MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Κική Δημουλά, η ζωή και το έργο της.

Post by: 26/10/2020 0 comments

Στις 22 Φεβρουαρίου 2020 έφυγε από τη ζωή η μεγάλη ποιήτρια και συγγραφέας των Ελληνικών Γραμμάτων, Κική Δημουλά! Η ποιήτρια, συγγραφέας και γυναίκα Κική Δημουλά, άφησε πίσω της πολύ σημαντικό αποτύπωμα, γεμίζοντάς μας με μαγεία με την μοναδικής ποιότητας ποίησή της! Ας δούμε μερικά σημαντικά πράγματα για τη ζωή και τη σημαντική της συνεισφορά στα Ελληνικά Γράμματα!

1. Οι συλλογές που μας άφησε.
Η Κική Δημουλά γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1931 σε μια ταραγμένη περίοδο και για την Ελλάδα αλλά και για την ανθρωπότητα. Το όνομά της ήταν Βασιλική Ράδου και το επώνυμό της το άλλαξε αφού παντρεύτηκε το 1952 τον ποιητή Άθω Δημουλά. Το πλούσιο έργο της σε ποιητικές συλλογές δεν αναίρεσε και την ιδιότητά της ως πεζογράφο, παρόλα αυτά είναι αναγνωρισμένη για την ποίησή της. Τα έργα της είναι: ”Ποιήματα”, ”Χλόη Θερμοκηπίου”, ”Η εφηβεία της λήθης”, ”Το λίγο του κόσμου”, ”Ενός λεπτού μαζί”, ”Το τελευταίο σώμα μου”, ”Τα εύρετρα”, ”Χαίρε ποτέ”, ”Επί τα ίχνη”, ”Έρεβος”, ”Ερήμην”, Ήχος απομακρύνσεων”, ”Άνω τελεία”, ”Δημόσιος λόγος”. Σαν πεζογράφος έγραψε τα έργα : ”Εκτός σχεδίου”, ”Ο Φιλοπαίγμων μύθος”, ”Έρανος σκέψεων”. Οι Θάνος Μικρούτσικος και Μάνος Ξυδούς, μελοποίησαν ορισμένα ποιήματά της όπως ”Ο Πληθυντικός Αριθμός”, ”Τα Ξαναλέμε” και το ”Βράδιασε”.

2. Η εγχώρια και διεθνής καταξίωση της Κικής Δημουλά.
Πολλά από τα αποσπάσματα του έργου της έχουν μπει στην ύλη των ελληνικών σχολικών βιβλίων, όμως η προσωπικότητά της και η γραφή της, δεν έμειναν μέσα στα ελληνικά σύνορα. Πολλά της έργα έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ισπανικά, στα Γερμανικά, ακόμη και στα Σουηδικά και στα Βουλγάρικα. Το 2009 βραβεύτηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. Το 2001 βραβεύτηκε με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών της οποίας υπήρξε τακτικό μέλος πάνω στην ποίηση, ενώ έχει επίσης λάβει το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή ”Χαίρε Ποτέ”. Έχει επίσης βραβευτεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και έχει αναγορευτεί επίτιμη διδάκτωρ στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. Ένα ταλέντο που άργησε να αναδειχθεί.
Η Κική Δημουλά ήταν μια εξαίρεση από μόνη της! Σε αντίθεση με πολλούς συγγραφείς και ποιητές, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα στην παιδική της ηλικία με τα Γράμματα. Λίγα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1949, ξεκίνησε να εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δούλευε για την Τράπεζα της Ελλάδος επί 25 χρόνια.

4. Ο ρόλος του αγαπημένου της συζύγου.
Η τρυφερότητα και η ευαισθησία της Κικής Δημουλά που μεταφράστηκαν σε ποιητικό και συγγραφικό ταλέντο, οφείλεται κατά την ίδια, στην τύχη της να ζήσει δίπλα στον αγαπημένο της σύντροφο, τον Άθω Δημουλά ο οποίος ήταν ποιητής. Ακόμη και όταν έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της σύντροφος, δεν έπαψε η μεγάλη ποιήτρια να τον δοξάζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί και να του αφιερώνει την καριέρα της. Η ίδια απέδειξε ότι η αγάπη και ο θαυμασμός για έναν άνθρωπο, μπορούν να ενωθούν και να γίνουν έμπνευση. Έχει παραδεχτεί ότι αν δεν είχε τον σύντροφο που είχε, θα είχε συμβιβαστεί στη ζωή που είχε ξεκινήσει μετά το Γυμνάσιο.

5. Η πρώτη της συλλογή που δεν της άρεσε.
Η πρώτη της απόπειρα για την συγγραφή ποιημάτων, ήταν το 1952 με την συλλογή ”Ποιήματα”. Λίγο μετά, την αποκήρυξε, θεωρώντας πως μπορούσε καλύτερα. Το 1956 και ενώ ήταν στην ηλικία των 25 ετών, ολοκλήρωσε την ποιητική συλλογή της με τον τίτλο ”’Έρεβος”. Σε μια από τις αρκετές καταπληκτικές της ομιλίες, με τρομερό λυρισμό και υπέροχα λόγια η Κική Δημουλά όρισε το ποίημα ως ”Όσο κι αν είναι απίθανο να ακούς να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο”.

6. Ο απλός και γοητευτικός χαρακτήρας της.
Η Κική Δημουλά έχει παραδεχτεί ότι οι ποιητικές της συλλογές θα κριθούν από την Ιστορία και ότι ασχολήθηκε με την ποίηση γιατί δεν ήθελε να μιλάει πολύ. Όποτε μιλούσε, το μοναδικό και γεμάτο απλότητα και αμεσότητα ύφος της, γοήτευε και κέρδιζε τον κόσμο, ο οποίος δεν αισθανόταν ότι είχε απέναντί του, μια συνεπαρμένη ποιήτρια αλλά μια πολύ ζεστή και αυθεντική γυναίκα που μιλούσε τη γλώσσα του. Ήταν εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα και γιαγιά και ήταν ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, ζωντανό πρότυπο για κάθε γυναίκα!

7. Προτάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις 16 Ιανουαρίου 2020 πρότεινε επίσημα προς την Επιτροπή υποψηφιοτήτων της Σουηδικής Ακαδημίας, την υποψηφιότητα της Κικής Δημουλά για να βραβευτεί με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στις 22 Φεβρουαρίου 2020 η Κική Δημουλά άφησε την τελευταία της πνοή, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια πνευματική κληρονομιά.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons