MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Η ζωή και το έργο του Άντον Τσέχωφ.

Post by: 28/09/2020 0 comments

Η Ρωσία έχει τη δική της ξεχωριστή προσφορά στην παγκόσμια λογοτεχνία και στα γράμματα γενικά! Ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόϊ, ο Ναμπόκοφ και ο Πούσκιν αποτελούν τεράστιες μορφές των γραμμάτων που διαχρονικά διαβάζουμε με δέος! Ο Άντον Τσέχωφ αξίζει να είναι σε αυτήν την ομάδα των Ρώσων πνευματικών ανθρώπων που επηρέασαν την σκέψη παγκοσμίως. Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1860 και πέθανε στη Γερμανία το 1904. Ο Τσέχωφ είναι από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς που έζησαν ποτέ και δεν είναι λίγοι αυτοί που συγκρίνουν το έργο του με αυτό του Σαίξπηρ. Αξίζει να γνωρίζουμε τη ζωή και το έργο τέτοιων προσωπικοτήτων που ακόμη και αν δε ζουν, έχουν αφήσει ολοζώντανο το έργο τους που μας δίνει τροφή για σκέψη! Τι πρέπει να ξέρουμε για τον Άντον Τσέχωφ;

1. Το πλούσιο έργο ενός ανθρώπου των γραμμάτων.
Ο Τσέχωφ δεν ήταν μόνο θεατρικός συγγραφέας. Ήταν πεζογράφος και εξαιρετικά καλός στο να σατιρίζει! Η δημοσιογραφία ήταν επίσης μια από τις ασχολίες του. Σημαντικά του θεατρικά έργα είναι “Ο Γλάρος”, “Τρεις Αδελφές”, “Ο Βυσσινόκηπος”, “Το κύκνειο άσμα”, “Θείος Βάνια”, “Ιβάνοφ”. Έγραψε επίσης νουβέλες όπως : “Η Κυρία με το σκυλάκι”, “Η Στέππα” και “Η αρραβωνιαστικιά”. Τα διηγήματά του ήταν επίσης ξεχωριστά, όπως “Το έγκλημα”, “Η συκοφαντία”, “Γυναίκα χωρίς προκαταλήψεις”, “Χαμαιλέων”, “Εχθροί”, “Η νύστα”, “Το στοίχημα”. Την πρώτη συλλογή διηγημάτων του την κυκλοφόρησε το 1884 με τίτλο ”Τα παραμύθια της Μελπομένης”. Το έργο του θα μπορούσε να ταυτιστεί με ένα συνεχές ταξίδι αναζήτησης εντός της ανθρώπινης ψυχής, κυρίως εύπορων ανθρώπων που προσπαθεί ο Τσέχωφ να απομυθοποιήσει!

2. Τον κέρδισε η ιατρική.
Οι περισσότεροι μεγάλοι συγγραφείς έχουν σπουδάσει νομικά ή έχουν διακόψει τις σπουδές τους. Ο Τσέχωφ ήταν η εξαίρεση και στα δύο! Μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 1879 και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ιατρική το 1884 και μάλιστα, απέκτησε άδεια άσκησης του επαγγέλματος του γιατρού και εργάστηκε πάνω στο λειτούργημά του!

3. Η ασταθής οικογενειακή του ζωή και η φυματίωση.
Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Τσέχωφ ήταν αρκετά δύσκολα. Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και είχε τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που τον οδήγησαν να πάρει την απόφαση να πάρει την οικογένειά του και να μετακομίσουν από τη νότια Ρωσία στη Μόσχα για να βρει καλύτερη δουλειά. Μετά από τέσσερα χρόνια, ακολούθησε και ο Τσέχωφ τους γονείς του στη Μόσχα. Για να βοηθήσει στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένειά του, ενώ σπούδαζε, εργαζόταν ως κειμενογράφος.

4. Η ανάγκη και οι δυσκολίες του έδωσαν χιούμορ!
Ο Τσέχωφ ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που απέδειξαν οτι όσοι περνούν δύσκολα έχουν και το πιο αυθεντικό γέλιο! Η ανάγκη για να εργαστεί και να βοηθήσει στην επιβίωση της οικογένειάς του και παράλληλα να σπουδάσει, τον οδήγησαν στο να συνεργάζεται με μικρά περιοδικά και να αναλαμβάνει τις γελοιογραφίες και μικρής έκτασης comics. Από εκεί και μετά, η σάτιρα έγινε σημαντική πτυχή του συγγραφικού του ρεπερτορίου, το οποίο είχε τεράστια ποικιλία!

5. Η μητέρα του διαμόρφωσε την αγάπη του για τη συγγραφή.
Η Γευγένια Τσέχωφ ήταν η μητέρα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που μοιραζόταν μαζί με τα παιδιά της και τον άνδρα της τον Πάβελ Τσέχωφ, έλεγε ιστορίες και παραμύθια στα παιδιά της. Είχε εξαιρετικές ικανότητες μεταδοτικότητας στις ιστορίες που έλεγε και έτσι ο μικρός Άντον Τσέχωφ είχε την τύχη να αποκτήσει έμπνευση από την ίδια του τη μητέρα που υπεραγαπούσε.

6. Ο μεγάλος του έρωτας και η φυματίωση.
Ο Τσέχωφ, σαν γιατρός, οργάνωνε εράνους και ταξίδια για να αντιμετωπιστεί η χολέρα η οποία μάστιζε κατά την περίοδο που ζούσε. Παρόλα αυτά, είχε την ατυχία να προσβληθεί από την άλλη μάστιγα της εποχής, τη φυματίωση. Ήταν περίπου 35 ετών όταν εμφάνισε τα συμπτώματα της φυματίωσης. Η Όλγα Κνίπερ ήταν η εκλεκτή της καρδιάς του και τη γνώρισε στο θέατρο όπου την ερωτεύτηκε και τελικά, παντρεύτηκαν το 1901 και έζησαν στη Γερμανία σε περιοχή που το κλίμα βοηθούσε την κλονισμένη υγεία του Τσέχωφ. Η φυματίωση τελικά τον κατέβαλε και, στις 15 Ιουλίου 1904 στο Μπάντερβάϊλερ της Γερμανίας, άφησε την τελευταία του πνοή.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons