Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κάρολος Ντίκενς : ο συγγραφέας των κατατρεγμένων, γιος ενός πότη και εργάτης από τα 12!

Ο 19ος αιώνας, ανέδειξε αρκετούς συγγραφείς. Σε κάθε εποχή όμως, λίγοι είναι αυτοί που αφήνουν το στίγμα τους. Ένας από αυτούς, ήταν ο Κάρολος Ντίκενς, ο οποίος κατάφερε κάτι πολύ πιο δύσκολο από το να γίνει ένας κορυφαίος συγγραφέας για τον οποίον η ιστορία της λογοτεχνίας θα είχε μια ξεχωριστή θέση. Τί κατάφερε; Να απομυθοποιήσει μια ολόκληρη εποχή για τη Βρετανία. Η βικτωριανή εποχή, ήταν για αρκετούς ένας ύμνος για τη Βρετανία. Ο Κάρολος Ντίκενς, έδειξε μια άλλη, λιγότερο βολική αλήθεια για όσους μιλούσαν με θαυμασμό γι’ αυτήν την περίοδο. Ποιός ήταν αυτός ο άνθρωπος όμως;

  • Γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ το 1812. Ο Ντίκενς, είχε άλλα επτά αδέλφια. Ήταν ο δευτερότοκος γιος.
  • Ο μικρός Κάρολος, θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερα παιδικά χρόνια, και να κάνει λιγότερες μετακομίσεις μέχρι τα δέκα του χρόνια, αν ο πατέρας του δεν ήταν μεγάλος πότης και χαρτοπαίκτης. Μολονότι κατείχε υψηλόβαθμη θέση στο αγγλικό πολεμικό ναυτικό, τα χρήματά του, πήγαιναν στα πάθη του.
  • Για καλή του τύχη, ο Κάρολος Ντίκενς, πρόλαβε να έρθει σε επαφή με την καλή εκπαίδευση. Δεν ήταν ποτέ το παιδί που από το πρωί μέχρι το βράδυ διάβαζε και ήταν ιδιαίτερα ζωηρός. Παρόλα αυτά, είχε αδυναμία στα βιβλία των Φίλντινγκ και Σμόλετ. Σε ηλικία 12 ετών, ο Κάρολος Ντίκενς, είδε τον πατέρα του να φυλακίζεται λόγω των χρεών του.
  • Από τα 12 του χρόνια και μετά, ο Ντίκενς έπαψε να είναι παιδί. Ξεκίνησε να εργάζεται (η παιδική εργασία επιτρεπόταν στην Αγγλία αυτής της εποχής) για να μπορεί να πληρώνει τη διαμονή του στην οικογενειακή φίλη στην οποία κατέληξε να μένει. Η ατυχία του αυτή, έμελλε να γίνει και η δύναμή του. Στο εργοστάσιο βερνικιών που δούλευε για δέκα ώρες την ημέρα, έζησε τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, για τις οποίες μετά, μπόρεσε να γράψει…
  • Σε ηλικία 38 ετών, ολοκληρώνει το «Ντέβηντ Κόπερφιλντ» , στο οποίο δείχνει πως έζησε και πώς βίωσε την παιδική εργασία. Από τα 22 του χρόνια και μετά, ασχολήθηκε κυρίως με τη δημοσιογραφία όπου έθεσε ως στόχο της επαγγελματικής του ζωής, την επίκριση του βρετανικού πολιτικού συστήματος.
  • Σαν συγγραφέας, έγεινε πασίγνωστος μεταξύ των ετών 1837-1839 όπου και εξέδωσε το «Όλιβερ Τουίστ» και το «Νίκολας Νίκλεμπι». Και τα δύο έργα, αποδομούν τη βικτωριανή εποχή και αναδεικνύουν την κοινωνική αδικία της βρετανικής αυτοκρατορίας.
  • Ο Λέων Τολστόϊ, θαύμαζε τον Ντίκενς και θεωρούσε τις απόψεις του συγγενείς με τις δικές του.
  • Στις αρχές του καλοκαιριού του 1865, η τύχη χαμογέλασε στον Κάρολο Ντίκενς. Σε ένα μεγάλο σιδηροδρομικό ατύχημα, έτυχε να είναι στο βαγόνι που έμεινε άθικτο. Υπάρχουν μαρτυρίες για τη βοήθεια που προσέφερε σε τραυματίες αυτού του πολύνεκρου δυστυχήματος.
  • Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», ήταν το έργο στο οποίο ο Ντίκενς, έδωσε πρόταση ζωής για να εξαλειφθεί η αδικία από τη Βρετανία. Μόνο η επικράτηση της γενναιοδωρίας και των ευγενών ανθρώπινων συναισθημάτων, μπορούσαν να φτιάξουν μια «ανθρώπινη πολιτική».
  • Πέθανε από εγκεφαλικό στην περιοχή που μετακόμισε για πρώτη φορά όταν ήταν παιδί (στο Τσάταμ) ακριβώς την ίδια μέρα που γλίτωσε από το σιδηροδρομικό ατύχημα, πέντε χρόνια μετά.
  • Ο αιφνίδιος θάνατός του, ήταν η αιτία για το οτι το μυθιστόρημά του «Το Μυστήριο του Έντουιν Ντρούντ», έμεινε ημιτελές. Ο θάνατός του, υπήρξε η αρχή μιας μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης στην αγγλική κοινωνία για τα θέματα της κοινωνικής αδικίας. Μέχρι και σήμερα, ο Κάρολος Ντίκενς, θεωρείται ο συγγραφέας των κατατρεγμένων.

#tsemperlidou.gr, ευτυχία, θετική σκέψη, αισιοδοξία, αυτοβοήθεια

Φωτό από: wegotthiscovered.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates