Μακάρι να υπήρχαν πολλοί σαν τον Ντάγκλας Άνταμς. Η μάθηση, η αγάπη για το βιβλίο και ειδικότερα, η ίδια η παιδεία, θα είχαν πολύ καλύτερα μοίρα παγκοσμίως. Ο Ντάγκλας Άνταμς, ακολούθησε το «αν θέλεις να πεις την αλήθεια, πες την με χιούμορ, αλλιώς θα σε σκοτώσουν». Χαρισματικό μυαλό που απλά αγάπησε τη συγγραφή. Οι αναγνώστες του παραμένουν φανατικά προσηλωμένοι ακόμη και μετά τον θάνατό του (2001). Γιατί αγαπούμε τον Ντάγκλας Άνταμς; Γιατί βρήκαμε μέσα του την έλλειψη της κλασικής γραφής, εκείνης της «προσεγμένης» και τετράγωνης γραφής που μας έκανε στο τέλος να μη βλέπουμε μεγάλη διαφορά από το ένα βιβλίο στο άλλο. Βέβαια, τον αγαπούμε και για τα παρακάτω…
- Η ασυνήθιστη γραφή του, σεισμός για το μυαλό!
Κυριολεκτικά, ένας άφοβος συγγραφέας με πολύ τολμηρή ματιά στα πράγματα. Ήθελε απλά, να βγάλει στο χαρτί αυτό που είχε στο κεφάλι του. Σε όλο του το έργο, δε φαίνεται ούτε σε μία γραμμή το «να δω πώς να το πω, να το φτιάξω λίγο καλύτερα». Οι παρομοιώσεις του, τα λογικά του άλματα, η γραφή του με κεφαλαία, η επιτηδευμένη του ανατίναξη πάνω στους κανόνες γραμματικής και συντακτικού, έσπασε το politically correct της λογοτεχνίας. Ο άνθρωπος, πρέπει να μάθει να συνδέει τα πάντα. Το «πού κολλάει το ένα και το άλλο…» δεν αφορούσαν τον μεγάλο Ντάγκλας Άνταμς. Αν θες να τον κατανοήσεις, άφησε το μυαλό σου ελεύθερο!
- Οι δουλειές του και το …ωτοστόπ.
Το μεγάλο μεράκι του ο Ντάγκλας Άνταμς, το είχε για τη σκηνοθεσία. Αρχικά έγραφε σενάρια για το θέατρο, μάλιστα όταν δεν δέχονταν να παίξουν στα έργα του, έπαιζε ο ίδιος! Παρόλα αυτά, ο Άνταμς, δεν ήταν το «παιδάκι του Σεν Τζον» (εκεί πήγε σχολείο) και έχει καθαρίσει…ακόμη και κοτέτσια! Επίσης, είχε δουλέψει σαν οικοδόμος και σαν νοσοκόμος. Τώρα, μπορούμε να καταλάβουμε πώς μπορούσε και συνέδεε χαοτικές καταστάσεις μεταξύ τους, κάνοντάς τις να φαίνονται, απολύτως λογικές! Στα 18 του, ο Ντάγκλας Άνταμς, μάλλον ήθελε να δει στην πράξη το βιβλίο του Τζακ Κέρουακ, «Στο Δρόμο». Ήρθε στην Ευρώπη και προσπάθησε να ταξιδέψει με ωτοστόπ…Αυτό το ωτοστόπ, τον έκανε να μείνει στην ιστορία…
- Το Ωτοστόπ που το έγραψε η ιστορία!
«Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ». Πού θα ξαναδείτε τέτοιον τίτλο; Ακόμη και αν βρείτε ανάλογο, ποιό θα πιστεύατε οτι θα ήταν το περιεχόμενό του; Οι Ντεντ και Έσκορτ, προσπαθούν να γυρίσουν…τον Γαλαξία. Τα ονόματα, μόνο τυχαία δεν είναι! Σκεφτείτε τί σημαίνουν στα αγγλικά τα δύο επώνυμα και βάλτε τα μαζί (πεθαμένος και συνοδός)! Ο Ντάγκλας Άνταμς, για να δείξει το πόσο ασήμαντοι είμαστε, μας πετάει στο σύμπαν έτσι ώστε να μας δούμε, από πολύ μακρυά…Το «εμείς» φαίνεται καλύτερα (και πιο αστεία) από τον Γαλαξία! Δεν είναι και τόσο φοβερό το να έχουμε ψηφιακό κόσμο! Παραμένουμε θνητοί και γήινοι! Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γης, είναι δυστυχισμένοι, όμως δεν ασχολούνται τόσο με αυτό. Παρόλα αυτά, βρίσκουν χρόνο να μετακινούνε μικρά πράσινα χαρτάκια (δολάρια). Με τα αξιόλογα και τα απαραίτητα (όπως η ανθρώπινη ευτυχία) ίσως να ασχολούνται σε κάποιον άλλον πλανήτη, κάποιοι, άλλοι κάτοικοι, που δεν είναι γήινοι!
- Η επιτυχία του στο ράδιο, και τα υπόλοιπα βιβλία!
Πριν γίνει επιτυχία σαν βιβλίο, (1979) το διάσημο «Ωτοστόπ» του Άνταμς, γνώρισε τρομερή επιτυχία στο ράδιο του ΒΒC, ένα χρόνο πριν! Μια τέτοια επιτυχία, δε θα μπορούσε να αφήσει τον Άνταμς ασυγκίνητο για τη συνέχεια. Συνέχισε με «Το Ρεστοράν στο τέλος του σύμπαντος», μετά με το «Η Ζωή, το σύμπαν και τα πάντα», μετά με το «Αντίο και ευχαριστώ για τα ψάρια», και έκλεισε με το «Μάλλον ακίνδυνος». Αριθμός πωλήσεων της σειράς; Πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα!
Στην αρχή, ο Ντάγκλας Άνταμς, φαίνεται ακατανόητος, όσο συνεχίζει κανείς να τον διαβάζει, του φεύγει το άγχος για πολλά πράγματα που αγχώνεται. Βλέπει το σχετικό των πραγμάτων με τα οποία συνηθίζει να ασχολείται και τα θεωρεί -κακώς- σπουδαία. Άλλωστε, όπως ο ίδιος γράφει, «Η πραγματικότητα, είναι συνήθως ανακριβής».
Φωτό από: www.empireonline.com