MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Ο Κολομβιανός γητευτής των λέξεων, ο συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές.

Post by: 31/08/2020 0 comments

Η Κολομβία, διαφημίστηκε και συνεχίζει να διαφημίζεται θετικά, καθώς έβγαλε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές. Το σπουδαιότερο έργο του που κοσμεί εκατομμύρια βιβλιοθήκες σε όλον τον κόσμο, είναι το ”Εκατό Χρόνια Μοναξιάς”. Γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1927 σε μια ταραγμένη περίοδο για την ανθρώπινη ιστορία. Ποιά ήταν όμως η ζωή ενός τέτοιου συγγραφέα;

1. Είχε μεγάλη αδυναμία στον παππού του.
Ο πατέρας του μεγάλου συγγραφέα ήταν απών από τα επτά πρώτα παιδικά του χρόνια. Ο λόγος δεν ήταν ότι ο πατέρας του τον εγκατέλειψε. Ο πατέρας της μητέρας του Λουϊζας, δεν ήθελε για γαμπρό τον φαρμακοποιό πατέρα του συγγραφέα. Ο παππούς του ήταν ένας αυστηρός συνταγματάρχης που όμως λάτρευε τον εγγονό του. Ο ίδιος ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές παραδέχτηκε πως όταν έχασε τον παππού του, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του και ποτέ ξανά δε βρήκε τίποτε το ίδιο συναρπαστικό όσο εκείνον.  Οι διηγήσεις του παππού του για τους εμφυλίους πολέμους, τον ακολούθησαν μέχρι και την ώριμη ηλικία του και τις χρησιμοποίησε στα έργα του.

2. Η γιαγιά του, του καλλιέργησε το μυαλό για να ακολουθήσει τη λογοτεχνία.
Μπορεί με τον παππού του να είχε ιδιαίτερη σχέση, όμως η γιαγιά του ήταν εκείνη που τον ώθησε στα γράμματα και στο να γίνει συγγραφέας. Ήταν εξαιρετική αφηγήτρια παραμυθιών και όλες οι εικόνες για μυθικά τέρατα, φαντάσματα, ήρωες και δράκους, φυτεύτηκαν βαθιά στο μυαλό του μικρού τότε Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές.

3. Οικονομικά προβλήματα από μικρή ηλικία.
Λίγοι γνωρίζουν οτι ο μετέπειτα Νομπελίστας λογοτεχνίας, ήταν ταλαντούχος σχεδιαστής και θα μπορούσε να γίνει μηχανικός. Στα 10 του χρόνια, κέρδισε τα πρώτα του χρήματα καθώς σχεδίασε επιγραφή καταστήματος. Η οικογένειά του αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, τα οποία παραλίγο να του στερήσουν τη μόρφωση. Ωστόσο, μετά τον εμφύλιο της Κολομβίας γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Καρθαγένης και σώθηκε η πορεία του στα γράμματα.

4. Παράλληλα με τη φοίτηση ήταν δημοσιογράφος.
Τις πρώτες ιστορίες του τις έγραψε παράλληλα με τις σπουδές του. Για να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του, έπρεπε να βγάζει χρήματα καθώς τα οικονομικά προβλήματα απειλούσαν τον βιοπορισμό του. Δούλεψε και σαν δημοσιογράφος σε πολλές εφημερίδες. Μια από αυτές τις εφημερίδες, πρόλαβε να τον στείλει ως ανταποκριτή στην Ευρώπη, όμως το καθεστώς της Κολομβίας εκείνης της περιόδου, απαγόρευσε την κυκλοφορία της και την έκλεισε.

5. Ο πατέρας του μαγικού ρεαλισμού.
Το βιβλίο ”Εκατό Χρόνια Μοναξιά” ήταν επανάσταση για την ίδια τη λογοτεχνία. Μέσα σε αυτό, ο Μαρκές έχει δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα στη λογοτεχνία. Τον μαγικό ρεαλισμό. Αυτή η τεχνοτροπία χρησιμοποιήθηκε από τον Μαρκές για να δείξει την καθημερινή ζωή της Κολομβίας με τα ήθη και τα έθιμά της, αλλά και τα τεράστια προβλήματα. Χρησιμοποιώντας φανταστικές ιστορίες αλλά και υπερβολές, έφτιαξε ένα έργο που είναι η φωτογραφία της Κολομβίας. Και άλλα έργα του ήταν πολύ σημαντικά όπως το ”Το φθινόπωρο του Πατριάρχη” και το ”Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει”.

6. Έζησε πολλά χρόνια εκτός Κολομβίας.
Πραγματικός κοσμοπολίτης, ο Μαρκές δεν πήγε μόνο στην Ευρώπη. Το Μεξικό έγινε για πολλά χρόνια η δεύτερη πατρίδα του. Εκεί ασχολήθηκε όχι μόνο με τη συγγραφή αλλά και με τη σεναριογραφία και τη δημοσιογραφία. Πριν πάει στο Μεξικό παρακολούθησε από κοντά την Κουβανέζικη Επανάσταση και έμεινε και στην Αβάνα.

7. Το Νόμπελ και οι διακρίσεις.
Το 1982 ο Μαρκές αποκτά μια θέση ανάμεσα στους λίγους και εκλεκτούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η Σουηδική Ακαδημία τον βραβεύει με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ίσως μεγαλύτερη διάκριση ακόμη και από το Νόμπελ, είναι ότι τα έργα του, ακόμη και μετά τον θάνατό του το 2014, έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα. Όλος ο ισπανόφωνος κόσμος, θεωρεί πως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ισπανόφωνος λογοτέχνης μετά τον Μιγκέλ Θερβάντες. Αυτό, τα λέει όλα. Το 1999 έγινε διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο και το 2014 στις 17 Απριλίου, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεξικό, ενώ για λίγα χρόνια πριν έπασχε και από Αλτσχάϊμερ.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons