Το διάβασμα, υποχωρεί όλο και περισσότερο. Και μιλάμε για το διάβασμα βιβλίων. Τι και αν είμαστε στην περίοδο του e book, το βιβλίο ως πνεύμα, φαίνεται να υποχωρεί. Μήπως είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους «δεν πηγαίνουμε καλά» ως ανθρωπότητα; Σε τι ακριβώς μπορεί να βοηθήσει το βιβλίο; Πώς μπορούμε να κάνουμε κάποιον να διαβάσει όταν έχει ήδη παγιώσει μια άποψη, όχι τόσο καλή για το διάβασμα;
«Εικονομετάδοση» στο μυαλό μας
Το διάβασμα «ξυπνάει». Όχι μόνο με την έννοια του «έξυπνου». Όταν διαβάζουμε, μέσα από την όρασή μας, οι λέξεις γίνονται έννοιες και τελικά, απεικάσματα και πορτρέτα αυτών! Γίνονται εικόνες. Το μυαλό μας λοιπόν, παίρνει μπογιές και αρχίζει το χρωμάτισμα. Ο εγκέφαλος βρίσκεται σε «καλλιτεχνική» έξαρση και μας ανταμείβει με γαλήνιας φύσης συναισθήματα.
Η μνήμη και η…αποθήκη
Το Αλτσχάϊμερ και οι ασθένεις που σχετίζονται με τον εγκέφαλο και την καλή του λειτουργία, υποχωρούν μέσω πρόληψης με το διάβασμα. Ο εγκέφαλος, έχει μάθει να επεξεργάζεται. Μοιάζει σαν αυτό το υπέροχο που είχε πει ο Άλμπερτ Αινστάϊν: «Η ζωή, είναι σαν το ποδήλατο. Για να είσαι σε ισορροπία, πρέπει να κινείσαι συνεχώς». Ο εγκέφαλός μας, «ξεκουράζεται», με πράγματα σαν τη χαλάρωση και το διάβασμα.
Το πιεστικό διάβασμα συνδέεται με το άγχος και το θεωρούμε σαν «τραύμα» μεγαλώνοντας, συνδέοντάς το με το διάβασμα.H μνήμη μας, είναι η πιο σημαντική λειτουργία του εγκεφάλου μας μαζί με τον έλεγχο των αισθήσεών μας. Είναι η επαφή μας με τον χρόνο. Όσο πιο πολύ ακονίζουμε τον εγκέφαλό μας, η μνήμη μας υγιαίνει. Αυτό το «ακόνισμα» περνά μέσα από σελίδες!
Γαλήνη και ηρεμία
Με μεγάλη λύπη, ξέρουμε πως οι ασθένειες του μέλλοντος (αλλά και του παρόντος) είναι η αϋπνία και η κατάθλιψη. Η έλλειψη ύπνου, φαίνεται να συνδέεται τόσο με την συνεχή χρήση της τεχνολογίας και την κόπωση που προκαλεί (μόνο πνευματική και το σώμα βρίσκεται ακίνητο) όσο και με το άγχος και την ταχύτητα που προκαλούν υπερένταση.
Το διάβασμα, είναι η τέλεια άσκηση υπομονής. Από τη μια, προϋποθέτει χαλάρωση και από την άλλη, προκαλεί χαλάρωση. Γιατί αυτό; Επειδή στην αρχή συγκεντρωνόμαστε. Η συγκέντρωση, είναι άσκηση υπομονής. Αρχικά είναι δύσκολη, ειδικά όταν το μυαλό μας έχει μάθει να είναι στο χάος και στο άγχος. Μετά, έρχεται η απορρόφηση και τέλος, η όμορφη αφηρημάδα. Μας καταπίνει μέσα του το βιβλίο, σχεδόν, κοιμόμαστε, ξύπνιοι. Η ηρεμία, δεν έρχεται μόνο στο μυαλό μας, χαλαρώνει όλος ο οργανισμός μας και γαληνεύει.
Νέες ιδέες
Το διάβασμα, στην κυριολεξία, ανανεώνει το μυαλό μας και το πνεύμα μας. Αν θέλουμε να το κάνουμε σωστά, πρέπει να διαβάζουμε «ενεργητικά». Με άλλα λόγια…να αφήνουμε τις εικόνες να χτυπάνε απαλά το μυαλό μας. Αυτές οι εικόνες, με τη σειρά τους, δημιουργούν άλλες εικόνες. Όσο πιο ευχάριστο είναι κάτι που διαβάζουμε ή/και λυτρωτικό ως προς τα βάρη που έχουμε, τόσο το καλύτερο. Οι εικόνες οι ωραίες και οι λυτρωτικές, παίρνουν τη θέση των άσχημων εικόνων.
Οι νέες ιδέες, μας αλλάζουν τον τρόπο σκέψης. Ό,τι δεν τολμούμε να κάνουμε καθημερινά λόγω της πίεσης και του άγχους, μπορούμε να το κάνουμε μετά τη χαλάρωση. Μετά την ιδέα, ακολουθεί ο σχεδιασμός για την πραγμάτωσή της. Το διάβασμα, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή.
Φωτό από: The Muse