MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Αποσπάσματα της Jane Austen!

Post by: 04/03/2019 0 comments

Η Jane Austen γεννήθηκε στην Αγγλία τα χρόνια που ο κόσμος τυλιγόταν γύρω από την αύρα της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης. Θεωρείται από τις συγγραφείς που έδωσαν άλλη πνοή στη λογοτεχνία, βάζοντας «καινούριους» προβληματισμούς στο μυαλό των ανθρώπων. Πράγματα που μας κάνουν να σκεφτούμε καλύτερα, υπάρχουν πολλά από την συγγραφέα του μυθιστορήματος «Περηφάνια και Προκατάληψη».

 

1. «Η άποψή μου για την καλή παρέα, είναι αυτή που κάνουν οι έξυπνοι και καλά ενημερωμένοι άνθρωποι, που ξέρουν να συζητούν. Αυτούς ονομάζω καλή παρέα».
Η καλή παρέα είναι υποκειμενική για τον καθένα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι είμαστε … οι φίλοι μας. Η ταυτότητά μας και ο χαρακτήρας μας, ετεροπροσδιορίζονται. Τα κριτήρια που θέτουμε για να κάνουμε μια φιλία, είναι το απόσταγμα της προσωπικότητάς μας. Να προσέχουμε να κάνουμε παρέα με δημιουργικούς και ευχάριστους ανθρώπους! Να αποφεύγουμε τον αρνητισμό!

2. «Ο εγωισμός πρέπει πάντα να συγχωρείται. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ελπίδα θεραπείας».
Η εξαιρετική συγγραφέας μάς θυμίζει ότι αν είμαστε αναμάρτητοι, ας πετάξουμε πρώτοι την πέτρα! Ίσως χρειάζεται να είμαστε πιο «εκλεκτικοί» ακόμη και στο σχολιασμό μας για τους άλλους. Συνήθως, ψέγουμε στους άλλους τον εγωισμό σαν ελάττωμα. Ξεχνάμε ότι λιγότερο ή περισσότερο, όλοι είμαστε εγωιστές. Όλοι κοιτάμε τον κόσμο μέσα από τα δικά μας μάτια. Ό,τι διεκδικούν οι άλλοι, διεκδικούμε και εμείς!

3. «Να θυμάσαι το παρελθόν, μόνο όταν σου φέρνει καλές αναμνήσεις».
Πολύ μεγάλη αλήθεια! Κάθε μεγάλη αλήθεια βέβαια, είναι δύσκολο να γίνει πράξη. Αναλώνουμε τη σκέψη μας στη μνήμη και τελικά πάμε πίσω αντί για μπροστά. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο, όταν θυμόμαστε άσχημες στιγμές. Η μνήμη μας πάνω σε άσχημες σκηνές, υποδηλώνει οτι είμαστε «τραυματισμένοι». Αντίθετα, όταν δίνουμε βάση στα καλά παρελθόντα που μας συνέβησαν, τότε μπορούμε να τα έχουμε ως θετικό και αισιόδοξο οδηγό για το μέλλον μας!

4. «Αυτό που είναι σωστό να γίνει, δεν μπορεί να συμβεί τόσο σύντομα».
Με άλλα λόγια, το καλό αργεί να γίνει! Πίσω από αυτό το προφανές μήνυμα, υπάρχει ένα πολύ βαθύτερο νόημα για κάθε πράγμα που προσπαθούμε να τελειοποιήσουμε. Το νόημα αυτό παίρνει αξία χάρη στην υπομονή και στην επιμονή. Η βιασύνη και το άγχος, δεν πήγαν ποτέ μαζί με το καλό και το σωστό. Ας είμαστε λοιπόν οπλισμένοι με κουράγιο και να έχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον!

5. «Αν τα πράγματα πάνε άσχημα τον έναν μήνα, είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθούν τον επόμενο».
Είπαμε για την αξία της υπομονής. Παρόλα αυτά, υπομονή χωρίς αισιόδοξο κλίμα μας κάνει να υποφέρουμε και όχι να υπομένουμε. Η υπομονή δεν έχει αρνητικό πρόσημο. Σε περιστάσεις που είναι γεμάτες δυσκολίες και αντιξοότητες, είναι πολύ γόνιμο να σκεφτόμαστε ότι δε θα κρατήσουν για πάντα. Όσο ισχυρή και αν είναι μια καταιγίδα, δε θα μας ταλαιπωρεί για πάντα. Η εναλλαγή καλών γεγονότων με αντίστοιχα άσχημα, δε θα πάψει. Ας εστιάσουμε στα καλά γεγονότα και να τα προσμένουμε όταν είμαστε σε δύσκολη θέση!

6. «Υπάρχει ασφάλεια στο βόλεμα αλλά όχι γοητεία. Δε θα μπορούσα να αγαπήσω άνθρωπο που του αρέσει το βόλεμα».
Η ζωή μας έχει ανάγκη από περιπέτεια. Δεν είναι βέβαια φυσιολογικό να πηγαίνουμε με θράσος κοντά στον κίνδυνο, όμως από την άλλη, δε γίνεται να νιώσουμε τα έντονα και σπουδαία συναισθήματα που μπορεί να μας χαρίσει η ζωή, αν δε βγούμε έξω…από το κουτί. Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας και η ανάγκη μας για περισσότερη, μας κάνει πιο διστακτικούς στο να ζήσουμε. Με τόσο όμορφα πράγματα γύρω μας, δε θα ήταν καλή ιδέα να παραμείνουμε στάσιμοι και αδρανείς!

Φωτό από: allpeliculas

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons