MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Ο δύσκολος δρόμος του συγγραφέα Πάολο Κοέλιο προς την κορυφή.

Post by: 18/05/2020 0 comments

Όταν ένας αναγνώστης ακούει οτι ένας συγγραφέας έχει πουλήσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα βιβλίων, αντιμετωπίζει την επιτυχία του ως μια ευθεία γραμμή, ως μια κατάσταση που ήρθε σαν συνέπεια ηρεμίας και καλής ζωής. Δεν είναι όμως έτσι! Ο Πάολο Κοέλιο πέρασε πολλά βάσανα και έκανε σπουδαίες ανατροπές στη ζωή του και το πασίγνωστο έργο του ”Ο Αλχημιστής”, δεν είναι παρά μια κατάθεση ψυχής για την αισιοδοξία που τον βοήθησε σε όλη του τη ζωή.

1. Από βρέφος έπασχε από άσθμα.
Από τη μέρα της γέννησής του, ο Πάολο Κοέλιο έγινε τάμα από τη μητέρα του στον Άγιο Ιωσήφ. Στις 24 Αυγούστου 1947, ο Κοέλιο γεννήθηκε χωρίς αναπνοή. Τελικά λίγα λεπτά μετά, ακούστηκε το πρώτο κλάμα ζωής του. Ήταν πάντα φιλάσθενος στην παιδο-εφηβική ηλικία και η οικογένειά του ήταν υπερπροστατευτική απέναντί του.

2. Αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα με την οικογένειά του.
Ο πατέρας του Πάολο Κοέλιο, ήταν μηχανικός. Μεγάλωσε σε μια συντηρητική οικογένεια, στα όρια της καταπιεστικής. Οι γονείς του δεν ήθελαν να ακούν για το μεγάλο όνειρο του γιού τους που ήταν να γίνει συγγραφέας. Ήδη από την ηλικία των 15 ετών ο Κοέλιο είχε αποφασίσει ότι του άρεσε η λογοτεχνία. Από την άλλη, οι γονείς του τον πίεζαν να σπουδάσει μηχανικός και τον παρακαλούσαν να βελτιώσει τους πολύ κακούς βαθμούς που είχε στο σχολείο. Ο Πάολο Κοέλιο ήταν βράχος. Διάβαζε μόνο μυθιστορήματα και έγραφε το ημερολόγιό του.

3. Πήρε βραβείο στα 16 του χρόνια.
Αν υπάρχει πηγαίο και αστραφτερό ταλέντο, τότε δεν μπορεί να καταπιεστεί. Ο Κοέλιο δεν ξεκίνησε ως μυθιστοριογράφος. Το ταλέντο της πένας του εκφράστηκε πρώτα με την ποίηση. Η Ακαδημία του Αγίου Ιγνατίου διέκρινε το ταλέντο του δεκαεξάχρονου Πάολο Κοέλιο και του έδωσε βραβείο για το ποίημα του  ”Δεκατριών Χρονών Γυναίκα”.

4. Ολική ρήξη με τους γονείς του που τον οδήγησε σε ηλεκτροσόκ.
Ο Κοέλιο πριν καν ενηλικιωθεί, έγινε έγκλειστος ψυχιατρικής κλινικής. Η έλλειψη αναμορφωτηρίου στη Βραζιλία, οδήγησε τους γονείς του να πάρουν την απόφαση να τον πάνε σε ψυχιατρική κλινική καθώς τον θεωρούσαν εξαιρετικά ανυπάκουο. Μάλιστα, τη ροπή του στα γράμματα την είχαν δαιμονοποιήσει, πιστεύοντας ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ο Κοέλιο υπέφερε φρικτά στο ψυχιατρείο όπου του έκαναν μέχρι και ηλεκτροσόκ. Απέδρασε τρείς φορές από το ψυχιατρείο.

5. Από την ποίηση στο θέατρο.
Λίγο πριν γίνει τρόφιμος ψυχιατρικής κλινικής, ο Κοέλιο άρχισε να γράφει θεατρικά έργα. Όλα αυτά τα είχε ήδη κάνει πριν τα 18 του χρόνια. Η γραφή του για θεατρικά έργα τον οδήγησε σταδιακά στο πεδίο το λογοτεχνικό όπου τον καταξίωσε, δηλαδή, το μυθιστόρημα.

6. Αντιδραστική και άστατη ζωή.
Η καταπίεση των γονέων του, οδήγησε τον συγγραφέα ακόμη και στην απόπειρα να βάλει τέλος στη ζωή του. Μετά από την απόδρασή του από το ψυχιατρείο, ο Κοέλιο είχε μια πολύ καλή ιδέα, να συμβιβαστεί με τους γονείς του, έστω προφορικά, Τους είπε οτι θα σπουδάσει νομικά, όμως μόνο αυτό δεν έκανε! Άρχισε τα ταξίδια στην Λατινική Αμερική μαζί με την αγαπημένη του Χριστίνα, ήρθε σε επαφή με αριστερά κινήματα της εποχής και βέβαια, ταξίδεψε και στην Ευρώπη. Ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και φανατικός υποστηρικτής του κινήματος των Χίπις.

7. Αγκάλιασε τον αποκρυφισμό.
Η καταπίεση φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ο Κοέλιο στο ”Ημερολόγιο ενός Μάγου” αλλά και στον ”Αλχημιστή”, από τη μια πλευρά, δοξάζει και την τύχη του να ξεφύγει από την αντίδραση που τον οδηγούσε μαθηματικά στην αυτοκαταστροφή. Η ροπή του στο ”μαγικό” και στο ”μεταφυσικό”, ήταν αποτέλεσμα ενός πνευματικού ταξιδιού που έκανε στη νεαρή ηλικία. Ο Κοέλιο έφτασε πολύ κοντά στο να ασπαστεί τον σατανισμό. Λέγεται μάλιστα οτι ένα όνειρο τον έκανε να σταματήσει την ενασχόλησή του με τον αποκρυφισμό και με τις σκοτεινές αιρέσεις και να ασπαστεί συνειδητά τον Ρωμαιοκαθολικισμό.

8. Ο Αλχημιστής συνωμότησε… για να πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια αντίτυπα.
Σήμερα, είναι το βιβλίο που ξέρουν ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο στη ζωή τους. Μάλιστα, γνωρίζουν και τη φράση για το σύμπαν που συνωμοτεί αν κάτι το θέλουμε πολύ. Ωστόσο, όταν έγραψε το βιβλίο και εκδόθηκε για πρώτη φορά, ο εκδότης δεν ήθελε καν να βγάλει περισσότερα αντίτυπα. Αμέσως μετά, πήγε σε άλλον εκδοτικό οίκο της Βραζιλίας και εκεί έγινε το μεγάλο ”μπαμ”. Τελικά, από τις ΗΠΑ ξεκίνησε η μετάφρασή του, η οποία ξεπέρασε τις 81 γλώσσες και τα 150 εκατομμύρια αντίτυπα.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons