μας αν φτιάξουμε δεύτερο εαυτό, προκειμένου να έχουμε έναν…τέλειο.

  1. Γιόχαν Γκαίτε, Φάουστ: Η σχέση μας με τις επιθυμίες μας.

Ο Θεός και ο διάβολος, «παίζουν» με την ψυχή του Δρ. Φάουστ. Ο Γκαίτε, προσπάθησε να δώσει τη δική του εκδοχή, όχι μόνο για τη σχέση που έχουμε με το καλό και το κακό, αλλά και ποιές είναι οι επιθυμίες μας. Ο Δρ. Φάουστ, είναι ένας καλοσυνάτος και αγαθός άνθρωπος μέχρι να συναντήσει τον… «κακό σκύλο». Η δαιμονική ύπαρξη, ζητά από τον Φάουστ να του πουλήσει την ψυχή του και σε ανταμοιβή, θα του έδινε τη νιότη του και την ομορφιά του. Οι ανθρώπινοι πειρασμοί, τα όσα δεν είχαμε ή αυτά που είχαμε και τα χάσαμε, κάνουν κύκλους γύρω από το κεντρικό νόημα του έργου. Τελικά, μήπως είμαστε καλοί μέχρι να μας έρθει μια πρόταση που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;;

Φωτό από: literarism.blogspot.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates