Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Φίλιπ Πούλμαν και 5 βιβλία που αξίζει να διαβάσουν μικροί και μεγάλοι!

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας, γεννήθηκε στις 19/10/1946 στο Νόργουιτς της Αγγλίας. Ο πατέρας του είναι πιλότος της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας. Ταξίδεψε πολύ από μικρή ηλικία, λόγω οικογενειακών μετακινήσεων! Έζησε και στη Ροδεσία.

Η εφημερίδα The Times, τον συμπεριέλαβε στους 50 καλύτερους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945 και μετά! Έχει τιμηθεί με εξέχοντα βραβεία παιδικής λογοτεχνίας, όπως τα «Nestle Children’s Book Prize» (1996) και «Guardian Children’s Fiction Prize» (1996). Τα βιβλία του όμως δεν είναι μόνο παιδικά! Έτσι, αν θέλετε να πάρετε κάποιο βιβλίο δώρο σε παιδί, κρατήστε και ένα για τον εαυτό σας!

  1. Η Τριλογία του Κόσμου-Το Αστέρι του Βορρά Εκδόσεις Ψυχογιός.

Πρόκειται για το πιο γνωστό του έργο. Η τριλογία αυτή, ξεκίνησε το 1995 με την έκδοση του περίφημου έργου «Το Αστέρι του Βορρά». To 1997, εκδίδει το δεύτερο μέρος με τίτλο «Ο Άρχοντας των δύο κόσμων» και το 2000 ολοκληρώνει την τριλογία με το βιβλίο «Το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο». Η Λύρα Μπελάκουα και ο Γουίλ Πάρι, κάνουν ένα ασυνήθιστο ταξίδι! Ταξιδεύουν στο χρόνο! Όλα ξεκινούν από τον φίλο της Λύρα (Ρότζερ) που χάνεται και η Λύρα ψάχνει να τον βρει. Η διαδρομή την οδηγεί στον Βορρά όπου βρίσκει κυριολεκτικά, έναν νέο κόσμο! Η ταινία που βασίστηκε στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Πούλμαν, έσπασε ταμεία καθώς συμπρωταγωνίστησαν η Νικόλ Κίντμαν και Ντάνιελ Κρέγκ.

  1. Η Τριλογία του Κόσμου- Ο Άρχοντας δύο κόσμων, Εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο Φίλιπ Πούλμαν απευθύνεται και σε παιδιά και σε μεγάλους. Γι’ αυτό άλλωστε, στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας «Η Τριλογία του κόσμου», -που φέρει τίτλο «Ο Άρχοντας των δύο κόσμων»- ο Πούλμαν «τα βάζει» με τον φόβο. Τα φαντάσματα αποτελούν τους φόβους και τις ταλαιπωρίες της ζωής μας. Μέσα στους φόβους και στα άγχη, κρατάμε δέσμια και παγιδευμένα, όλα τα όμορφα πράγματα. Ειλικρίνεια, ευτυχία, ξεγνοιασιά και ουσιαστική αγάπη. Ο κόσμος στον οποίο, λοιπόν, πρέπει να ζούμε και να τον κάνουμε «κόσμο μας», είναι αυτός του φωτός. Γίνεται να μην επηρεάσει ένα τέτοιο βιβλίο, μικρούς και μεγάλους;

  1. Η Τριλογία του Κόσμου- Το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο, Εκδόσεις Ψυχογιός.

Το τελευταίο έργο της τριλογίας, είναι για πολλούς αναγνώστες το καλύτερο. Εδώ, όλα είναι εστιασμένα περισσότερο στον Γουΐλ (συμπρωταγωνιστής στην ιστορία μαζί με την Λύρα). Ένα μαγικό μαχαίρι, πρέπει να παραδοθεί στον λόρδο Άσριελ. Ο πατέρας του Γουΐλ, ετοιμοθάνατος πλέον, δίνει στον Γουΐλ την ευθύνη του μαγικού μαχαιριού. Οι δυσκολίες του ταξιδιού είναι τέτοιες που ο Γουΐλ δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Αν στο δεύτερο μέρος της τριλογίας μαθαίνουμε για τις αρετές της ζωής, σε αυτό, το τρίτο μέρος, παίρνουμε το μήνυμα της συνεργασίας.

  1. Τα Παραμύθια των Αδερφών Γκριμ, Εκδόσεις Ψυχογιός.

Για τους ενήλικες, είναι η καλύτερη περίπτωση για να δουν ξανά τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ, από άλλη οπτική, αναλύοντας περισσότερο το νόημα των παραμυθιών. Για παιδιά, είναι το καλύτερο δυνατό δώρο! Ο Πούλμαν «ανανεώνει» με τον δικό του τρόπο τα διάσημα παραμύθια, (50 έχει μέσα στο βιβλίο) και τα σχολιάζει. Η Χιονάτη, Η Σταχτοπούτα, O λαγός και ο σκαντζόχοιρος αλλά και η Ραπουνζέλ, ξανάρχονται με άλλο ύφος, πολύ πιο σύγχρονο για να φέρουν τη μαγεία και την χώρα των ονείρων στα παιδιά, δίνοντάς τους διδακτικά μηνύματα για το μέλλον τους.

  1. Ο Καλός και ο Κακός, Εκδόσεις Λιβάνη.

Ο Φίλιπ Πούλμαν, είναι πολυσχιδής και πολυγραφότατος. Άλλωστε, εκτός από συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, είναι και καθηγητής πανεπιστημίου και θεατρικός συγγραφέας. Δεν στάθηκε λοιπόν μόνο στα Παραμύθια των  Αδελφών Γκριμ, ούτε στην Τριλογία του Κόσμου, ούτε καν στα 4 βιβλία της σειράς με ηρωίδα τη Σάλι Λόκχαρτ. Στο βιβλίο «Ο Καλός και ο Κακός», ο Φίλιπ Πούλμαν, δίνει μια άλλη αφήγηση για τη ζωή του Χριστού. Το βιβλίο προκάλεσε πολλές συζητήσεις και έντονες. Μόνο ο τρόπος που περιγράφει κάποιες ιστορίες, καθώς και το ότι πραγματεύεται τη ζωή του Χριστού, αρκούν για να δούμε τα μηνύματα του συγγραφέα και να τα σκεφτούμε είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με αυτά.

Φωτό από: Geekyapar!

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates