Οι βιβλιοθήκες είναι τα καταφύγια, τα σπίτια των βιβλίων! Για όσους αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα, η βιβλιοθήκη είναι το σταθερό καταφύγιό τους. Δεν είναι λίγοι όσοι επιθυμούν κάποια μικρή και γραφική βιβλιοθήκη για να νιώθουν τη θαλπωρή αναζήτησης βιβλίων και ανάγνωσης. Εδώ όμως, θα παραθέσουμε τις διασημότερες βιβλιοθήκες του κόσμου οι οποίες θέλουν…μέρες για να τις εξερευνήσει κάποιος.
1. Η Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου. Διαθέτει τίτλους βιβλίων σε 450 γλώσσες. Είναι μακράν της δεύτερης, η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου, πολύ μεγαλύτερη από τη δεύτερη σε σειρά. Βρίσκεται στο πολιτικό κέντρο όλου του πλανήτη, στην Ουάσινγκτον. Λειτούργησε για πρώτη φορά το έτος 1800. Περιλαμβάνει παραπάνω από 162 εκατομμύρια εγγεγραμμένους τίτλους εντός της.
2. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη.Η Βρετανική Βιβλιοθήκη είναι η εθνική βιβλιοθήκη του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε χωρητικότητα βιβλίων, είναι η 2η παγκοσμίως μετά από αυτήν του Αμερικανικού Κογκρέσου. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, στο Λονδίνο. Έχει πάνω από 150 εκ. τίτλους βιβλίων. Σε αυτήν μπορεί κανείς να βρει ακόμα και χειρόγραφα στίχων των Beatles.
3. Βιβλιοθήκη και Αρχεία του Καναδά.Πρόκειται για την εθνική βιβλιοθήκη του Καναδά. Κατά κόσμο είναι γνωστή ως LAC (Library and Archives of Canada). Βρίσκεται στην πόλη της Οττάβα και περιέχει όλη την γραπτή κληρονομιά του Καναδά. Ασφαλώς και δεν υπάρχουν σε αυτήν μόνο αρχεία πολιτικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν συλλογές από φωτογραφίες και άλλων ειδών ντοκουμέντα που άμεσα ή έμμεσα αφορούν τη χώρα. Οι εγγεγραμμένοι τίτλοι αγγίζουν τα 54 εκατομμύρια.
4. Δημόσια Βιβλιοθήκη Νέας Υόρκης.Οι ΗΠΑ είναι αναμφίβολα ένα παγκόσμιο κέντρο για το βιβλίο. Στην ίδια ακτή των ΗΠΑ, βρίσκεται μαζί με τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του πλανήτη και η 4η μεγαλύτερη, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται στο ιστορικό Μανχάταν και παρέχει μια πολύ ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που απαντά σε εξειδικευμένα ερωτήματα ερευνητών, μέσα από αποσπάσματα βιβλίων. Διαθέτει παραπάνω από 53 εκατομμύρια τίτλους βιβλίων.
5. Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας.Λειτούργησε για πρώτη φορά, λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα (1862). Είναι ένα πανέμορφο κτίριο, διακοσμημένο με υψηλού επιπέδου ζωγραφική. Βρίσκεται στη Μόσχα και έχει περίπου 44,5 εκατομμύρια τίτλους βιβλίων.
6. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.Μια χώρα τόσο πλούσια σε πολιτισμό και κουλτούρα όπως είναι η Γαλλία, δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τις διάσημες βιβλιοθήκες του πλανήτη. Βρίσκεται – που αλλού; – στο Παρίσι. Η εκπληκτική-δαιδαλώδης αρχιτεκτονική, αφήνει άφωνους τους επισκέπτες. Εκτός από τους 40 εκατομμύρια τίτλους βιβλίων που φιλοξενεί (αφορούν κυρίως τη Γαλλία) είναι πασίγνωστη για το Οβάλ αναγνωστήριό της.
7. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας.Η πατρίδα του Ντοστογιέφσκι και του Τολστόϊ, έχει και άλλες μεγαλουπόλεις που είναι γνωστές – μεταξύ άλλων – και για τις βιβλιοθήκες τους. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη και διαθέτει περίπου 37 εκατομμύρια τίτλους βιβλίων. Περίπου 80 χιλιάδες τίτλοι, είναι ανοικτοί και διαθέσιμοι ηλεκτρονικά. Ιδρύθηκε το 1795.
8. Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας.Η Κίνα όπως και η Ελλάδα, είναι πασίγνωστη για τη φιλοσοφία της. Στο Πεκίνο, υπάρχει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας, η οποία κρατά αυτό το αρχείο που περικλείει τον πολιτισμό της. Βουδισμός, χρησμοί και διάφορα αποσπάσματα της κινέζικης σοφίας (πάρα πολλά χειρόγραφα) βρίσκονται στα αρχεία της βιβλιοθήκης. Διαθέτει παραπάνω από 35 εκατομμύρια τίτλους βιβλίων και αποτελεί ένα αξιοθέατο για κάθε επισκέπτη και τουρίστα που θα επιλέξει να πάει στο Πεκίνο.
Φωτό από: PagesJaunes