MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Διονύσιος Σολωμός: ο Εθνικός μας ποιητής.

Post by: 23/03/2020 0 comments

Τα λόγια περιττεύουν για τον Εθνικό μας Ποιητή. Από τους φάρους των ελληνικών γραμμάτων και ίσως ο σπουδαιότερος ποιητής που ανέδειξε ο Ελληνισμός. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798 και άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 Φεβρουαρίου 1857. Μπολιασμένος με το πνεύμα και την κουλτούρα των Επτανήσων, ο Διονύσιος Σολωμός είναι πασίγνωστος για τον ”Ύμνο στην Ελευθερία” που έγραψε το 1823. Επίσης για το ”Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” και για το πεζογράφημα ”Η γυναίκα της Ζάκυθος”. Η ζωή του ήταν εξαιρετικά περιπετειώδης με σκαμπανεβάσματα.

1. Γιός Κόντε και υπηρέτριας.
Ο Διονύσιος Σολωμός είχε πατέρα τον Νικόλαο Σολωμό που είχε τον τιμητικό τίτλο του Κόντε. Η μητέρα του ήταν η Αγγελική Νίκλη η οποία ήταν στο υπηρετικό προσωπικό του Νικολάου Σολωμού. Μόνο προς το τέλος της ζωής του ο Κόντε Νικόλαος Σολωμός αποδέχθηκε για σύζυγό του τη μητέρα του μεγάλου ποιητή.

2. Γαλουχήθηκε με το ιταλικό πνεύμα.
Πολύ πριν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Παβία στην Ιταλία, ο Διονύσιος Σολωμός έμαθε γράμματα στην Ιταλία. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον ρομαντισμό και με ιδέες που έμελλε να κυριεύσουν και την Ελλάδα. Ο Σολωμός αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Παβία, τέσσερα χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση.

3. Δεν ήξερε καλά ελληνικά.
Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως ο εθνικός μας ποιητής έκανε αρκετό καιρό να γράψει στη μητρική του γλώσσα. Από δέκα ετών έγραφε και μιλούσε ιταλικά ενώ τα πρώτα του ποιητικά έργα ήταν γραμμένα και αυτά στην ιταλική γλώσσα. Ήθελε πολύ να γράψει στα ελληνικά, όμως απέφευγε, γιατί δεν μπορούσε να χειριστεί καλά την ελληνική γλώσσα, ειδικά σε επίπεδο καλλιτεχνικό.

4. Η εθνική του συνείδηση τον έμαθε την ελληνική γλώσσα.
Η απόδειξη ότι η εθνική συνείδηση είναι πάνω ακόμη και από τη γλώσσα, το αποδεικνύει η ίδια η ζωή του Σολωμού. Αφού επέστρεψε στη Ζάκυνθο το 1817, κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες να μάθει ελληνικά. Ειδικά από το 1821 και μετά, ο Διονύσιος Σολωμός αγωνίστηκε να μάθει ελληνικά για να υμνήσει τον λαό του που σήκωσε κεφάλι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το 1823 έγραψε τον ”Ύμνο στην Ελευθερία” και έγινε αγαπητός σα να ζούσε από μικρός στην Ελλάδα. Μετά από αυτό το ποίημα, δεν ξαναέγραψε κάτι ισάξιο. Το ελάττωμά του ήταν ότι δεν ήταν φιλικός ως προς τις εκδόσεις και πολλά έργα του έμειναν ημιτελή, ανέκδοτα και σε μορφή αποσπασμάτων, κάτι που είχε αναφέρει και ο Κώστας Βάρναλης λέγοντας πως ”ο Σολωμός τα έγραφε αλλά ποτέ του δεν τα έγραψε”.

5. Τα οικογενειακό του προβλήματα και η αποξένωσή του.
Ο Διονύσιος Σολωμός είχε και έναν ετεροθαλή αδελφό από τον γάμο της μητέρας του με τον Μανώλη Λεονταράκη. Ο ετεροθαλής αδελφός του αξίωσε μέρος της κληρονομιάς του πατέρα του Σολωμού (του Κόντε Νικολάου Σολωμού) και για αρκετά χρόνια τα δύο αδέρφια σέρνονταν στα δικαστήρια. Αυτή η διαμάχη κόστισε πολύ περισσότερο στον Διονύσιο Σολωμό καθώς φαίνεται πως η μητέρα του Αγγελική, πήρε μάλλον το μέρος του ετεροθαλή αδελφού του με αποτέλεσμα να αποξενωθεί ο εθνικός ποιητής με την ίδια του τη μητέρα η οποία παντρεύτηκε τον Κόντε Νικόλαο Σολωμό, λίγες μέρες πριν το θάνατο του Κόντε.

6. Τα ψυχολογικά προβλήματα και η πορεία προς την αυτοκαταστροφή.
Η αποξένωσή του από την οικογένειά του, τον οδήγησε βαθμιαία στη μοναξιά. Ενώ ήταν ένας φιλικός και ανοικτός χαρακτήρας, μετά τα οικογενειακά προβλήματα, ο Σολωμός απέκτησε πολλές ιδιορρυθμίες και αντιπαθούσε πολύ εύκολα τους γύρω του. Θύμωνε εύκολα και κατηγορούσε τους συνανθρώπους του χωρίς να φταίνε πάντα. Το πιο άσχημο είναι ότι παρασύρθηκε στον αλκοολισμό με αποτέλεσμα να κλονιστεί η πνευματική και σωματική του υγεία.

7. Τον θαύμασε ο Σπυρίδων Τρικούπης.
Ο λόγιος και πολιτικός Σπυρίδων Τρικούπης, ήταν καλεσμένος στην Κέρκυρα από τον λόρδο Γκίλφονρτ. Ζήτησε να συναντήσει τον διάσημο τότε, Διονύσιο Σολωμό. Το 1822 σε αυτήν την επίσκεψη, τού είπε πως ένας ιδιοφυής ποιητής σαν εκείνον, αξίζει να έχει θέση στον ”Ιταλικό Παρνασσό, όμως οι θέσεις εκεί είναι πιασμένες. Αντίθετα η ελληνική ποίηση αναζητεί ακόμη τον Δάντη της”. Αυτά τα λόγια, βοήθησαν πολύ τον Σολωμό στο να μάθει ελληνικά και τελικά, να γίνει ο εθνικός μας ποιητής.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons