MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

O κλασικός συγγραφέας του Νότου, Ουίλιαμ Φώκνερ, και όσα πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτόν.

Post by: 16/11/2020 0 comments

Ο Ουίλιαμ Φώκνερ είναι ο πατέρας της λογοτεχνίας του Αμερικανικού Νότου! Το έργο του έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους ”κλασικούς” συγγραφείς που πρέπει κανείς να διαβάσει προκειμένου να πάρει γεύση από παγκοσμίου επιπέδου λογοτεχνία! Γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1897 στο Ώλμπανυ του Μισσισιπή. Ένας συγγραφέας που βραβέυτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά και με πολλά άλλα βραβεία γράφοντας ξεχωριστής αξίας έργα, έχει πολλά να μας διδάξει ακόμη και πολλές δεκαετίες μετά το θανάτό του. Ας δούμε σημαντικά έργα και σταθμούς της ζωής του Ουίλιαμ Φώκνερ!

1. Το έργο ενός Αμερικανού του Νότου.
Το βιβλίο που τον έκανε γνωστό και θεωρείται ίσως το κορυφαίο του, είναι αυτό που έγραψε το έτος που ξέσπασε το Μεγάλο Κραχ στην Αμερική, το 1929 με τίτλο “Η βουή και η αντάρα”. Άλλα σπουδαία μυθιστορήματά του είναι τα: ”Αββεσαλώμ, Αββεσαλώμ!”, ” Άδυτο”, ”Καθώς ψυχορραγώ”, ”Οι Ακατανίκητοι”, ”Άγρια Φοινικόδεντρα” , ” Ο Ξένος στο Χώμα”, ”Το Χωριό”, ”Φως τον Αύγουστο” και ”Οι Κλέφτες”. Από διηγήματα, ο Φώκνερ έγραψε ”Ένα ρόδο για την Έμιλυ”, ”Αμερικανικά Διηγήματα”, ”Πορεύου Μωυσή”, ”Έξι ιστορίες μυστηρίου”, ”Μαλλιά”, ”Καπνός”, ”Το μαγικό δέντρο”, ”Χάλκινος Κένταυρος”. Ο Φώκνερ ήταν, εκτός από διηγηματογράφος και μυθιστοριογράφος, ποιητής και συγγραφέας θεατρικών έργων και σεναριογράφος για ταινίες. Το έργο που είχε πολύ καλές πωλήσεις, δεν ήταν τότε το ”Η βουή και αντάρα”, αλλά το ”Άδυτο”. Το έργο ”Καθώς ψυχορραγώ”, το έγραψε μέσα σε δύο μήνες και ενώ δούλευε σε ηλεκτρικό σταθμό!

2. Οι πρώτες καλλιτεχνικές του αγάπες.
Ο Φώκνερ σαν παιδί και έφηβος, θαύμαζε πολύ τον παππού του, ο οποίος υπηρέτησε σαν Συνταγματάρχης στον Εμφύλιο Πόλεμο. Η φυσιογνωμία του παππού του τον ενέπνευσε για να κάνει κάτι σημαντικό μεγαλώνοντας. Μέχρι τα πρώτα 12 του χρόνια έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική και ήθελε να γίνει ζωγράφος. Ταυτόχρονα, διάβαζε και έγραφε μικρές ιστορίες. Στα 22 του χρόνια έγραφε σε σχολική εφημερίδα και στην επόμενη δεκαετία, απογειώθηκε σαν συγγραφέας.

3. Η μητέρα του ως αρωγός του ταλέντου του.
Ο πατέρας του εργαζόταν για μια εταιρεία σιδηροδρόμων. Η μητέρα του είχε καλλιτεχνική φύση και διάβαζε στα παιδιά της ιστορίες και παραμύθια. Ο Φώκνερ μέσω της μητέρας του ήρθε σε επαφή με τα πρότυπά του. Τον Κάρολο Ντίκενς και τους Αδελφούς Γκριμ! Παρόλο που σαν παιδί ήταν ιδιαίτερα έξυπνο και είχε κλίση στα Γράμματα, στο σχολείο είχε κακές επιδόσεις μάλλον επειδή δεν μπορούσε να βρει τρόπο να εκφράσει τα ταλέντα του.

4. Ο ρόλος του Φίλιπ Στόουν στην εξέλιξη του Φώκνερ.
Ο Ουίλιαμ Φώκνερ είχε και ακόμη μια θεόσταλτη αρωγή στο να γίνει ένας παγκόσμιας εμβέλειας συγγραφέας! Στα εφηβικά του χρόνια, έτυχε να βρει έναν καλό φίλο, ο οποίος είχε τις ίδιες φιλοσοφικές ανησυχίες μαζί του και διέκρινε το απίστευτο ταλέντο του, χωρίς να τον ζηλεύει. Έτσι αντάλλαζαν κείμενα, βιβλία και άλλα πνευματικά έργα τα οποία διαμόρφωσαν τις προτιμήσεις του Φώκνερ! Ο Φίλος του λεγόταν Φίλιπ Στόουν και λάτρευε τον συγγραφέα Τζέημς Τζόϋς, ο οποίος σύντομα έγινε και ο αγαπημένος του Φώκνερ μαζί με τον Τσαρλς Ντίκενς.

5. O εφηβικός του έρωτας έγινε η γυναίκα της ζωής του και το Χόλυγουντ.
Ο Ουίλιαμ Φώκνερ ήταν ένας ρομαντικός άνθρωπος γεμάτος ευαισθησίες. Από τότε που ήταν παιδί, περίπου 5 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε από το Νιού Ώλμπανυ στην Οξφόρδη του Μισσισιπή. Εκεί έμεινε μέχρι και τον θάνατό του. Σαν έφηβος γνώρισε την Εστέλ Όλνταμ και την παντρεύτηκε λίγο πριν ολοκληρώσει το αριστούργημά του, ”Η βουή και η αντάρα”. Η Όλνταμ είχε ήδη δύο παιδιά από τον πρώτο της γάμο και έτσι οι ανάγκες ήταν αυξημένες για τον Φώκνερ που αναζήτησε δουλειά στο Χόλυγουντ, όπου έγινε σεναριογράφος για την Metro Goldwyn Mayer. Με την αγαπημένη του Εστέλ, απέκτησαν ένα παιδάκι το οποίο όμως πέθανε πριν καν κλείσει βδομάδα ζωής και αυτό τον σημάδεψε. Απέκτησαν ένα ακόμη παιδί το 1933, το οποίο γλύκανε κάπως τον πόνο του Φώκνερ.

6. Η μεγάλη του κόντρα με τον Χέμινγουέϊ.
Ένα από τα πράγματα που είναι λιγότερο γνωστά, είναι οτι ανάμεσα στα δύο ιερά τέρατα της Αμερικανικής Λογοτεχνίας, υπήρχε μια έντονη σχέση που μόνο φιλική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το 1947 ο Φώκνερ πληρώθηκε με 250 δολάρια για να δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο που φοίτησε, το Πανεπιστήμιο του Μισσιπή. Οι όροι που είχε θέσει ήταν να μην κρατηθούν σημειώσεις. Όμως, όχι μόνο κρατήθηκαν από φοιτητές σημειώσεις, αλλά βγήκε και δελτίο Τύπου από το Πανεπιστήμιο. Σε αυτό, καταγράφτηκε πως χαρακτήρισε τον Χέμινγουέϊ ως συγγραφέα χωρίς θάρρος και ο Χέμινγούεϊ εξοργίστηκε! Ο Φώκνερ έστειλε δύο επιστολές απολογητικές, αλλά ο άλλος μεγάλος συγγραφέας των ΗΠΑ δεν τον συγχώρησε. Οι μεταξύ τους σχέσεις είχαν εξάρσεις και υφέσεις, και μερικές φορές, δήλωναν θαυμασμό και σεβασμό ο ένας για τον άλλον. ΟΈρνεστ Χέμινγουέϊ, πάντως, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός όταν σχολίαζε τον Φώκνερ ως συγγραφέα, ακόμη και όταν ο Φώκνερ επαίνεσε γραπτά το αριστούργημα του Χέμινγουέϊ ”Ο Γέρος και η Θάλασσα”.

7. Το Νόμπελ και το ατύχημά του.
Το 1949 η Σουηδική Ακαδημία βράβευσε με τον Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Ουίλιαμ Φώκνερ. Αυτό το βραβείο όπως και τα δύο Βραβεία Πούλιτζερ που κατέκτησε, τον ανέδειξαν ως παγκοσμίου φήμης συγγραφέα! Στο σύνολο του έργου του, ο Φώκνερ αναδεικνύει τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και τις φυλετικές διακρίσεις παίρνοντας θέση υπέρ της κατάργησής τους. Μαζί με τον Χέμινγουέϊ και τον Στάϊνμπεκ, έγινε σύμβολο της Αμερικανικής Λογοτεχνίας κατά τον 20ο αιώνα.Το 1959 σε μια βόλτα του με το άλογο, ο Φώκνερ είχε πτώση από το άλογο και η υγεία του από εκεί και μετά δεν επανήλθε ποτέ. Το 1962 στις 6 Ιουλίου άφησε την τελευταία του πνοή.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons