MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Η ζωή και το τραγικό τέλος του μεγάλου ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

Post by: 24/02/2020 0 comments

Τα ελληνικά γράμματα έχουν δοξαστεί από ποιητές σαν τον Άγγελο Σικελιανό. Η ιδιαίτερη πατρίδα του ήταν η Λευκάδα. Από έφηβος ξεκίνησε να δείχνει ψήγματα του ταλέντου του. Η ζωή του είχε αρκετές ατυχίες αλλά δεν τον απέτρεψαν από το να φτάσει στο επίπεδο να συγκαταλέγεται στους εθνικούς μας ποιητές.

1. Ξεκίνησε να εργάζεται ως ηθοποιός.
Καλλιτεχνική φύση, ο Άγγελος Σικελιανός δημοσίευσε σε περιοδικά τις πρώτες ποιητικές του συλλογές στην Αθήνα. Ποιήματά του, δημοσίευσαν και ”Τα Παναθήναια” και ”Ο Διόνυσος”. Παρόλα αυτά, όταν ήρθε στην Αθήνα το 1901 και γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών, έγινε ηθοποιός στη ”Νέα Σκηνή” με τον Χρηστομάνο. Η επαφή του με το θέατρο, τον βοήθησε πολύ στο να εξελίξει ταχύτατα το ποιητικό του ταλέντο.

2. Το ”νησάκι” του.
Στα καταγάλανα νερά της Λευκάδας, ένα μικρό νησάκι που λέγεται Άγιος Νικόλαος, ήταν το νησάκι της καρδιάς του Άγγελου Σικελιανού και της συζύγου του, Εύας Πάλμερ. Εκεί έζησαν πολύ καιρό μαζί και ουσιαστικά, έχτισαν την αγάπη τους. Το νησάκι ακόμη και σήμερα το αποκαλούν ”νησάκι του Σικελιανού”!

3. Καρδιακοί φίλοι με τον Νίκο Καζαντζάκη.
Ο νους μας μαγεύεται όταν ακούμε οτι καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων ήταν μεταξύ τους φίλοι! Ειδικά όταν πρόκειται για πένες του βεληνεκούς του Σικελιανού και του Καζαντζάκη. Όταν έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Σικελιανός, ο Καζαντζάκης έγραψε ”Τώρα η Ελλάδα άδειασε”. Οι δύο τους, είχαν πάει πολλά ταξίδια μαζί σε κάθε ιστορική πόλη της Ελλάδας (από τις Μυκήνες και το Ναύπλιο, μέχρι τους Δελφούς και τη Σπάρτη). Είναι σίγουρο ότι θα θέλαμε κάπου σε μια γωνιά να καθόμασταν και να ακούγαμε τι έλεγαν μεταξύ τους αυτοί οι δύο ξεχωριστοί άνθρωποι!

4. Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους και στήριξε ανοικτά τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Ο Άγγελος Σικελιανός, δεν ονομάστηκε ως ένας εκ των εθνικών ποιητών τυχαία. Το ποιητικό του ταλέντο, η βαθιά του αγάπη για την ελληνική ιστορία και ο ζήλος του στους Βαλκανικούς Πολέμους, τον έχουν κάνει κομμάτι της Ελλάδας. Το 1912 ο Σικελιανός στρατεύτηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους και γύρισε το 1914. Κατά τα χρόνια του Εθνικού Διχασμού, ο Σικελιανός πήρε το μέρος του Ελευθερίου Βενιζέλου στην κόντρα που είχε με τον Βασιλιά.

5. Ήθελε να φτιάξει έναν ΟΗΕ στους Δελφούς.
Τα μεγάλα πνεύματα, ταρακουνιούνται από τα μεγάλα και τα δραματικά γεγονότα. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Επανάσταση των Μπολσεβίκων κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, ο Άγγελος Σικελιανός εργάστηκε για να υλοποιήσει ένα όραμα που όμοιό του δεν είχε κανείς άνθρωπος των γραμμάτων. Ήθελε να δημιουργήσει στους Δελφούς έναν οργανισμό σαν τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να αναβιώσει ο ρόλος του αρχαίου Μαντείου (στο οποίο μαζεύονταν όλοι οι αξιωματούχοι των πόλεων-κρατών της εποχής). Η γυναίκα του ξόδεψε πολλά χρήματα για να υλοποιήσει το όραμα του Άγγελου Σικελιανού και μάλιστα, το 1924 εγκαταστάθηκαν στους Δελφούς. Στα πλαίσια του οράματος αυτού και της επιστροφής στη Δελφική Ιδέα, οργάνωσε Δελφικές Γιορτές και ανέβασε αρχαίες ελληνικές τραγωδίες.

6. Η μεγάλη του ποιητική επιτυχία γράφτηκε στη Λιβύη.
Η συλλογή ”Ο Αλαφροΐσκιωτος” έκανε τον Σικελιανό πασίγνωστο και αποτελεί τη μεγάλη του ποιητική επιτυχία. Αυτή τη συλλογή, την ολοκλήρωσε ενώ ήταν στη Λιβύη. Έναν χρόνο αργότερα, γνώρισε τον έρωτα και τη γυναίκα της ζωής του, την Εύα Πάλμερ όπου και την παντρεύτηκε στην αγαπημένη του Λευκάδα.

7. Θάνατος από μοιραίο λάθος.
Ο Άγγελος Σικελιανός δεν έζησε καλά τα τελευταία του χρόνια. Πολλές ήταν οι ασθένειες που τον ταλαιπώρησαν και εκτός από αυτό, η οικονομική του κατάσταση ήταν τραγική. Πέθανε το 1951, στις 19 Ιουνίου. Λίγες μέρες πριν, η οικιακή βοηθός είχε μπερδέψει το φάρμακο που έπρεπε να του δίνει καθημερινά, με ένα καθαριστικό υγρό και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες στους πνεύμονές του.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons